Aktuell med: Dagspöket på kalas

Jens Ahlbom är bosatt i Hudiksvall där han också arbetat som teckningslärare.

1985 vann Jens Ahlbom andra pris i Rabén & Sjögrens bilderbokstävling med Jonatan på Måsberget. Det är en vacker och ömsint berättelse om en liten pojke som föds utan vingar i ett land där man måste kunna flyga för att klara sig.

Samma år vann han också DN:s serietävling tillsammans med sin bror Peter. De har ritat och berättat seriealbumen Kunskapens korridorer, 1989 och Ur djupet av kunskapens korridorer, 1991.

Sedan dess har Jens Ahlbom gjort många illustrationer och flera bilderböcker, bl a andra delen i Barnens Svenska Historia, Se där, en stad!, 1987, tillsammans med Sonja Hulth, All världens dockteater, 1989, tillsammans med Margareta Sörenson och tillsammans med Siv Widerberg Pojken och hunden,1990, där han träffsäkert och humoristiskt skildrar en liten pojkes obotliga hundrädsla. Han har också illustrerat Barnens lag, 1991, där Siv Widerberg och Jesús Alcalá på ett enkelt sätt förklarar innebörden i FN:s barnkonvention.

1992 skapade Jens Ahlbom en egen pekboksfigur, Lukas, och hittills har fyra böcker om honom kommit ut: Lukas i fönstret, Lukas i svampskogen, och 1993 Lukas fiskar och Lukas på varvet. Han har också illustrerat sagor som t ex Alf Prøysens Snickar Andersson och jultomten, 1991, och Gunilla Boréns tolkning av Tokarna i Tälje, 1992.

Jens Ahlbom är en skicklig akvarellmålare i den "blonda" nordiska traditionen. Hans bilder är ofta humoristiska, realistiska och alltid uttrycksfulla. 2003 fick Jens Elsa Beskow-plaketten för hela sin produktion.

Läs mer Dölj
72 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
29 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2018

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår