Fotograf: Sara Moritz

Press images

Aktuell med: Födelsedagsboken, antologi Hemsida: www.ingridcarlberg.se/

Ingrid Carlberg är journalist och författare, under många år anställd på Dagens Nyheter. Hon är även författare till fyra barn- och ungdomsböcker.

2009 utnämndes Ingrid Carlberg till medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. I beslutmotiveringen står att Ingrid Carlberg "med vetenskaplig noggrannhet och med metodik hämtad från grävande journalistik klarlagt olika samhällsaktörers agerande i samband med introduktionen av ett av de stora medicinska genombrotten; behandling av depressioner med SSRI (antidepressiva läkemedel)."

2012 tilldelades Ingrid Carlberg Augustpriset för "Det står ett rum här och väntar på dig ...". Berättelsen om Raoul Wallenberg. De engelska rättigheterna till boken har köpts av förlaget MacLehose Press, som kommer att ge ut boken våren 2015.

Priser och utmärkelser:

 • Svenska föreningen för vetenskapsjournalistiks pris för god och granskande vetenskapsjournalistik (Pillret), 2008

 • Guldspaden för sin bok Pillret, 2008.
  Juryns motivering: För att med en imponerande research ha blottlagt hur läkemedelsindustrin - med tvivelaktigt vetenskapligt stöd - utnyttjar människors psykiska ohälsa.

 • Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2009

 • Nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2008 och till Wendelapriset 2009 för Pillret.

 • Medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet 2010

 • Stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne 2012

 • Augustpriset 2012 i fackboksklassen för "Det står ett rum här och väntar på dig ...". Berättelsen om Raoul Wallenberg.

  Juryns motivering: Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.

 • Axel Hirschs pris 2013 (av Svenska Akademien)
   

Läs mer Dölj

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.