Aktuell med: Fem tillsammans igen

Enid Blytons produktion omfattar mer än 600 titlar. Förutom äventyrs- och skolhistorier ingår småbarnsberättelser, sagor, teaterpjäser och poesi. Hon är troligen en av världens mest översatta författare.

I sitt hemland England slog Blyton på 1930-talet igenom med sina böcker för mindre barn. Böckerna om den lilla figuren Noddy i Leksakslandet blev närmast en landsplåga och 1949-67 utgavs 59 titlar. I Sverige blev Nicke, som figuren döptes om till, ingen succé och endast två titlar publicerades. Däremot blev Blytons böcker för mellanåldrarna publikframgångar i Sverige och speciellt under 1950- och 60-talen kom en flod av Femböcker, Mysterieböcker, hemliga 7:an-böcker och Äventyrsböcker. De blev genast populära hos barn men kritiken från vuxna växte sig allt starkare.

Blytons långserieböcker lägger tyngdpunkten på handlingen, som ofta innebär en smugglarjakt, mysterielösning etc. Persontecknen är förenklat svart-vit, hjältarna är välanpassade medelklassbarn på ferier och bovarna är nattsvarta skurkar som saknar varje försonande drag.

Läs mer Dölj

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår