Ulf Löfgren

Foto av:

Olle Carlström

Ulf Löfgren, 1931–2011, var en av vår tids främsta barnboksillustratörer och skapade en imponerande lång rad böcker.

I över 45 år berikade Ulf Löfgren barnbokssverige med titlar som Det underbara trädet, Patriks snabbverkstad, Sagan om de två trollstavarna och böckerna om Ludde och Albin – hans mest älskade barnboksfigurer. Han skapade också bilderna till de klassiska tv-programmen om Pellepennan och Suddagumman, och förutom sina egna böcker illustrerade han ofta andras verk – t.ex. H.C. Andersens sagor. På 1990-talet illustrerade Ulf Löfgren den första helsvenska barnbibeln, Bibel för barn, ett omfattande arbete som tog över tre år.

Ulf Löfgrens konstnärskap var unikt, och jämförelser har ofta gjorts med de gamla kurbitsmålarnas verk. Tråden genom hans produktion var humorn, värmen och det lite lätt skruvade. Många av hans böcker har nått berömmelse utanför landets gränser – han finns översatt till ett 20-tal olika språk. Debuten skedde 1959 med Barnen i djungeln som omedelbart blev en succé och belönades med Elsa Beskow-plaketten.

Priser och utmärkelser i urval:

1960 Elsa Beskow-plaketten (Barnen i djungeln)
1971 Plakett i Bratislava (Det underbara trädet)
1971 Brons i Internationale Buchkunst Austellung i Leipzig (Det underbara trädet)
1972 Hedersomnämnande 5:e Biennale des Arts Graphiques i Brno
1973 Plakett i Bratislava (Tuffa Gumman)
1975 Plakett i Bratislava (Den förtrollade draken)
1977 Grand Prix BIB i Bratislava (Harlekin)
1988 Österreichische Kinder Sachbuchspreis (Barnen på La Pacanda-ön)
1991 Knut V Pettersson-stipendiet av Svenska Tecknare


 

Relaterat

Ludde och utflykten

Om boken

Ludde och hans vänner ska på utflykt. Leksakslådorna blir ett bra tåg. Alla ska ha med sig sina leksaker. Det blir ett riktigt tokeri, för en efter en tappar de sina leksaker. Det blir till att stanna och plocka upp.

Ulf Löfgren

Ludde och utflykten

Relaterade artiklar

Claes Månsson läser Ulf Löfgrens klassiska böcker om Ludde

"Det är härligt att veta bäst när man är två år, och Ludde är verkligen knasig och gör det mesta bakvänt", sa Ulf Löfgren i en intervju när han hade skapat Ludde på 80-talet.