Fotograf: Christer Ehrling

Press images

Aktuell med: Magnoliaskogen Hemsida: www.maudmangold.se

”Vem skriver du för?” brukar folk fråga. ”Vadå, vem? Jag bara skriver!”
Så är det, jag bara skriver och sedan råkar det passa för en viss åldersgrupp. Ofta barn i slukaråldern, åtta till tretton år ungefär, men på senare tid även för yngre barn.

Så här i backspegeln kan jag se att det finns en röd tråd genom mitt författarskap och det är folktro, fantasi och magi. Först skrev jag serien Landet Innanför, som egentligen var ett återbesök i mitt eget barndomsland. Så är det väl ofta med oss barnboksförfattare?

Jag växte upp i Södermanland, nästan mitt ute i skogen. Det var en fri tillvaro, vi barn hade stora revir i hagar hos hästar och kor eller bland grankojor och i klätterträd. I skogen bodde trollen och fast vi visste att de inte fanns på riktigt så gömde de sig bakom buskar och stenar. Vi hade en hustomte, så klart, och man fick inte hälla ut vatten intill huset, för där under bodde vättarna.

De tre böckerna i serien Magiska tecken utspelar sig istället i staden, men i en annan tid. Att skriva dem var ett sätt att verkligen lära känna Göteborg, som har varit min hemstad hela mitt vuxna liv. Ofattbart mycket har förändrats sedan mitten av 1800-talet, ändå tycker Samuel att han lever i en modern tid då samhället utvecklas snabbt. De magiska tecknen kan dyka upp var som helst, bara man ser dem. Och då som nu tar vi människor till besvärjelser och magiskt önsketänkande när det kniper.

Min senaste hjältinna heter Vilma och är lite yngre än de tidigare. Hon råkar få med sig en vätte i ryggsäcken efter ett besök på landet. Det är på sätt och vis en logisk fortsättning på berättelsen om Landet Innanför, där jag undersökte vad som egentligen har hänt med folktrons olika väsen. Vättarna hittade inte riktigt någon plats att bo på där, så vart hade de tagit vägen? Jo, eftersom de behöver bo i människors närhet har de förstås flyttat till staden!

Maud Mangold är bosatt i Göteborg och skriver på heltid.

Läs mer Dölj
109 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2017
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2016
55 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2015
101 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: juni 2013
101 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: augusti 2012
159 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Ola Rapace
Utgiven: juni 2007
Drottningens återkomst
”Mangold gräver i den allmänna sagoskatten och blandar den med egna figurer och fantasier. Äventyret är ett mysterium, där man hittar fler ledtrådar än svar. Drottningens återkomst är en bra och härlig fantasyskildring för bokslukaråldern. Helhetsbetyg: 4.” – Anna-Karin Närkling,
BTJ
Skuggrikets portar
”En bra, underbar fantasybok för yngre slukaråldern. Helhetsbetyg: 5.” /BTJ
Dimmornas dal
"Det är utmärkt fantasy; magisk realism. En riktigt bra kvalitétsbok för bokslukaråldern. Helhetsbetyg: 5." /BTJ
Miranda och sjörövarkatten
"Det här är en riktigt bra bok som kan ligga till grund för samtal om känslor och hur man ska vara mot varandra." /Norrtelje Tidning

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.