Ingrid Vang Nyman

Media

Pressbilder

Ingrid Vang Nyman (1916–1959) föddes i danska Vejen. Hennes fallenhet för att teckna och måla märktes tidigt. Vid 17 års ålder kom hon till Köpenhamn där hon först gick på en förberedelseundervisning till Konstakademin, vid vilken hon antogs som elev 1935. Hon gick några år på akademin men trivdes inte utan lämnade utbildningen och försökte därefter verka som fri konstnär.

Vid Konstakademin träffade hon Arne Nyman som var målare, tecknare och lyriker. De gifte sig 1940, sonen Peder föddes samma år. Äktenskapet upplöstes efter ett par år, och 1943 flyttade hon tillsammans med sonen till Stockholm, där hon levde tillsammans med juristen och författaren Uno Eng. Stockholmsflytten blev starten för hennes bana som barnboksillustratör.

År 1945 kom Pippi Långstrump ut på Rabén & Sjögren, och det var ju upptakten till Astrid Lindgrens stora framgångsrika författarskap. Bilderna i boken tecknades av Ingrid Vang Nyman, som då var 29 år. Men Pippi var inte Ingrids debut som illustratör – hon hade gjort bilder till några andra barnböcker redan året innan.

Märkligt nog innebar framgången med Pippi inte något stort genombrott för Ingrid på samma sätt som den gjorde för Astrid Lindgren. Men idag vet vi att Ingrid Vang Nyman faktiskt var den som introducerade modernismen inom barnboksillustration i Sverige, och hennes estetik har varit en förebild för många av dagens tecknare. Hennes bilder var djärva och ”platta” – en eftersträvad effekt, men kanske också beroende på att hon hade syn på bara ett öga.

Under framför allt slutet av 40-talet var Ingrid Vang Nyman enormt produktiv som barnboksillustratör. Hon tog sina illustrationsuppdrag på stort allvar och hade hög ambitionsnivå. Även barn skulle erbjudas bilder av hög konstnärlig halt och substans. Hon var också ovanligt skicklig att använda färg och form rent trycktekniskt.

Den kaxiga Pippi var säkert besläktad med yrkeskvinnan Ingrid Vang Nyman, som hade en stark tillit till den egna förmågan som inte var så vanlig hos tidens barnboksillustratörer. Denna styrka parades tyvärr med psykiska problem, och 1959 tog hon sitt liv endast 43 år.

Relaterat

Stora Pippiboken

Om boken

Pippi Långstrump är den starkaste, snällaste, roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villekulla med sin häst Lilla Gubben och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med gullpengar har hon också.
I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare! Pippi bakar pepparkakor direkt på golvet, hon leker kull med poliser, hon tämjer boaormar och busar, hon köper arton kilo karameller, hon hittar en spunk, och hon far till Söderhavet med Tommy och Annika.1945 ställde Pippi Långstrump till med revolution i barnkammaren. Sedan dess har de hisnande, roliga, fartfyllda och oerhört underhållande berättelserna lästs och älskats av många generationer runt om i världen.I Stora Pippiboken ingår de tre böckerna Pippi Långstrump (1945), Pippi Långstrump går ombord (1946) och Pippi Långstrump i Söderhavet (1948). Boken innehåller många färgbilder av Ingrid Vang Nyman.

Astrid Lindgren, Ingrid Vang Nyman

Stora Pippiboken

Pippi Långstrumps kokbok

Om boken

Recept från berättelserna om Pippi Långstrump med finurliga texter av Pippi-älskaren och hela familjens favorit David Sundin!

Alla känner till Pippi Långstrump som flickan som kan lyfta en häst, har en kappsäck full med guldpengar och har seglat på de sju haven. Men har du tänkt på att hon också är en mästerkock? För det är hon faktiskt!

I historierna om Pippi, Tommy och Annika bakas, firas och bjuds det på mat, sötsaker och dryck av alla möjliga slag. Pippi bakar tårtor, bjuder på korv och steker pannkakor, och så vet hon vad som ingår i en rejäl sjörövarfrukost.

Det här har programledaren, författaren och Pippis största fan David Sundin tagit fasta på när han har valt ut det allra godaste från Pippis värld och satt samman till en kokbok som inte liknar någon annan. Smarriga recept av Johanna Westman och roliga tips och texter av David Sundin varvas med Pippi-citat och Ingrid Vang Nymans klassiska Pippi-bilder.

