Fotograf: Ulrica Zwenger

Press images

Aktuell med: Pijas bästa

Pija Lindenbaum en av vår tids största svenska bilderboksskapare. Hon är född och uppvuxen i Sundsvall och gick ut Konstfack 1979. Efter det har hon arbetat som tecknare, formgivare och författare och skapat en lång rad bilderbokssuccéer.

Förmågan att hantera både text och bild på ett alldeles unikt sätt har blivit något av Pija Lindenbaums signum. Alltid i kombination med en stor portion humor och originalitet. Pija Lindenbaum höjer bilderbokens status med sina varmt uppskattade bilderböcker, samtidigt som hon förnyar och fördjupar bilderboken med sina berättelser. Hon gör något alldeles unikt, hon skapar fantastiska skildringar av barn av vår tid; Gittan, Åke, Lill-Zlatan, Kenta, Siv och Cerisia är alla egensinniga karaktärer, inte sällan med drag av melankoli. Pija Lindenbaum skruvar till sina berättelser på sitt speciella vis och gestaltar på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt och mycket typiskt, precis så som det är i vanliga familjer.

Pija Lindenbaums böcker uppskattas även utomlands. Ett flertal böcker har översatts till bland annat engelska, japanska, tyska, franska och holländska.

Pija Lindenbaums karriär har sedan starten kantats av flera utmärkelser och priser. 1990 utsågs Else-Marie och småpapporna (Bonnier Carlsen 1990) till Sveriges Bokhandelsmedhjälpares plakett "Din bok - vårt val" och samma bok fick också Expressens Heffaklump 1990. Boken om Bodil (Bonnier Carlsen 1991) utsågs till New York Times barnbokspris One of The Year's best illustrated children’s books 1992. 1993 utsågs Pija till Illustrator of the Year av Internationella illustratörsutställningen vid Barnboksmässan i Bologna för Boken om Bodil, samma år tilldelades hon Elsa Beskow-plaketten för illustrationerna i Bra Börje (Rabén & Sjögren 1992) och nominerades till Augustpriset för Över bäcken (text Lennart Hagerfors). 1996 kom nästa Augustnominering, denna gång för Britten och prins Benny (Alfabeta 1996). Svensk Bokkonst utsåg Britten och prins Benny till en av årets vackraste böcker 1997.

2000 tilldelades Pija Lindenbaum Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för sin Gittan och gråvargarna (Rabén & Sjögren 2000). Samma år fick hon Rabén & Sjögrens tecknarstipendium för "förtjänstfulla insatser inom svensk bokkonst". 2005 tilldelades Pija Stockholms stads hederpris samt Wettergrens Barnboksollon 2005 för samlade produktion. Samma år framröstades även När Åkes mamma glömde bort (2005) till Årets bilderboksomslag av besökare på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2005. För När Åkes mamma glömde bort fick hon dessutom priset Bokhandelns val 2005.

2006 var det dags för nästa Augustnominering för Lill-Zlatan och morbror raring (2006). Samma år fick Pija återigen Sveriges Bokhandelsmedhjälpares plakett ”Din bok - vårt val” för Lill-Zlatan och morbror raring. Stora läsarpriset 2007 tilldelades Kenta och barbisarna (2007) och delades ut av Bokcirklar.se. 2008 tilldelades Pija Lindenbaum Astrid Lindgren-priset för sin samlade produktion. Samma år fick Pija även Ottilia Adelborg-priset för sin samlade produktion. 2009 tilldelas Pija Lindenbaum RFSU-priset för att hon, i en rad uppskattade barnböcker, visat att inget ämne är omöjligt att samtala med barn om.

Barnoperan Min mamma är en drake, baserad på När Åkes mamma glömde bort, har spelats på Göteborgsoperan och Kungliga operan i Stockholm. Kostymerna ritades av Pija Lindenbaum.

Ett flertal dramatiseringar av Pija Lindenbaums böcker har gjorts. De har spelats på scener runt om i Sverige och utomlands. Filmen Siv sover vilse, fritt efter boken med samma namn, har premiär hösten 2016.

