Olof Landström

Foto av:

Ulla Montan

Olof Landström är född i Åbo, Finland 1943. I tonåren flyttade han med sin familj till Stockholm och började på Konstfack, linjen för reklam och bokhantverk. Efter avslutad utbildning 1963 jobbade han med illustrationsuppdrag och kom också ut med tre barnböcker på Bonniers.
1969 träffade han Lena, sin blivande samarbetspartner. De har idag tre vuxna söner och bor i Stockholm.

Tillsammans Med Peter Cohen började Lena och Olof 1972 arbeta med tecknad film för TV2. Filmerna Kalles klätterträd, Farbrorn som inte vill va´ stor, Magister Flykt och Herr Bohm och sillen har blivit prisbelönade klassiker.

Bilderböckerna kom efter filmerna
1990 kom Olofs och Lenas första gemensamma bilderbok Nisses nya mössa, som fick Litteraturfrämjandets stipendium 1991 för ”En uttrycksfull och personligt utvecklad tecknarkonst, som kännetecknas av skönt rena linjer och ett sinne för bildens inre harmoni.”
Sen blev det ytterligare tre böcker om Nisse. Böckerna om Nisse och hans mamma har blivit mycket uppskattade och finns översatta till elva språk.

Även böckerna om lammen Bu och Bä, som ursprungligen planerades som en läsa-lätt-bokserie, har rönt internationella framgångar. ”A winning series”, enligt Publishers Weekly. Det senaste Bu och Bä äventyret, Bu och Bä får besök, fick läsare och kritiker att jubla:
”Makarna Landström lyckas förvandla en rofylld höstlövs-krattar-dag till en hisnande rädda-katten-ur-trädet-dag. Vi överraskas men behåller känslan av att hela tiden vara steget före de fixande fåren.” Stina Zethraeus, Dagens Nyheter

Feministiska hönor
Bilderboken Fyra hönor och en tupp blev också varmt mottagen här hemma och utomlands. Den blev bland annat utsedd av Washington Post till en av 2005-års bästa bilderböcker.
”This tale of a farmyard revolt is about as good as a picture book can get… The art is delicious as the gently satirical text. …Chick lit just doesn´t come any better.” – The Washington Post Book World

Olof och Lena Landströms böcker har blivit speciellt lovordade i USA, Frankrike och Japan. De tilldelades Expressens kulturpris Heffaklumpen 2006 för Bu och Bä får besök.

Samarbetet med Barbro Lindgren
Olof Landström har illustrerat flera av Barbro Lindgrens böcker. Goda´goda´, Jättehemligt, Världshemligt och bilderboken Sunkan flyger. Absoluta fullträffar är de tre böckerna om grisen Benny, den mest älskade grisen i barnboksvärlden. Så här tyckte man om Jamen Benny:
”Landströms grisar är både komiska och mycket sköra med sina pyttesmala ben, röda ögon och känslosamma öron. En höjdarbok.” Cay Corneliuson, Bibliotekstjänst

1992 tilldelades Olof Landström  Elsa Beskow-plaketten.

Några andra författare som Olof illustrerat för är Beppe Wolgers, Gunnel Linde, Kersti Mattis, Thomas och Jujja Wieslander, Peter Cohen, Viveka Lärn och Ulf Stark.


 

Relaterat

Bu och Bä och stackars Bo

Om boken

Sveriges roligaste får är tillbaka - nu på cykel! Bilderböckerna om Bu och Bä har lästs och älskats av hundratusentals barn genom åren. När Bu och Bä hittar på något blir det oftast trassligt, men till slut ordnar det ändå upp sig utan att de riktigt vet hur det går till ...

Det är vår i luften. Bu och Bä ska ut och cykla. Kanske Bo vill följa med, han har fått en ny cykel med handbroms och tre växlar. Men Bo är sjuk och måste stanna hemma. Stackars Bo! Hur ska Bu och Bä göra honom glad?

Med mycket humor, glasklar blick för detaljer och fantastiska bilder skildrar Olof och Lena Landström små äventyr, nära vänskap och vardagstrassel, ofta med oväntad utgång. För vem kunde ana att vårens första cykeltur skulle sluta med nya snygga solglasögon?

Lena Landström, Olof Landström

Bu och Bä och stackars Bo

Relaterade artiklar

Sveriges roligaste får är tillbaka – nu på cykel!

Bilderböckerna om Bu och Bä har lästs och älskats av hundratusentals barn genom åren. När Bu och Bä hittar på något blir det oftast konstigt, men till slut ordnar det ändå upp sig utan att de riktigt vet hur det gått till.