Fotograf: Marianne Witvliet

Press images

Aktuell med: Alla ska sova Hemsida: www.marittornqvist.se/

Marit Törnqvist, född 1964 i Uppsala, bor sedan fem års ålder i Nederländerna. Hon lever med man och barn i Amsterdam, i ett kanalhus nära Anne Franks hus. Sommar- och vintersemestrar tillbringar hon på en liten gård i Östergötland. Från 1982 till 1987 gick Marit på konstakademin i Amsterdam. Hon illustrerar framför allt barnböcker men har även skrivit några böcker; Liten berättelse om kärlek, Blåsa såpbubblor i Burundi (2007) Flickan som försvann (2014), Fabians fest (2016) och Den lyckliga ön (2018).

Direkt efter examen på konstakademin fick Marit Törnqvist chansen att illustrera två bilderböcker för Rabén & Sjögren: När Bäckhultarn for till stan av Astrid Lindgren och Julkarpen med text av Rita Törnqvist. Efter debuten illustrerade Marit ytterligare tre berättelser av Astrid Lindgren, När Adam Engelbrekt blev tvärarg, I Skymningslandet och Sunnanäng.

Som barn tillbringade Marit skolloven på familjens gård i Småland och hon känner väl till den miljö Astrid Lindgren beskriver i sina böcker. Inte bara de röda husen, snickarglädjen på verandan, utedass och blommande körsbärsträd. Även böndernas liv som hon såg på nära håll hos ett syskonpar i granngården. Där hjälpte Marit till varje dag i ladugården, detta har haft stort inflytande på hennes bilder. ”Det var som att flytta till en annan tid när man körde hölass från ’lyckorna’ i skogen eller när prästen kom på symöte.”

När Marit illustrerade I Skymningslandet lämnade hon Småland för en ny miljö – stadsmiljön. Under arbetet flög Marit och Astrid vid ett tillfälle luftballong över Stockholm, så att Marit skulle få se hur staden såg ut uppifrån. Göran och herr Liljonkvast flyger ju över Stockholm i skymningen.

Här i Sverige känner vi också Marit Törnqvist som scenograf till Sagotåget och Villa Villekullasalen på Junibacken i Stockholm. För att den värld hon skapade skulle vara så trogen Astrid Lindgrens värld som möjligt, hade Marit nära kontakt med Astrid under arbetets gång. Texten till Sagotåget blev den sista texten som Astrid Lindgren skrev. Om detta samarbete med Astrid skrev hon i vänboken Allrakäraste Astrid som kom ut 2002 på Rabén & Sjögren. 1996 invigdes Junibacken. Fram till maj 2003 var Marit konstnärlig rådgivare. Hon jobbar fortfarande med formgivning av möbler, leksaker och ny scenografi. Hennes bildmaterial till Sagotåget på Junibacken finns samlat i boken Sagoresan (Eriksson & Lindgren, 2006).

Marit Törnqvist har också illustrerat ett flera holländska bilderböcker. Många av dem har översatts till svenska. Pikkuhenki, Du är det finaste, Hjältar i strumplästen är några exempel av prisbelönade böcker som kom ut i Sverige. Sommaren 2010 kom visboken Du och jag och min lilla cykel, en poetisk visbok med sånger av Jujja och Tomas Wieslander.

Sedan 2015 har Marit Törnqvist tagit initiativ till olika stora bokprojekt för flyktingbarn i olika länder. I Sverige tog hon initiativet till att 30.000 bilderböcker på arabiska delades ut på flyktingboenden mars 2015. Ett år senare kom en antologi på arabiska för barn ut i Nederländerna som delades ut till alla flyktingbarn från Syrien och ordnade hon en stor författarturné längs flyktingförläggningar i Nederländerna. Marit arbetar också aktivt i bokprojektet ’Read with me’ i Iran, som ger de mest utsatta barnen i landet tillgång till böcker och workshops.

Marit Törnqvists böcker finns översatta till många språk; holländska, franska, tyska, finska, norska, engelska, japanska, kinesiska, koreanska, spanska och danska, farsi, ryska, arabiska, vietnamesiska.

Marit har deltagit i utställningar över hela världen.

Priser och stipendier (ett urval):

Stipendier från Författarfonden och Konstnärsnämnden, 1989 och 1991
Pris för bästa illustrerade bok, Stedelijk museum, Amsterdam, 1992
Hedersomnämnande "Årets stockholmska" för scenografin på Junibacken, 1996
Silvergriffeln (författarpris) för Liten berättelse om kärlek, 1996
Lidmanpriset för scenografin på Junibacken, 1997
List of Honour IBBY, Holland, illustrationer ur Helden op sokken
av Annie Makkink, 1997
Holländska barnbokshandelns pris, ”Kinderboekwinkelprijs”, för
Jij bent de liefste (Du är de finaste, med dikter av Hans och Monique Hagen), 2002
Emil-priset 2004
Sunnanäng valt av Svensk Bokkonst 2004
Nominering Belgiska Guldugglan 2006 för bilderna i Pikkuhenki
Guldpensel Nederländerna 2006 för bilderna i Pikkuhenki
Nominering Deutscher Jugendliteraturpreis för Pikkuhenki
Peter Pans Silvertjärna för Pikkuhenki
Nominering för ALMA-priset 2010 - 2019
Löfska kulturpriset 2013
White raven, tyskland Större än en dröm
Shortlist Hans Christian Andersenpriset 2016
Astrid Lindgrens Världs Stipendium 2016
Solkatten stipendium 2018
Boekenpauw 2018
Silvergriffeln 2018