I Pippi Långstrumps kokbok välkomnas barn och vuxna att tillsammans laga godsaker och rätter från Pippis fantastiska värld. Och så får vi äntligen lära oss hur man gör sina egna krumelurpiller!

Med recept av Johanna Westman.
Rikt illustrerad med bilder av Ingrid Vang Nyman.

Astrid Lindgren, David Sundin, Ingrid Vang Nyman

Pippi Långstrumps kokbok

Astrid Lindgrens adventskalender

Om boken

Upplev Astrid Lindgrens magiska värld tillsammans! Varje dag är ett nytt äventyr!

Pyssla, måla, pussla och lek med en ny överraskning varje dag fram till jul. Möt många kända och omtyckta karaktärer från Astrid Lindgrens sagovärld i 24 innehållsrika och underhållande produkter. Här finns något för alla!

Bakom luckorna döljer sig 24 spännande saker som gör väntan på julen mer underhållande. Läs om Pippis olika upptåg, lägg pussel med Barnen i Bullerbyn, pyssla med Lotta på Bråkmakargatan, måla med Emil i Lönneberga och lek med Junibackens Madicken. Och så mycket mer i en härlig bredd av produkter inspirerat från Astrids tidslösa berättelser.

Innehåller 24 luckor med överraskningar från Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, Barnen i Bullerbyn och Lotta på Bråkmakargatan. Pysselböcker, pussel, stansfigurer, målarböcker, korta berättelser och klistermärken.

Astrid Lindgren är en av Sveriges mest kända författare och räknas till en av världens största barnboksförfattare. Hon finns översatt till över 100 olika språk. Astrids sagor rör sig i det fantastiska och det vardagliga och berättelserna har en makalös förmåga att leva kvar länge i oss, även som vuxna. Hon tar upp eviga problem som alla brottas med, oavsett ålder. Funderingar om livet och döden, om vänskap och utanförskap, om glädje och sorg.

Astrid Lindgrens berättelser är kända över hela världen och har underhållit flera generationer barn. Och fortsätter underhålla!

Astrid Lindgren, Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman, Björn Berg

Astrid Lindgrens adventskalender

Pippi firar födelsedag

Om boken

Pippi Långstrump är ju evigt ung även om vi vet att hon har varit både snäll och stark i många år Nu firar vi Pippi med en ny, härlig bilderbok: Pippi firar födelsedag.

För Pippi vet minsann hur en födelsedag ska firas! Med gott humör och stor generositet ställer hon till med kalas för sina vänner Tommy och Annika. Pippi fixar en inbjudan på sitt eget sätt och barnen kommer i sina bästa gåbortskläder. Och de har med sig en födelsedagspresent: en stilig speldosa.
De stiger in i Villa Villekulla där det dagen till ära är osedvanligt välstädat. Pippi har dukat fint och bullat upp med massor av spännande bakverk. När Pippi får sin present tycker hon att det inte bara är hon som ska ha presenter. Tommy och Annika får öppna varsitt litet paket en fin liten elfenbensflöjt och en vacker fjärilsbrosch.

Vilket kalas! Det blir en härlig fest med kakor och bullar och massor med choklad och vispgrädde. Och knasigt blir det när alla till slut sätter chokladkopparna upp-och-ner på huvudet. Efter maten vill alla leka inte-stöta-golv i Pippis kök och sedan är det dags för något kusligt. Pippi tar med sina gäster upp på vinden för att leta gastar. Och gissa om hon skräms när hon plötsligt dyker upp som ett spöke! Och där på vinden hittar Pippi plötsligt sin papps gamla sjömanskista. Vilket fynd! I kistan finns en gammal nattskjorta, några pistoler och en påse med gullpengar.
När Pippi vinkar av sina gäster efter ett lyckat födelsedagskalas ropar hon: Jag ska bli sjörövare när jag bli stor skriker hon. Ska ni det?

En lekfull, generös berättelse med delvis helt nytt bildmaterial har blivit en stor, härlig bilderbok med guldomslag, jubileet till ära!

Astrid Lindgren, Ingrid Vang Nyman

Pippi firar födelsedag

Relaterade artiklar

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!