Åke Edwardson

Foto av:

Anders Deros

Åke Edwardson är född 1953 i Småland. Han delar sin tid mellan Göteborg och en by utanför Sävsjö i Småland och har tidigare arbetat som journalist och universitetslärare. Han debuterade som deckarförfattare 1995 men har även givit ut böcker om skrivande och journalistik. Med Dans med en ängel påbörjade Åke Edwardson sin framgångsrika serie om kriminalkommissarie Erik Winter. Åke Edwardson är en av våra mest lästa författare och hans internationella rykte är stadigt stigande. Hans böcker är översatta till över tjugo språk och har bland annat utkommit i England och USA.

De sex första romanerna om Erik Winter har filmats för SVT och fått miljonpublik och ytterligare filmatiseringar planeras.

Genomresa, en samling berättelser från det småländska höglandet, och romanen Jukebox, som utspelar sig i samma trakter, har fått stort gensvar såväl hos kritiker som hos läsare. Med Samurajsommar (2005) debuterade han för unga läsare och blev också Augustnominerad. Boken fick året därpå en uppföljare i Drakmånad.

2005 utkom Rum nummer 10 och 2006 Vänaste land. Under hösten 2007 utkom den nionde boken om Erik Winter, Nästan död man och dekalogen avslutas hösten 2008 med Den sista vintern.

Utmärkelser:

Svenska Deckarakademins debutantpris (Till allt som varit dött), 1995
Svenska Deckarakademins stora pris för bästa svenska kriminalroman (Dans med en ängel), 1997
Svenska Deckarakademins stora pris för bästa svenska kriminalroman (Himlen är en plats på jorden), 2001
Landsbygdens Författarstipendium (Genomresa), 1999
Nöjesguidens pris för Årets bästa läsning (Genomresa), 1999
SKTF:s pris för Årets författare (Jukebox), 2003
”Din Bok – Vårt Val” Svenska Bokhandelsmedhjälparföreningen (Samurajsommar), 2005

Besök Åkes hemsida

Relaterat

Drakmånad

Om boken

Det är höst och Kenny och Kerstin är tillbaka i stan. Kenny, som är tolv år, bor med sin mamma i en lägenhet, två trappor upp mot gården. Under de tidiga mornarna, när det fortfarande är mörkt, och innan skolan börjar, går Kenny nerför trapporna och ut på gräsmattan. Där gör han de morgonövningar en samuraj måste göra för att kunna möta dagen. Kenny är samuraj och han fortsätter att kämpa mot "de stora". De finns i stan, i skolan, hemma ... De bestämmer lika mycket överallt, och de vet lika lite var man än träffar på dem ... "Det var som vi hade ett speciellt ljus på oss, Kerstin och jag. Jag visste att det var något särskilt med oss. Som om vi två tillsammans blev något särskilt, och var på väg någonstans långt bort. Men att det egentligen inte hade med resor att göra. Eller så var det precis vad det hade. Att allt hängde ihop med resan som vi kanske skulle göra. Resa och resa, förresten. En del skulle kalla det för rymning, morsan till exempel. Hon visste ju vad det innebar. Eller flykt. För Kerstin var det nog så. Hon behövde fly. Jag behövde bara rymma." Ur Drakmånad

Åke Edwardson

Drakmånad