Bibliografi (enbart böcker utkomna i Sverige):

Liten berättelse om kärlek, 1995
Uppfinnarleken – ett kortspel, 1999
Flickan som försvann, 2014
Fabians fest, 2016
Den lyckliga ön, 2018

Tillsammans med Astrid Lindgren:

När Bäckhultarn for till stan, 1989 och 2001
När Adam Engelbrekt blev tvärarg, 1991
I Skymningslandet, 1994
Sunnanäng, 2003
Sagoresan, 2006

Tillsammans med Rita Törnqvist:

Julkarpen, 1989
Våghalsen, 1992
Den gamle musikanten, 1993

Tillsammans med övriga författare:

Hjältar i strumplästen, text: Annie Makkink, 1998
Du är det finaste, text: Hans och Monique Hagen, 2001
Pikkuhenki, text: Toon Tellegen, 2006
Du och jag och min lilla cykel, text: Jujja Wieslander, 2010
Större än en dröm, text: Jef Aerts, 2013
 

Övrigt:

Olika antologier
Bidrag i boken Allrakäraste Astrid
Min Skattkammare, Natur och Kultur, del I-VI. Omslag, formgivning samt serielösning.


 

Läs mer Dölj
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2018
239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
59 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2016
247 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
129 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: juni 2014
135 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: juni 2013
239 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2010
119 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: juli 2003
Alla ska sova
”Så om jag hade ett litet sömnlöst barn i knät. Då skulle jag ta den här bilderboken av Marit Törnqvist och samtidigt spela upp den bästa inspelningen av visan jag vet. [...] Kanske kommer jag sjunga med. Säkert kommer jag ha svårt att inte börja gråta. För att man genom den här bilderboken får kontakt med den lilla människan som en gång var jag, hade en katt och en säng och lite svårt att sova. Och sommaren tog aldrig slut.” Gunilla Brodrej
Expressen
Kalle - den lille tjurfäktaren
”'Kalle – den lille tjurfäktaren' är ren, rak högläsningsgodis som återföljs av ljuvligt romantiska akvareller av Marit Törnqvist, med småländska urfärger, grå, brun med stänk av vita sippor i en Elsa Beskow-tradition.” Dan Hallemar
Expressen
Kalle - den lille tjurfäktaren
”Här finns alla ingredienser; realism, miljö, spänning, hjälte, publik, överlevnad … och ett lyckligt slut – en riktigt bra berättelse med andra ord. [...] Illustrationerna är precis som de ska vara, släkt med Björn Bergs och Ilon Wiklands och kusiner med Sven Nordqvists och andra lantliga miljöskildrares gestaltningar av barn och landsbygd; men fram för allt är de Marit Törnkvists egna mjuka färgfinstämda – så bra, och så rätt för denna berättelse!”
Barnboksprat
Alla ska sova
”Med fantastiska illustrationer som breder ut sig över hela uppslagen får vi möta ett lantligt Sverige utifrån ett landskap i sann Astrid Lindgren-anda. Otroligt rofyllda uppslag när djuren slumrar in under skymningen. [...] Boken är fantastiskt fin”
Barnboksfamiljen

NYHETER

Astrid Lindgrens älskade vaggvisa nu som bok

Den 30 april blir det världspremiär för en helt ny Astrid Lindgren-bilderbok: Alla ska sova, illustrerad av Marit Törnqvist – som både lekt och arbetat med den älskade författaren.

Illustration: Marit Törnqvist

Världspremiär för två nya Astrid Lindgren-böcker

Snart blir det världspremiär för två nya Astrid Lindgren-bilderböcker med helt olika karaktär. En sagolik vaggvisa och ett charmigt Saltkråkan-äventyr som båda gjorts i samarbete med två av Sveriges främsta illustratörer.

Foto: Roine Karlsson

Marit Törnqvist i stor utställning på Astrid Lindgrens Näs

Årets stora sommarutställlning på Näs har fått namnet "En lycklig ö – 30 år av ord och bild" och handlar om berättelsens kraft, om Marit Törnqvists konstnärskap och engagemang för en bättre värld och hennes alldeles unika relation till Astrid Lindgren.

Fotograf: Marianne Witvliet

”Den lyckliga ön” dubbelt prisad

Marit Törnqvist har tilldelats två prestigefyllda priser från Holland och Belgien för sin bilderbok Den lyckliga ön.

Illustratör: Marit Törnqvist

Magisk bilderbok om vårt sökande efter lyckan

Marit Törnqvist har skrivit och illustrerat en fantasifull och djupt filosofisk bok om vårt eviga sökande efter lyckan.

Foto: Marianne Witvliet
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.