Torbjörn Flygt

Foto av:

Hans Jonsson

Torbjörn Flygt debuterade 1995 med Längsta ögonblicket, och utkom två år senare med Män vid kusten. Sitt definitiva genombrott fick han med Underdog, som belönades med Augustpriset 2001. 2004 utkom romanen Verkan och 2006 debuterade Torbjörn Flygt som dramatiker på Malmö Dramatiska Teater med pjäsen Karriär, en samtidssatir om arbetsmarknaden.

2008 utkom Himmel, en roman som, precis som Underdog, är ett tvärsnitt av vår tid lika mycket som den är en skarpsynt gestaltning av tre kärlekar i tre olika hörn av samhället. 2011 kom Outsider, en uppföljare till Underdog. Romanen Var man (2013) är en stram kortroman där han återigen visar sin känsla för det subtila spelet mellan människor.

Som en av de mest efterfrågade svenska författarna har Torbjörn Flygt gjort hundratals framträdanden med sin litterära stand up, där han framför texter ur sina böcker som monologer. Han framträder på Bokens dagar, bibliotek, teatrar, skolor, företag och föreningar över hela landet.
Vid sidan om sitt skönlitterära författarskap skriver Torbjörn Flygt artiklar, kritik och resereportage. Han gästar också skrivarskolor och talar om sitt författarskap och sitt skrivande och har själv gått utbildningen i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.
Torbjörn Flygt är översatt till tyska, polska, danska, norska, finska och litauiska.

Torbjörn Flygts första barnbok, Fiskplåt och bajsdrakar, utkom 2009. Uppföljaren, Fruktolösa tokobertar, utkom 2011. År 2014 utgav han sommaräventyret Spår i sanden, som han skrivit tillsammans med sin dotter Nora.

Utmärkelser:

Augustpriset 2001
Din bok – vårt val 2001 (utdelas av Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen  till årets bästa bok)

Besök även  www.torbjornflygt.se


 

Relaterat

Fruktolösa tokobertar

Om boken

Det är sommar och sol, och allt är som vanligt hemma hos familjen Praat ... eller är det verkligen det?

Anna och Aron, syskonen från Fiskplåt och bajsdrakar, är tillbaka. Den här helgen kommer inte att likna någonting annat som de varit med om. Mamma och pappa ska resa bort och farmor och hennes hund, den urgamla, jättetjocka taxen Nilsson Bergman, ska passa barnen. Men farmor är ganska förvirrad och väldigt glömsk. Frågan är om hon inte är mer förvirrad än vanligt, och hon hör sämre än någonsin. Det är upplagt för många knasiga situationer, till exempel lyckas Anna dricka upp vattnet där Aron lagt en tappad tand - eller är det farmor som gör det? Grannen Sura Sunesson Bom Bom, som aldrig varit annat än just sur, tinar upp när han får träffa farmor som genast börjar flörta, barnens natt-tältande slutar med att de ligger och sover i sina sängar och farmor i tältet …

Torbjörn Flygts andra barnbok är full av humor och gott humör. Hela familjen kan lätt känna igen sig i de dråpliga situationerna.

Torbjörn Flygt

Fruktolösa tokobertar