Fotograf: Richard Gustafsson

Press images

Aktuell med: Hemliga Myran Hemsida: www.emmaadbage.com

Som barn var jag ganska tyst, men hade inte desto mindre att säga. Tecknandet och bildberättandet fanns liksom inbakat i min familj och blev snabbt även mitt uttryckssätt. Jag är en ständig iakttagare och hämtar mycket från min absoluta närhet, från miljöer, dialoger och personer, på tåget eller i matkön. Det gäller både i mitt skrivande och i bilderna när jag arbetar. Det är ofta detaljerna som gör det – ett ordval, en jacka, en ny typ av frisyr, ett missförstånd, en dum regel, en sked, en idé, eller en lek. Att betrakta beteenden, detaljer och interagerande mellan människor är det bästa jag vet. Helst när jag själv inte är inblandad.

----------

Emma AdBåge, född 1982, är en av de mest uppmärksammade illustratörerna i den unga generationen av tecknare. Hon är född i Linköping, uppvuxen på Östgötaslätten och nu bosatt på den småländska landsbygden tillsammans med man och bonusdotter. Emma AdBåge debuterade 2001 och har sedan dess illustrerat många böcker, såväl egna som andra författares texter.

Priser och utmärkelser:
Silver i Föreningen Svenska Tecknares tävling Kolla! 2011 för Leni är ett sockerhjärta i kategorin Illustration: Böcker. Samma år prisades hon av Sven Rydénfonden.

Elsa Beskow-plaketten 2013 för Lenis Olle och sin samlade produktion av bilderböcker för barn.

Nominerad till Augustpriset 2014, tillsammans med Eva Staaf, för Tilly som trodde att…

Nominerad till Augustpriset 2015 för Nu är det sent!

Nominerad till Augustpriset 2018 för Gropen

Läs mer Dölj
99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
65 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018
65 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2017
69 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
123 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
110 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2016
126 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2016
247 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
117 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
110 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: augusti 2014
69 kr Bok - Board book
Utgiven: februari 2014
Gropen
”Emma AdBåge har ett öga för den subtila storheten i det vardagliga.” [...] ”Som illustratör har hon ett öga för den subtila storheten i det vardagliga och bygger sina miljöer – och relationerna i desamma – med en stringent, visuell konsekvens.”
Dagens Nyheter
Mera sagor, hyss & äventyr
"I denna mycket vackra samling får vi träffa gamla bekanta såsom Lotta på Bråkmakargatan, Emil i Lönneberga, Nils Karlsson Pyssling och Pippi Långstrump. De kanske inte lika ofta berättade historierna om Stig och Albin i Hoppa högst och Peter och Mimmi i Ingen rövare finns i skogen liksom Prinsessan som inte ville leka är starka fantasifulla och roliga berättelser som också finns med. Helhetsbetyg: 5" – Annika Övermyr.
BTJ
Gropen
Augustjuryns motivering till Emma AdBåges "Gropen", nominerad till Augustpriset 2018. ”Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhetscertifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!”
Augustpriset.se
Gropen
"De bästa böckerna för barn och unga just nu: Det finns ett antal pedagogiska lekredskap på skolgården, men barnen föredrar Gropen. Där finns inget tillrättalagt, och det är då leken och fantasin uppstår. Emma AdBåge berättar med jordfärger och spretiga blickar."

NYHETER

Emma AdBåge och Jenny Jägerfeld nominerade till Augustpriset

Två böcker med starka barnperspektiv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets bästa barn- och ungdomsbok. 

Foto: Maria Östlin

Hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Emma AdBåges nya bilderbok Gropen väcker tankar om vuxnas rädslor och barnens behov av lek.

Foto: Richard Gustafsson

Tjoho, nu är det jul! är årets adventsbok

För sjätte året i rad ger vi ut en adventsbok med några av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer. Bakom årets adventsbok står Ulf Nilsson och illustratören Emma AdBåge, som tillsammans har skapat en varm och tänkvärd saga berättad med mycket glatt humör. Vi fick en pratstund med Ulf och Emma.

Illustratör: Emma Adbåge

”En berättelse om hur roligt, pirrigt, jobbigt och jävligt livet kan kännas när man är sex år”

Linn Gottfridsson har skrivit En myras liv, en bok för barn som längtar efter kapitelböcker. 

Foto: Angelica Zander
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår