Peter Pohl

Foto av:

Annika Pohl

Namn: Peter Pohl
Född: 1940, någonstans under fallande bomber i Tyskland
Bor för närvarande: Trollbäcken söder om Stockholm
Civilstånd: Gift
Barn: En dotter
Yrke: Universitetslektor
Utbildning: Fil dr i Numerical Analysis

Från begynnelsen bär vi alla en hemlighet. Kanske en egen för var och en, kanske innerst inne en och samma. Alla föds vi med den men långt ifrån alla hör viskningen från djupet. Krafter och omständigheter, över vilka vi inte råder, vill tidigt tvinga vårt lyssnande utåt, vill rikta vår syn mot det uppenbara, vill vänja vår känsel att hejdas vid ytan. Många ger sig för trycket och glömmer sin hemlighet, låter den förtunnas och försvinna, glömmer att de någonsin har burit den, saknar den aldrig och vänjer sig vid att leva ett liv utan hemlighet. Ändå återstår många som anar och vet att de bär en hemlighet. Den som inte upphör att känna så kommer att vilja att på ett eller annat sätt avtäcka den och på ett eller annat sätt föra ut dess stoff till omvärlden. Det kan inte betvivlas att hemligheten i sig själv är ordlös. Därför äger världen musik och målningar och konstverk av alla de slag, ordlösa vittnesbörd om att någon vill delge oss en hemlighet.

För mig är skrivandet att ha antagit utmaningen att sätta ord på det ordlösa. I mitt första utkast söker jag spår av den hemlighet jag anar. Finner jag något, bearbetar jag det, återkommer, väljer bland orden, vrider på satserna, tills jag känner att jag gett någon del av hemligheten en skriftlig form som kan bära den delen ända fram och avtäcka den för den läsare som gör sig besväret att tränga in bakom orden. Alla vill inte ha det besväret; som jag redan har nämnt är det långtifrån alla som minns att det finns hemlighet att söka. Mitt skrivande riktar sig till den som minns och som söker.

------------------------

Peter Pohl är en av Sveriges mest uppmärksammade och intressanta ungdomsboksförfattare. Hans debut 1985 med Janne min vän innebar en förnyelse och vitalisering av ungdomsromanen.
Han väjer inte för att skildra brutalitet och missförhållanden, sorg och död, men hans böcker har en intensitet och äkthet i uttrycket som ger dem en alldeles unik lyskraft.

Peter Pohl visar också i sina böcker en enastående respekt för unga människors känslor och erfarenheter. En respekt och en förmåga till inkännande som fick Kinna Gieth att våga ta kontakt med honom för att han skulle hjälpa henne att berätta sin historia om hur tvillingsystern hade omkommit i en bilolycka. Den historien blev Jag saknar dig, jag saknar dig! en roman som belönats med både Augustpriset och Deutscher Jugendliteratur Preis.

Peter Pohl har belönats med många av barnlitteraturens förnämsta utmärkelser, t ex Litteraturfrämjandets debutantpris 1985, Nils Holgersson-plaketten 1986, Expressens Heffaklump 1989 och Deutscher Jugendliteratur Preis inte mindre än två gånger, 1990 och 1995, August-priset 1992 samt Astrid Lindgren-priset 1995. 1997 blev han nominerad till August-priset för boken Men jag glömmer dig inte.
Peter Pohl är en författare som förändrar sina läsare. Man glömmer aldrig hans böcker.

Relaterat

Jag saknar dig, jag saknar dig!

Om boken

Två tonårsflickor springer över vägen efter bussen till skolan. De är tvillingar, enäggstvillingar. Den ena systern blir påkörd och dödad.
Detta är berättelsen om Tina som blev kvar, tvungen att försöka stå upprätt i livet utan sin syster Cilla.

Hösten 1990 får Peter Pohl ett brev från Kinna Gieth, då 14 år. Hon berättar att hon hade läst hans bok Alltid den där Anette! tillsammans med sin tvillingsyster Jenny. I slutet av boken dör Anettes tvillingsyster och tillsammans hade tjejerna pratat om just det, vad skulle hända om en av dem dog.
Ett par veckor senare omkommer Jenny i en trafikolycka.

I sitt brev frågar Kinna Gieth Peter Pohl om han kan tänka sig att skriva en bok tillsammans med henne. Det kunde han. Drygt ett år senare var boken färdig. Resultatet hade blivit en tidlös beskrivning av bottenlös sorg, men också om kärlek och hopp. Direkt när den kom var det klart att det var en ungdomsboksklassiker.
Den belönades med Augustpriset 1992 och den tyska översättningen fick Deutscher Jugendliteraturpreis 1995.
På listan över hela 1900-talets bästa svenska böcker kom Jag saknar dig, jag saknar dig! på 27:e plats, framröstat av mer än 21 000 biblioteksbesökare över hela landet.

Genom åren har Jag saknar dig, jag saknar dig! blivit en kultbok bland tonåringar. Ständigt utlånad på biblioteken och tryckt i nya upplagor. 2011 kom filmen, i regi av välrenommerade Anders Grönros (Agnes Cecilia - en sällsam historia, Glasblåsarns barn).

Peter Pohl, Kinna Gieth

Jag saknar dig, jag saknar dig!