Aktuell med: Vi har så roligt när det är jul

Ingrid Vang Nyman (1916–1959) föddes i danska Vejen. Hennes fallenhet för att teckna och måla märktes tidigt. Vid 17 års ålder kom hon till Köpenhamn där hon först gick på en förberedelseundervisning till Konstakademin, vid vilken hon antogs som elev 1935. Hon gick några år på akademin men trivdes inte utan lämnade utbildningen och försökte därefter verka som fri konstnär.

Vid Konstakademin träffade hon Arne Nyman som var målare, tecknare och lyriker. De gifte sig 1940, sonen Peder föddes samma år. Äktenskapet upplöstes efter ett par år, och 1943 flyttade hon tillsammans med sonen till Stockholm, där hon levde tillsammans med juristen och författaren Uno Eng. Stockholmsflytten blev starten för hennes bana som barnboksillustratör.

År 1945 kom Pippi Långstrump ut på Rabén & Sjögren, och det var ju upptakten till Astrid Lindgrens stora framgångsrika författarskap. Bilderna i boken tecknades av Ingrid Vang Nyman, som då var 29 år. Men Pippi var inte Ingrids debut som illustratör – hon hade gjort bilder till några andra barnböcker redan året innan.

Märkligt nog innebar framgången med Pippi inte något stort genombrott för Ingrid på samma sätt som den gjorde för Astrid Lindgren. Men idag vet vi att Ingrid Vang Nyman faktiskt var den som introducerade modernismen inom barnboksillustration i Sverige, och hennes estetik har varit en förebild för många av dagens tecknare. Hennes bilder var djärva och ”platta” – en eftersträvad effekt, men kanske också beroende på att hon hade syn på bara ett öga.

Under framför allt slutet av 40-talet var Ingrid Vang Nyman enormt produktiv som barnboksillustratör. Hon tog sina illustrationsuppdrag på stort allvar och hade hög ambitionsnivå. Även barn skulle erbjudas bilder av hög konstnärlig halt och substans. Hon var också ovanligt skicklig att använda färg och form rent trycktekniskt.

Den kaxiga Pippi var säkert besläktad med yrkeskvinnan Ingrid Vang Nyman, som hade en stark tillit till den egna förmågan som inte var så vanlig hos tidens barnboksillustratörer. Denna styrka parades tyvärr med psykiska problem, och 1959 tog hon sitt liv endast 43 år.

Läs mer Dölj
159 kr Merch - Månadskalender
Utgiven: september 2020
119 kr Merch - Sällskapsspel
Utgiven: april 2020
119 kr Merch - Anteckningsblock
Utgiven: april 2020
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
91 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
85 kr Bok - Board book
Utgiven: april 2020
59 kr Merch - Målarbok
Utgiven: april 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
65 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: april 2019
119 kr Bok - Board book
Utgiven: april 2019
65 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: april 2019
65 kr Bok - Board book
Utgiven: oktober 2018
Pippi Långstrump går ombord
”Sammanfattningsvis är detta en fin nyutgåva som kan locka en ny generaration lågstadiebarn att lära känna världens starkaste flicka. Helhetsbetyg: 5.” Carola Forslund
BTJ
Pippi Långstrump
”Astrid Lindgrens språk saknar motstycke och de anpassningar som gjorts för vår tid är varsamma och adekvata. Ingrid Wang Nymans klassiska illustrationer har fortfarande sin perspektivlekande lyskraft. [...] Detta är en klassiker som barn i alla tider måste få ta del av. Helhetsbetyg: 5.” Jan Hansson.
Pippi Långstrump i Söderhavet
”Berättarrösten är tydlig och bär vittne om författarens speciella och omisskännliga idiom. Helhetsbetyg: 5” Ulf Malmqvist
BTJ
Pippi firar födelsedag
"Sammantaget en vacker, genomarbetad jubileumsbok som ger nya och gamla läsare ett inbjudningskort till Pippis roliga kalas. Helhetsbetyg: 4"
BTJ

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.