Fotograf: Per Olov Jansson

Press images

Aktuell med: Kärlek från mumintrollen

Finlandssvensk författare och konstnär. Född den 9 augusti 1914 i Helsingfors, död den 27 juni 2001 i Helsingfors.

Tove Janson föddes i en konstnärsfamilj. Pappan var den finlandssvenske skulptören Viktor Jansson och mamman den svenska tecknaren Signe Hammarsten-Jansson. Tove hade också två yngre bröder, Per Olov och Lars. Hon har skildrat sin barndom i den självbiografiska boken Bildhuggarens dotter (1968).

Yrkesvalet var självklart för Tove, hon skulle också bli konstnär. Tove studerade på konstskolor i Stockholm, Helsingfors och Paris. Hon fick hjälpa till att försörja familjen genom att illustrera i tidningar och böcker redan under studietiden.

Under 30-talet illustrerade hon i den politiska tidskriften Garm, där hon i sina teckningar protesterade mot nazi-Tyskland och Hitler. Tidigt ritade hon en figur (en snork) som liknade Mumintrollet, och använde den som signatur till sina bilder. 1945 gav hon ut den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen. I boken finner Mumintrollet en paradisisk mumindal.
Det egentliga genombrottet för Tove Jansson som barnboksförfattare kom med boken Trollkarlens hatt (1948). Den översattes snart till engelska, vilket banade väg för muminböckernas översättning till andra språk; i dag över 30 stycken!

I muminböckerna är muminfamiljen den självklara mittpunkten. Kring familjen samlas så småningom också en del andra invånare: Snorkfröken och Sniff, Snusmumriken och Lilla My, filifjonkor, hatifnattar och hemuler – alla med sin egenart och speciella livshållning. Böckerna om Mumindalen är sinsemellan väldigt olika. Trollkarlens hatt är ett lättsamt sagoäventyr, medan Pappan och Havet och Sent i november riktar sig till äldre barn och även till vuxna.

Egentligen är muminböckerna både barnböcker och vuxenböcker. Tove Jansson skrev också romaner och noveller som uttryckligen vänder sig till vuxna läsare, bl.a. Solstaden (1974) och Resa med lätt bagage (1989).

Genom åren fick hon en rad utmärkelser, bl.a. Nils Holgersson-plaketten 1953 för Hur gick det sen?, Elsa Beskowplaketten 1958 för illustrationerna i Trollvinter, H.C. Andersenmedaljen 1966, Litteraturfrämjandets stora pris 1977 och Svenska Kulturfondens hederspris 1983.

Läs mer Dölj
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2018
109 kr Merch - Målarbok
Utgiven: september 2016
98 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2016
111 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2015
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2015
114 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2015
120 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2014
129 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2014
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2014
229 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: juli 2014
99 kr Bok - Board book
Utgiven: maj 2014
129 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: mars 2014
71 kr Bok - Board book
Utgiven: september 2013
45 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: mars 2013

SENASTE RECENSIONERNA

Trollkarlens hatt
"Sommaren är mumintrollens bästa årstid och ”Trollkarlens hatt” är sommarboken framför alla andra." "”Trollkarlens hatt” är en av hennes allra bästa böcker. I början är den barndomens sommarlov, tanklöst lekfullt, med oskyldiga äventyr och upptäcktsfärder."Lotta Olsson
www.dn.se
Mumin: Vem har tagit alla papper?
"Samma roliga röra blir det när Muminpappans alla papper blåser i väg när en vindpust plötsligt slår till." Lotta Lockne, Dagbladet Sundsvall
Mumintrollet hittar en vän
"Varm, vänlig och lite pirrig läsning för våra minsta." / Ingalilla Mosader, Aftonbladet
Mumin: Vilda gäster
"Det är fint att Mumin lever vidare i trygga, varsamma händer som kan sin Jansson." / Cecilia Fridén, Jönköpings-Posten

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.