Fotograf: Bruno Wegelius

Press images

Aktuell med: Att så ett frö Hemsida: www.lenasjoberg.com

Jag heter Lena Sjöberg, är född och uppvuxen i Sandviken, och sedan jag gick ut Konstfack 1996 har jag har frilansat som illustratör.

Som författare debuterade jag 2005 med bilderboken Hurman hittar en skatt samt med Dom är sötast när dom sover, en humoristisk betraktelse över livet som småbarnsförälder (båda utgivna på Eriksson & Lindgren).
Jag bor med min man och våra två barn i den lilla småländska byn Mörtfors. I den sedan länge nedlagda tandläkarmottagningen där jag har mitt kontor, jobbar jag med bokprojekt, och med illustrationsuppdrag för uppdragsgivare i Sverige och utomlands. Mina alldeles egna böcker både skriver och illustrerar jag, samt formger.

Det är arbetet med helheten som engagerar mig allra mest. Att se boken som ett allkonstverk, där alla delar är lika betydelsefulla och lika roliga, spännande och utmanande att jobba med.

-----------

Priser och utmärkelser:
Svensk Bokkonst för Törnrosa, 2009
Nominerad till Kolla! för Törnrosa, 2010
Augustnominerad för Tänk om …, 2010
Elsa Beskow-plaketten för Tänk om …, 2011
Augustnominerad för Cirkusloppor på luffen, 2013
Nominerad till Kolla! för Cirkusloppor på luffen, 2014
Svensk Bokkonst för Under ett rabarberblad, 2016

Läs mer Dölj
73 kr Bok - Board book
Utgiven: juni 2021
73 kr Bok - Board book
Utgiven: juni 2021
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
159 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2016
247 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
79 kr Bok - Board book
Utgiven: maj 2014
79 kr Bok - Board book
Utgiven: maj 2014
129 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: mars 2013
129 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: mars 2012
I huset där jag bor
"Här varvar hon lakoniska rim med bilder sprängfyllda med detaljer, och få sidor till trots tar den här boken lång tid att läsa, och man gör det med glädje. Sjöberg har ömsint ritat fram alla detaljer som ger oss mycket information om varje familj utan att de presenteras i ord." Shora Esmailian
Sydsvenskan
Att vara höna
”Beundransvärt hur väl hon lyckas att på ett mycket enkelt och pedagogiskt sätt förklara kretsloppet för de allra yngsta läsarna, så att de tidigt genom boken kan uppleva naturens små under. En utmärkt bok att samtala kring både hemma och på förskolan. [...] Materialet är tjock, tålig kartong som gör att den också passar för små barn att ”läsa” själv. Helhetsbetyg: 5.” Maj-Britt Claesson
BTJ
Att så ett frö
”I en vacker bildsekvens visas mycket pedagogiskt hur kretsloppet kring fröet ser ut. [...] Det här är en liten pärla för små och större barn! Helhetsbetyg: 5.” Christina Wedenmark
Nattvisa
"Vacker, varm och lite mystisk godnattrim."
Sveriges Radio Kulturnytt i P4

NYHETER

9 nya pekböcker för de yngsta läsarna!

Nu finns flera nya pekböcker i tålig kartong med färgglada bilder och lagom lång text för de yngsta. Böcker som väcker lusten till naturen, som skildrar naturens under och bjuder på kära återseenden med Alfons Åberg, Lilla Anna och den lilla kaninen Obi. Böcker som tål att läsas om och om igen!

Under ett rabarberblad blir barnskiva!

Poesi möter musik när Lena Sjöbergs hyllade bok Under ett rabarberblad blir barnskiva i tonsättning av Anja Bigrell.

Foto: Bruno Wegelius

Vinnare av Svensk Bokkonst 2019!

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2019. Bland dem finns Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz och Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg.

Lena Sjöbergs finstämda Nattvisa tonsätts av Lars Winnerbäck

I Lena Sjöbergs nya bok, Nattvisa, får vi följa med på en stämningsfull promenad i månskenet, bland hoande ugglor, nyfödda kattungar och glittriga lastbilar.

Illustratör: Lena Sjöberg

”Oro bor i ordet Corona”

Vi fick en pratstund med Lena Sjöberg som är en av våra mest hyllade barnboksskapare och bjuder på dikten ”Oro” ur hennes diktsamling Min syster är ett spöke.

Illustration: Lena Sjöberg
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår