Åsa Lind

Foto av:

Ewa Stackelberg

Åsa Lind, född 1958 i Ångermanland, debuterade som barnboksförfattare 1995 med Troll-Tula och Nisse. Sedan debuten har hon skrivit ett tjugotal böcker, såväl fakta som skönlitteratur. Mest känd är hon för böckerna om Sandvargen och Zackarina. Sandvargen belönades med Nils Holgersson-plaketten 2003 och Mera Sandvargen blev Augustnominerad samma år. Sandvargen är översatt till 20 språk och har blivit en modern klassiker. 

2014 tilldelades Åsa Lind Kulla-Gullapriset, med motiveringen: ”I sina böcker visar hon att allt är möjligt att säga, att alla färger och dofter är möjliga att beskriva, om man har språket i sin tjänst. Med poetisk blick skriver hon om ögonblickets betydelse, om upptäckter och hemligheter, om slumpen, fantasin och sorgen. Ja, allt det som finns i barns och vuxnas inre. I Åsa Linds berättelser är avståndet inte långt mellan de små tingen i vardagen och de stora livsfrågorna. Här kan en lek under en sjal rymma en hel värld, ett möte på en strand öppna blicken mot världsalltet.”

2019 nominerades hon tillsammans med illustratören Joanna Hellgren till Augustpriset för Tiger, Tiger, Tiger. Juryns motivering lyder: ”På rytmiskt följsam vers och genom ett visuellt originellt och dynamiskt bildberättande följer läsaren ett barns upptäcktsfärd och helt apropå-lekar i grannskapet. De återkommande tankarna på katten Tiger finns med som ett grundackord, men berättelsen går inte ut på att hitta katten (den kommer när den själv vill), utan om att vara i barnets värld, genom täta nedslag i stämningar och vardagshändelser.”

Relaterat

Tiger, Tiger, Tiger

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger - grannens katt
Tänker på dig dag och natt.
Gul som solen, lite svart.
Lite brun i fina streck.
Och på nosen: litet veck.

Tiger, Tiger, Tiger handlar om svårfångad kärlek till en vacker katt. Om att vilja klappa och vara nära, men inte hinna med. Grannens katt är alldeles för snabb för små knubbiga ben, inte ens vackra blombuketter och strömmingskaka lockar fram honom ur buskarna.

Ville klappa, ville smeka,
ville leka, leka, leka
MEN TIGER BARA SPRINGER

Tiger, Tiger, Tiger är den allra finaste högläsningen för de yngsta. Åsa Linds rimmade vers i kombination med Joanna Hellgrens bilder skildrar stor dramatik och starka känslor i litet format.

Åsa Lind, Joanna Hellgren

Tiger, Tiger, Tiger

Relaterade artiklar

Tre nomineringar till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger, Tiger, Jordgubbsbarnen och Mitt storslagna liv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.