Fotograf: Richard Gustafsson

Press images

Aktuell med: Bajsfesten Hemsida: www.emmaadbage.com

Som barn var jag ganska tyst, men hade inte desto mindre att säga. Tecknandet och bildberättandet fanns liksom inbakat i min familj och blev snabbt även mitt uttryckssätt. Jag är en ständig iakttagare och hämtar mycket från min absoluta närhet, från miljöer, dialoger och personer, på tåget eller i matkön. Det gäller både i mitt skrivande och i bilderna när jag arbetar. Det är ofta detaljerna som gör det – ett ordval, en jacka, en ny typ av frisyr, ett missförstånd, en dum regel, en sked, en idé, eller en lek. Att betrakta beteenden, detaljer och interagerande mellan människor är det bästa jag vet. Helst när jag själv inte är inblandad.

----------

Emma AdBåge, född 1982, är en av de mest uppmärksammade illustratörerna i den unga generationen av tecknare. Hon är född i Linköping, uppvuxen på Östgötaslätten dit hon efter några år i Småland, återvänt tillsammans med man och bonusdotter. Emma AdBåge debuterade 2001 och har sedan dess illustrerat många böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt och 2018 mottog hon Augustpriset för Gropen som hon både skrivit och illustrerat.

Juryns motivering: ”Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhetscertifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!”

Priser och utmärkelser:
Silver i Föreningen Svenska Tecknares tävling Kolla! 2011 för Leni är ett sockerhjärta i kategorin Illustration: Böcker. Samma år prisades hon av Sven Rydénfonden.

Elsa Beskow-plaketten 2013 för Lenis Olle och sin samlade produktion av bilderböcker för barn.

Nominerad till Augustpriset 2014, tillsammans med Eva Staaf, för Tilly som trodde att …

Nominerad till Augustpriset 2015 för Nu är det sent!

Vinnare av Augustpriset 2018 för Gropen

Läs mer Dölj
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Salma Afash
Utgiven: december 2019
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
118 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
121 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018
179 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2017
69 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
118 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2016
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2016
Ledsen
”Det är smått genialiskt hur Emma Adbåge och Lotta Olsson sätter ord och bild till den förtätade, intensiva stämningen i ett utbrott av ledsenhet.” Stina Nylén
Göteborgs-Posten
Ledsen
”Barnboken 'Ledsen' går på djupet i känslorna [...] som en underbar film av Lotta Olsson och Emma Adbåge där alla roller sakta utvecklas och får synas.” Viveca Bladh
Kulturnytt i P4
Ledsen
”Lotta Olsson skriver en enkel, rytmisk, rimmad text som fångar känslorna och situationen på pricken. Bilderna av Emma Adbåge är lika enkla och lysande, med underbart kroppsspråk och minspel, med få streck och färg på det som är betydelsefullt. [...] Allt som är viktigt är med, men inget annat – det är stor konst på liten yta. Ser gladeligen fram emot bok två: Glad. Helhetsbetyg: 5.” Annika Lundeberg
BTJ
Hemliga Myran
”Tredje boken om Myran, som egentligen heter Morgan, berättar med mycket humor och stort allvar om vardagsliv och lek.” Lotta Olsson
Dagens Nyheter

NYHETER

”DEN VAR FAKTISKT MIN!”

Barnboksåret 2020 börjar med en känsloexplosion! Två av barnboksvärldens största namn, Lotta Olsson och Emma AdBåge, går ihop och skapar magi med böcker om känslor för de yngsta läsarna. Först ut är LEDSEN, om bråk kring ett gosedjur.

Illustratör: Emma AdBåge

Emma AdBåge får Barometern-OT:s kulturpris

Barometern och Oskarshamns-Tidningens kulturpris Gyllene fjädern instiftades 1994 och tilldelas en person, en grupp eller en organisation för värdefulla insatser inom kulturen.

Fotograf: Maria Östlin

Vi hittar Smulbert i efterlängtad nyutgåva

Emma AdBåges bilderbok Vi hittar Smulbert fick kultvarning när den utkom i original 2009. På sitt karaktäristiska och humoristiska sätt berättar hon om starka känslor, döda skalbaggar och fina sandslott.

Illustratör: Emma AdBåge

Gropen vinner Din Bok 2018

Bokhandlarna har har gjort sitt val. Utmärkelsen Din Bok 2018 går till Gropen i barnboksklassen.

Foto: Maria Östlin

”Att skriva en bok är som att vada genom ett träsk”

Äntligen är Linn Gottfridsson tillbaka med en ny bok i den kritikerrosade serien om Myran. Små och stora funderingar blandas och Emma AdBåges illustrationer passar på pricken till den roliga men samtidigt allvarliga historien.

Illustratör: Emma AdBåge
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.