Bibliografi:

Pekböcker:
Säjer hunden? (1995)
Ä dä? (1995)
Ha den! (1995)
Nam Nam (1995)

Bilderböcker:
Else-Marie och småpapporna (1990 Bonnier Carlsen)
Boken om Bodil (1991 Bonnier Carlsen)
Britten och prins Benny (1996 Alfabeta)
Starke Arvid (1997 Alfabeta)
Glossas café (1998 Alfabeta)
Gittan och gråvargarna (2000)
Gittan och fårskallarna (2002)
Gittan och älgbrorsorna (2003)
När Åkes mamma glömde bort (2005)
Lill-Zlatan och morbror Raring (2006)
Kenta och barbisarna (2007)
Siv sover vilse (2009)
Gittan gömmer bort sej (2011)
Jag älskar Manne (2012 Bonnier Carlsen)
Kan jag med (2013 Bonnier Carlsen)
Plats ( roman, 2013 Norstedts)
Ska vi va? (2013)
Jag vaktar hunden. (2014 Bonnier Carlsen)
Jag hämtar nappen (2015 Bonnier Carlsen)
Doris drar (2015 Lilla Piratförlaget)
Pudlar och pommes (2016 Lilla Piratförlaget)

Priser och utmärkelser:

Sveriges Bokhandelsmedhjälpares plakett "Din bok - vårt val" för Else-Marie och småpapporna (1991) 
Expressens Heffaklump för Else-Marie och småpapporna (1991)
New York Times diplom för bästa bilderbok för Boken om Bodil
Elsa Beskowplaketten för Bra Börje (text av Barbro Lindgren) (1993)
Utsedd till Illustrator of the Year på barnbokmässan i Bologna (1993)
Augustnominerad för Över bäcken (med text av Lennart Hagerfors) (1993)
Augustnominerad för Britten och prins Benny (1996)
Augustpriset för Gittan och gråvargarna (2000)
Bokjuryns pris i kategorin bilderbok 0-6 år för Gittan och gråvargarna (2000)
Rabén & Sjögrens tecknarstipendium (2000)
Stockholms stads hederspris (2005)
Framröstad till Årets bilderboksomslag av besökare på Bok- och biblioteksmässan för När Åkes mamma glömde bort (2005)
Bokhandelns val för När Åkes mamma glömde bort (2005)
Augustnominerad för Lill-Zlatan och morbror raring (2006)
Stora läsarpriset för Kenta och barbisarna (2007)
Astrid Lindgren-priset (2008)
Ottilia Adelborg-priset (2008)
RFSU-priset (2009)
Stora läsarpriset för Siv sover vilse (2009)
Augustnominerad för Siv sover vilse (2009)
BMF-plaketten "Din bok - vårt val" för Siv sover vilse (2009)
Emilpriset (2010)
Stora läsarpriset för Gittan gömmer bort sej (2012)
Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj (2012)
IBBY´s Honour List  för Siv sover vilse (2012)
Deutscher Jugendliteraturpreis för Mia schläft woanders/Siv sover vilse (2012)
Augustprisnominerad för Jag älskar Manne (2012)
Albert Engström-priset (2013)

Läs mer Dölj
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018
199 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: augusti 2018
59 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: augusti 2018
247 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2017
129 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: september 2013
75 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: augusti 2013
65 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2010
129 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2009
65 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2008
65 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: augusti 2007
73 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: mars 2005
79 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2002
79 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2001
Bidde det då?
"Gammal saga i lycklig nytolkning. Pija Lindenbaum återberättar sagan om ­Mäster Skräddare så att den blir både ­inkännande och hoppfull. Här lämnas ingen i sticket." - Pia Huss 
Bidde det då?
"Vilken pärla hon är, Pija Lindenbaum. Här tar hon sig an den klassiska sagan Mäster Skräddare, om den lille mannen som går till en skräddare med ett tyg och ber om att få en rock sydd. När rocken har gått via en tummetott till att bli inget alls tackar gubben skräddaren, tar med sig tyget – och drar på världens äventyr. Nu är Mäster Skräddare en uppmuntrande saga utan slut."
Södermanlands Nyheter
Pijas bästa
"Pijas bästa är bara bäst. I nästan 30 år har Pija Lindenbaum varit en av bilderbokgenrens mästare, med en respektlöst skön stil hos sina karaktärer. Nu har hennes bästa sagor samlats i Pijas bästa, där vi åter får möta Else-Marie och hennes småpappor, Lill-Zlatan och kanske framför allt Gittan, denna underbara unge som verkligen går sin egen väg i livet."
Södermanlands Nyheter
Bidde det då?
”En underbar sagopärla från Pija Lindenbaum”

NYHETER

Pija Lindenbaum ger ny skrud åt klassisk folksaga

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer.

Illustration: Pija Lindenbaum
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår