Fotograf: Ulla Montan

Press images

Aktuell med: Nisse hos frisören

Olof Landström är född i Åbo, Finland 1943. I tonåren flyttade han med sin familj till Stockholm och började på Konstfack, linjen för reklam och bokhantverk. Efter avslutad utbildning 1963 jobbade han med illustrationsuppdrag och kom också ut med tre barnböcker på Bonniers.
1969 träffade han Lena, sin blivande samarbetspartner. De har idag tre vuxna söner och bor i Stockholm.

Tillsammans Med Peter Cohen började Lena och Olof 1972 arbeta med tecknad film för TV2. Filmerna Kalles klätterträd, Farbrorn som inte vill va´ stor, Magister Flykt och Herr Bohm och sillen har blivit prisbelönade klassiker.

Bilderböckerna kom efter filmerna
1990 kom Olofs och Lenas första gemensamma bilderbok Nisses nya mössa, som fick Litteraturfrämjandets stipendium 1991 för ”En uttrycksfull och personligt utvecklad tecknarkonst, som kännetecknas av skönt rena linjer och ett sinne för bildens inre harmoni.”
Sen blev det ytterligare tre böcker om Nisse. Böckerna om Nisse och hans mamma har blivit mycket uppskattade och finns översatta till elva språk.

Även böckerna om lammen Bu och Bä, som ursprungligen planerades som en läsa-lätt-bokserie, har rönt internationella framgångar. ”A winning series”, enligt Publishers Weekly. Det senaste Bu och Bä äventyret, Bu och Bä får besök, fick läsare och kritiker att jubla:
”Makarna Landström lyckas förvandla en rofylld höstlövs-krattar-dag till en hisnande rädda-katten-ur-trädet-dag. Vi överraskas men behåller känslan av att hela tiden vara steget före de fixande fåren.” Stina Zethraeus, Dagens Nyheter

Feministiska hönor
Bilderboken Fyra hönor och en tupp blev också varmt mottagen här hemma och utomlands. Den blev bland annat utsedd av Washington Post till en av 2005-års bästa bilderböcker.
”This tale of a farmyard revolt is about as good as a picture book can get… The art is delicious as the gently satirical text. …Chick lit just doesn´t come any better.” – The Washington Post Book World

Olof och Lena Landströms böcker har blivit speciellt lovordade i USA, Frankrike och Japan. De tilldelades Expressens kulturpris Heffaklumpen 2006 för Bu och Bä får besök.

Samarbetet med Barbro Lindgren
Olof Landström har illustrerat flera av Barbro Lindgrens böcker. Goda´goda´, Jättehemligt, Världshemligt och bilderboken Sunkan flyger. Absoluta fullträffar är de tre böckerna om grisen Benny, den mest älskade grisen i barnboksvärlden. Så här tyckte man om Jamen Benny:
”Landströms grisar är både komiska och mycket sköra med sina pyttesmala ben, röda ögon och känslosamma öron. En höjdarbok.” Cay Corneliuson, Bibliotekstjänst

1992 tilldelades Olof Landström  Elsa Beskow-plaketten.

Några andra författare som Olof illustrerat för är Beppe Wolgers, Gunnel Linde, Kersti Mattis, Thomas och Jujja Wieslander, Peter Cohen, Viveka Lärn och Ulf Stark.


 

Läs mer Dölj
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2018
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2017
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2017
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2017
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2017
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2017
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2017
79 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2010
59 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: mars 2007
79 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: oktober 2006
85 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 1999
85 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 1999
85 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: oktober 1996
85 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: oktober 1996
85 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 1995
Nisse hos frisören
"En underbar liten bok och därför känns en nyutgivning angelägen. Helhetsbetyg: 4. " - Dag Hedberg. 
BTJ
Nisse går till posten
"Varje bildsida är ett litet konstverk i sig, fullt av pricksäkert fångade detaljer. Helhetsbetyg: 5. - Gunnar Åberg
BTJ
Nya tider för piggor och suggor
”Språket, fantasin, filosofin och de finurliga illustrationerna gör mig verkligen både hänförd och förtjust. Hoppas vi snart får träffas igen! Helhetsbetyg: 5.” /BTJ
Mittvinter
"Det här är en ovanligt söt och härlig berättelse att 'krypa ihop' och njuta av när vintern slår till på allvar." / Lotta Lockne, Dagbladet Sundsvall

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.