Fotograf: Sara Moritz

Aktuell med: Allt ska brinna Hemsida: www.sofianordin.se/

Långt innan jag själv kunde läsa var böcker livsviktiga för mig. Många av mina uppväxtminnen är förknippade med läsning, och få saker kan göra mig så upprymt nostalgisk som tanken på de barnbokshjältar och -hjältinnor jag skrattade och grät med. Helst grät jag faktiskt - det var ett av mina viktigaste kriterier - En Bra Bok skulle få en att gråta, åtminstone på slutet. Förmodligen har jag läst hundratals böcker om barn som tar hand om övergivna djur, helst vilda, så att de på slutet måste återfå sin frihet. För att inte tala om övergivna barn som på slutet återfinner trygghet. En kombination av båda varianterna stod högt i kurs.

Jag vet inte hur många timmar av mitt liv, och mina föräldrars för den delen, som gått åt till att mätta min bokhunger. Sammanlagt måste det handla om år. Det svindlar vid blotta tanken.

Men det är effektivt använd tid, vill jag påstå. Många ser böcker som någon form av verklighetsflykt - jag har aldrig förstått varför. Det är ju genom böckerna man lär känna alla de platser, epoker och öden man aldrig skulle haft tid, råd, möjlighet eller ens lust att stifta bekantskap med i levande livet. Ja, genom böcker kan man till och med få tillgång till andra människors tankar, deras innersta skräck och glädje, något man annars sällan blir bjuden på, ens när man kommer människor nära.

När jag så själv började skriva på det som skulle bli min debutbok försökte jag vara elva år igen. Vad skulle ha fått mig att lyfta boken med iver i händerna, vad skulle ha fått mig att läsa oavbrutet till sista sidan? Övergivna djur förstås, och "förr i tiden". Skog och kojor och överlevnadskamp, en huvudperson som blir starkare, och något som får en att gråta på slutet. Något var jag tvungen att kompromissa med mitt vuxna jag, min smak och mina begränsningar; det blev inga övergivna djur, och inget förr i tiden. Men skog och överlevnadskamp, och en huvudperson som på sätt och vis blir starkare. Fast huruvida man gråter på slutet, det vet bara mina läsare ...

--------------------

Sofia Nordin, född 1974, debuterade 2003 med Äventyrsveckan, som vann Eriksson & Lindgrens berättartävling ”Berättarglädje" 2002 och har sedan dess givit ut en rad böcker. Hon Augustnominerades 2009 för Natthimmel och 2010 för Det händer nu. Atomer (Norstedts) är hennes tredje vuxenroman.

Läs mer Dölj
Sonja och julen
”Sonja och julen har så mycket jag gillar. En enkel, mysig jul- och familjestämning ligger mellan bladen, och de mjuka, livfulla illustrationerna bidrar fint till det.” [...] ”Sonja är en fin karaktär och jag hade gärna besökt hennes familj. Bra högläsning i väntan på julen, oavsett hur den ser ut.”
Barnboksprat
Sonja och julen
"De mjukt blyertsskrafferade teckningarna och berättelsens fina balans mellan vag magklump och berättarglädje gör att Sonja och julen aldrig slår över i präktig diskbänksrealism."
Göteborgs-Posten
Sonja och julen
"Det är en hoppfull historia om en familjen annorlunda där det ur kaoset kan fixa sig!"
Kristianstadsbladet
Sonja och julen
"I lättläst text och med fina vardagsnära bilder får vi följa julstöket i familjen [...] Och förstås kommer julen och blir som den ska - även om den inte alltid blir som det var tänkt."
Eskilstuna-Kuriren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2018
111 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2017
103 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2016
56 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2016
55 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2015
56 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2015
99 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: april 2014
86 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: mars 2014
86 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: mars 2014
56 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: september 2011
53 kr Bok - Pocket
Utgiven: augusti 2010

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår