Christina Björk

Foto av:

Cato Lein

Det är alltid lika härligt att ha en ”passion”, ett älsklingsämne, och att få gräva ner sig i det. Ta reda på ”allting” och sedan försöka förmedla allt man vet om saken. Jag vill ju att alla ska bli lika hänförda som jag av till exempel staden Venedig, Lewis Carrolls värld, nallarnas betydelse eller Claude Monets konst och trädgård. Vuxna påstår att böckerna är ”pedagogiska”, men det var verkligen aldrig meningen. Nej, inte skulle de bli ”skolböcker”. Jag vill bara att läsaren ska ha lika kul som jag.

Ibland tycker förläggarna att man ska göra en till likadan bok så det blir en serie. ”Enstaklingar” är alltid svårare att sälja.
– Nu kan ni göra en likadan bok om Gauguin och sen kan ni ta Renoir, sa vår franska förläggare. För det kommer snart stora utställningar …
Men Linnea är faktiskt inte lika intresserad av Gauguin och Renoir. Och Renoirs trädgård – den är inte som Monets. Då hade jag hellre velat göra Linnea och bergsgorillorna, men det ville inte Lena. Så där kan det vara. Man måste ha en illustratör som är galen i samma saker som man själv.
Och helst ska även ens bokförläggare tycka att idén är lysande. Har man otur kan de säga att ämnet är för ”smalt”. Linnea i Målarens Trädgård var på vippen att kallas för smal, men slapp ändå ut, som tur var för henne. Och för Lena och för mig. Jag har flera ”smala” älsklingsämnen på lut. Hjälp, hur ska det gå för dem...

I alla händelser känns det här yrket väldigt privilegierat. Tänk att få hålla på med det som man tycker är allra kuligast, och det på arbetstid! Ofta råkar det bli sådant som jag började intressera mig för redan när jag själv var barn.

---------------------

Christina Björk är född 1938 i Stockholm och bor och arbetar på Söder. Hon växte upp på Kungsholmen, och tack vare en fantasifull och både bok- och kulturintresserad pappa fick Christina tidigt tillgång till ord- och bildvärlden.

Christina utbildade sig till grafisk formgivare och det var när hon jobbade med layout på Damernas Värld som hon började samarbeta med Lena Anderson. Christina halkade tidigt in på TV, där hon gjorde barnprogram med dokumentära inslag men också med egna berättelser som Lena Anderson illustrerade. Det blev fröet till deras mångåriga boksamarbete. Ja, under många år hade de ateljéer i samma kulturhus på söder i Stockholm och deras skapande är grundat på det lekfullt pedagogiska – utan en endaste pekpinne.

Den numera så välkända barnbokskaraktären Linnea ”föddes” 1976, då Christina var redaktör för ”Barnens Nyheter” i Dagens Nyheters söndagsbilaga. Linnea fick plantera i flera veckor, Lena illustrerade. Förebilden till bokflickan Linnea som älskar naturen, var dels Lena och Christina själva som barn, och dels – inte minst utseendemässigt – Lenas lilla dotter Nicolina, som också gillade blommor och odling. Snart blev det en bok också – Linnea planterar (1978). Det här var något alldeles nytt i barnboksvärlden. Ingen hade någonsin förut lyckats förmedla så mycket vettig faktainformation på ett så lekfullt och läckert sätt. Succén fick uppföljare i Linus bakar och lagar (1981) och i Linneas årsbok (1982), den senare belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis/Sachbuch 1984.

Parallellt hann Christina fara några vändor till Paris och 1980 såg hon där en stor Monet-utställning. När hon kom hem och insåg att Lena Andersons också hade Monet som favoritmålare så väcktes idén till Linnea i Målarens Trädgård. Boken tog sammanlagt fem år att färdigställa (den kom 1985) och har blivit en av de mest framgångsrika svenska barnböckerna i modern tid – bara i USA har den sålt i över 700.000 exemplar! Även denna bok fick Deutscher Jugendliteraturpreis/Sachbuch, 1988.

Christina har jobbat med film också – om sin passion för nallar. Fem år tog det att animera Christinas gamla nallar så de blev ”levande” i ”Nallar och Människor”. Det blev så småningom en bok – Store-Nalles bok, en bok med underbara bilder och massor av nalleinformation.

Tillsammans med Lena Anderson gjorde Christina en animerad film av Linnea i Målarens Trädgård. Den blev klar 1992 och fick en rad filmpriser. Denna film medföljer 2009 års upplaga av boken.

Redan som barn var Christina fascinerad av Alice i Underlandet, och i vuxen ålder blev hon medlem i Lewis Carroll Society och har läst in sig på både författaren och den riktiga flickan Alices liv i Oxford. Det resulterade i boken Sagan om Alice i verkligheten, en underbar bok med vackra och detaljrika illustrationer av Inga-Karin Eriksson. Boken nominerades till Augustpriset 1994 och till Deutscher Jugendliteraturpreis/Sachbuch 1995.

1999 utkom Vendela i Venedig, återigen i samarbete med Inga-Karin Eriksson. Denna bok utmynnade så småningom i en stor utställning på Nationalmuseum i Stockholm och på Malmö Museer.
Under senare år har Christina forskat vidare om flera av sina favoritämnen – enhörningar t.ex. Och hon har skrivit en bok för vuxna om sin favoritförfattare: Tove Jansson – mycket mer än Mumin. Dessutom kom 2007 barnboken Astrids äventyr – innan hon blev Astrid Lindgren, en annan av Christinas favoritförfattare.

Christina Björk har varit med i Svenska Barnboksakademin sedan den bildades 1989, ibland som ordförande, numera som hedersledamot. Hon har även varit aktiv i IBBY, en internationell barnbokssammanslutning.

Några andra utmärkelser och priser som tilldelats Christina Björk:
Premio Europeo di Letteratura Giovanile (tillsammans med Lena Anderson) 1985
Astrid Lindgren-priset (tillsammans med Lena Anderson) 1988
Wettergrens bokollon 1990
Emil-priset 2007

Relaterat

Linneas årsbok

Om boken

Vacker inspirationsbok om naturen runt knuten! Linnea berättar om hela sitt år, om vad hon gör ute och inne, månad för månad. Plantera, knyta maskroskrans, göra fläderblomssaft, skörda rabarber, bygga tändsticksbyrå och hitta Karlavagnen är ingen konst för den som läst den här boken! Linnea vet hur mycket som helst om naturen och hon har massor med roliga, pyssliga idéer.

Linneas årsbok innehåller fakta om djur och natur, månad för månad, nu i uppfräschad och varsamt reviderad utgåva. Lena Andersons stämningsfulla bilder och Christina Björks fina berättelse om Linnea kom ut första gången 1982 och har blivit en modern klassiker.

Christina Björk, Lena Anderson

Linneas årsbok

Relaterade artiklar

Klassiker om Linnea i ny utgåva

Linneas årsbok innehåller fakta om djur och natur, månad för månad. Lena Andersons stämningsfulla bilder och Christina Björks fina berättelse om Linnea kom ut första gången 1982 och har blivit en modern klassiker.