Fotograf: Göran Segeholm

Aktuell med: Dodo & Diamant städar i hallen

Jag växte upp i byn Karbäcken i norra Ångermanland, som yngst av fyra systrar. Farmor bodde tvärs över vägen, och granne med farmor bodde mormor. Min barndom var rik på sånger och berättelser – om min bergsprängande pappa, om Odysseus och Njal, om kampen för rättvisa i världen och hur det gick till när skönheten kom till byn. Och i radion berättade Gunnel Linde om den olydiga ballongen, och det spelades musik med märkliga namn som Fångarnas kör ur operan Nebukadnesar. Köket i Karbäcken var världens centrum, och kanske var det där jag blev författare – långt innan jag lärde mig att skriva. ”Du kan tänka vad du vill”, sa min mamma. ”Och dina tankar kan ingen ta ifrån dig.”

Att skriva är det svåraste och det härligaste jag vet. Det är mitt sätt att undersöka verkligheten, och försöka förstå en del av den. Men att skriva är också att undersöka själva språket. Vad är möjligt att säga med ord? Hur skriver man en färg? Hur berättar man en doft? Kan rymden rymmas i en bok? Oavsett vad jag skriver handlar det om att försöka hitta de rätta orden för just det sammanhanget.

Jag kan inte tänka mig att leva utan att läsa, och jag läser mycket och blandat. Ibland är jag sugen på tjocka böcker, ibland på små tunna. En gång var jag sugen på en blå bok, och letade igenom hela biblioteket. Men så hittade jag också en – en underbar samling korta berättelser av Robert Müsil i ljusblåa pärmar.

En del böcker läser jag om gång på gång – som En ängel vid mitt bord av Janet Frame, Strändernas svall av Eyvind Jonsson och Odysseus av James Joyce. Bulgakov och Chandler gör mig alltid på bra humör, liksom Edith Nesbit och Tove Jansson. Och på bokhyllan för favoriter finns också Volter Kilpi, lexikon och uppslagsböcker.
En mått på en bra bok för mig, det är att den ska tåla att läsas högt.
Det är inte alla böcker som håller för det.

Sedan några år tillbaka är jag författare på heltid. Tidigare har jag bland annat arbetat som journalist, grötkokerska, restaurangchef, kockhalva och vårdbiträde. Dessutom har jag illustrerat en del. Till den formella utbildningen hör ett år på Nyckelviksskolan och två på journalisthögskolan i Stockholm.

Jag vill skriva böcker som går att använda. Faktaböcker som inte ljuger, sagor som man kan läsa eller lyssna till mer än en gång.  Allt jag har gjort och läst och varit med om, allt som om händer runt omkring mig och alla som jag har mött har betydelse när jag skriver – man skriver ju som den människa man är.

----------

Åsa Lind har arbetat som journalist och skriver både faktaböcker och skönlitteratur. Mest känd är hon för böckerna om Sandvargen och Zackarina. Sandvargen belönades med Nils Holgersson-plaketten 2003, och Mera Sandvargen blev Augustnominerad samma år. Sandvargen är översatt till 15 språk. 

Läs mer Dölj
Den avhuggna handen
"en rolig, överraskande och drivet berättad historia med känsla för målgruppen. Åsa Linds berättelse ackompanjeras av Johan Unenges finurliga och humoristiska ritkonst. Helhetsbetyg: 4." /BTJ
Sandvargen
"En mångsidig och lärorik bok, som ger en härlig läsupplevelse." /BTJ "Språket rymmer en spänning i sig, ibland poetiskt vackert och ibland en fantasifull lek med ordens ljud och betydelser. Här finns humor, värme och en föränderlig natur som är ständigt närvarande."
Mera Sandvargen
"Boken lämpar sig även utmärkt för högläsning och som underlag för kompissamtal i skolan." /BTJ
Mera Sandvargen
Nominerad till Augustpriset 2003 "Boken om Zackarina och hennes hemliga vän Sandvargen är skriven på ett både konkret och poetiskt språk. Lekfullt och nyansrikt skapar författaren en mångbottnad högläsningsbok med ett konsekvent barnperspektiv. Stranden och havet bildar fond till denna filosofiska och vardagliga berättelse." Juryns motivering
106 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
126 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2017
108 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
108 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
108 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
106 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
86 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: september 2015
123 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2015
102 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2012
144 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: maj 2006

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår