Fotograf: Annika Pohl

Press images

Namn: Peter Pohl
Född: 1940, någonstans under fallande bomber i Tyskland
Bor för närvarande: Trollbäcken söder om Stockholm
Civilstånd: Gift
Barn: En dotter
Yrke: Universitetslektor
Utbildning: Fil dr i Numerical Analysis

Från begynnelsen bär vi alla en hemlighet. Kanske en egen för var och en, kanske innerst inne en och samma. Alla föds vi med den men långt ifrån alla hör viskningen från djupet. Krafter och omständigheter, över vilka vi inte råder, vill tidigt tvinga vårt lyssnande utåt, vill rikta vår syn mot det uppenbara, vill vänja vår känsel att hejdas vid ytan. Många ger sig för trycket och glömmer sin hemlighet, låter den förtunnas och försvinna, glömmer att de någonsin har burit den, saknar den aldrig och vänjer sig vid att leva ett liv utan hemlighet. Ändå återstår många som anar och vet att de bär en hemlighet. Den som inte upphör att känna så kommer att vilja att på ett eller annat sätt avtäcka den och på ett eller annat sätt föra ut dess stoff till omvärlden. Det kan inte betvivlas att hemligheten i sig själv är ordlös. Därför äger världen musik och målningar och konstverk av alla de slag, ordlösa vittnesbörd om att någon vill delge oss en hemlighet.

För mig är skrivandet att ha antagit utmaningen att sätta ord på det ordlösa. I mitt första utkast söker jag spår av den hemlighet jag anar. Finner jag något, bearbetar jag det, återkommer, väljer bland orden, vrider på satserna, tills jag känner att jag gett någon del av hemligheten en skriftlig form som kan bära den delen ända fram och avtäcka den för den läsare som gör sig besväret att tränga in bakom orden. Alla vill inte ha det besväret; som jag redan har nämnt är det långtifrån alla som minns att det finns hemlighet att söka. Mitt skrivande riktar sig till den som minns och som söker.

------------------------

Peter Pohl är en av Sveriges mest uppmärksammade och intressanta ungdomsboksförfattare. Hans debut 1985 med Janne min vän innebar en förnyelse och vitalisering av ungdomsromanen.
Han väjer inte för att skildra brutalitet och missförhållanden, sorg och död, men hans böcker har en intensitet och äkthet i uttrycket som ger dem en alldeles unik lyskraft.

Peter Pohl visar också i sina böcker en enastående respekt för unga människors känslor och erfarenheter. En respekt och en förmåga till inkännande som fick Kinna Gieth att våga ta kontakt med honom för att han skulle hjälpa henne att berätta sin historia om hur tvillingsystern hade omkommit i en bilolycka. Den historien blev Jag saknar dig, jag saknar dig! en roman som belönats med både Augustpriset och Deutscher Jugendliteratur Preis.

Peter Pohl har belönats med många av barnlitteraturens förnämsta utmärkelser, t ex Litteraturfrämjandets debutantpris 1985, Nils Holgersson-plaketten 1986, Expressens Heffaklump 1989 och Deutscher Jugendliteratur Preis inte mindre än två gånger, 1990 och 1995, August-priset 1992 samt Astrid Lindgren-priset 1995. 1997 blev han nominerad till August-priset för boken Men jag glömmer dig inte.
Peter Pohl är en författare som förändrar sina läsare. Man glömmer aldrig hans böcker.

Läs mer Dölj
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: juni 2011

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.