Fotograf: Thron Ullberg

Press images

Aktuell med: Dartanjang sjuk

Barbro Lindgren, född 1937, är en av våra absolut mest älskade barnboksförfattare. Utbildad på Konstfack och Konstakademin.

Barbro Lindgren debuterade 1965 med Mattias sommar och har sedan dess skrivit en mängd böcker för både vuxna och barn. Med böckerna om Loranga släpper hon loss fantasin, fastän hon försäkrar att hon bara sanningsenligt har plockat ur verkligheten och med sin egen familj som modell!

Om sin egen barndom berättar hon i Sparvel-böckerna, och de tre böckerna om den äldre Barbro, Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. De är tagna på kornet och skrivna på ett skenbart enkelt och okomplicerat språk och blev läsarframgångar av stora mått.

Barbro skriver också vuxenböcker med en säreget sorgsen underton och i Gröngölingen är på väg har hon skrivit poesi, så självklart enkel och vacker. Tillsammans med Eva Eriksson har hon också gjort de härliga böckerna om Max och Den vilda Bebin, nya klassiker i den svenska barnlitteraturen. Eva Eriksson har också illustrerat Vems lilla mössa flyger? 1987, och Korken flyger, 1990, ljuvligt underfundiga och personliga böcker där leksakerna i Barn-Hans land ger oss en bild av världen i miniatyr - med all dess absurditet, grymhet och livslust.

Barbro Lindgren är flerfaldigt prisbelönad. Hon har bland annat tilldelats Expressens Heffaklump, Astrid Lindgren-priset 1973, Nils Holgersson-plaketten 1977, Litteraturfrämjandets stora pris 1991 och ett flertal andra stipendier och kulturpris. 2003 fick hon Astrid Lindgrens Värld-priset och Lyrikpriset till Gustaf Frödings minne. 2004 fick Barbro De Nios Astrid Lindgren-pris samt Evert Taube-stipendiet. 2014 tilldelades hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) med motiveringen: 

Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.

Läs mer Dölj
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2020
131 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2020
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2020
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2020
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2020
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2020
69 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Björn Kjellman
Utgiven: oktober 2019
69 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Björn Kjellman
Utgiven: oktober 2019
123 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
79 kr Bok - Board book
Utgiven: januari 2015
89 kr Bok - Board book
Utgiven: januari 2015
79 kr Bok - Board book
Utgiven: augusti 2014
Juan och Rosalia
”Detta är en fullödig kärlekshistoria - inte bara för barn! En bok om kärlek - som har allt!” Yvonne Gröning
Dala-Demokraten
Hajbarnet
"Häftigt uppkäftig är den lille haj-pojken, han som inget annat vill än slippa lös från stora beskyddande haj-mamman. [...] Barbro Lindgren har suverän fingertoppskänsla för hur frigörelsebehov – när småningom mörkret sänker sig också i havet – småningom transponeras till trygghetslängtan." Pia Huss
Dagens Nyheter
Juan och Rosalia
"Eva Erikssons varma kolorit och fina tolkning av möten på en plats i Sydeuropa, eller kanske Mexiko, känns som en stor omfamning." Pia Huss
Dagens Nyheter
Juan och Rosalia
”... scenerna skimrar starkt av kärleksfull närvaro. [...] Barbro Lindgrens text är denna gång mer nedtonad, saklig och rak. Eva Erikssons varma och skickliga bilder placerar berättelsen i vad som påminner om sydeuropeiskt kaféliv [...] Helhetsbetyg: 4”
BTJ

NYHETER

Två bilderboksgiganter gör bok om den första kärleken

Barbro Lindgren och Eva Eriksson har tillsammans skapat några av våra största bilderboksklassiker. Vi är många som skrattat med Max, njutit av den vilda bebins äventyr och gråtit floder till Andrejs längtan. Boken om Juan och Rosalia är deras första gemensamma bok på många år.

Illustratör: Eva Eriksson

Två nyheter i Rabén & Sjögrens klassikerserie!

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie!

Illustration: Pija Lindenbaum och Eva Eriksson

Barbro Lindgren tilldelas kunglig medalj

Barbro Lindgren får H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser som författare.

Fotograf: Thron Ullberg

Hajdrama om nyfikenhet, rädsla och mod

Med färgstarka och humoristiska bilder och genial text har Barbro Lindgren och Charlotte Ramel skapat en bok om nyfikenhet, rädsla och mod. En bok om att vilja tänja på gränserna. Men också om att våga släppa taget, för hur ska man annars kunna bli stor?

Illustratör: Charlotte Ramel
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår