Fotograf: Sara Moritz

Press images

Aktuell med: Bästisar ibland Hemsida: www.sofianordin.se/

Sofia Nordin, född 1974, debuterade 2003 med Äventyrsveckan, och har sedan dess gett ut närmare 20 böcker – alltifrån bilderböcker till vuxenromaner. Sofia Nordin Augustnominerades 2009 för Natthimmel och 2010 för Det händer nu.


Sofia Nordin berättar om sig själv:

Långt innan jag själv kunde läsa var böcker livsviktiga för mig. Många av mina uppväxtminnen är förknippade med läsning, och få saker kan göra mig så upprymt nostalgisk som tanken på de barnbokshjältar och -hjältinnor jag skrattade och grät med. Helst grät jag faktiskt - det var ett av mina viktigaste kriterier - En Bra Bok skulle få en att gråta, åtminstone på slutet. Förmodligen har jag läst hundratals böcker om barn som tar hand om övergivna djur, helst vilda, så att de på slutet måste återfå sin frihet. För att inte tala om övergivna barn som på slutet återfinner trygghet. En kombination av båda varianterna stod högt i kurs.

Jag vet inte hur många timmar av mitt liv, och mina föräldrars för den delen, som gått åt till att mätta min bokhunger. Sammanlagt måste det handla om år. Det svindlar vid blotta tanken.

Men det är effektivt använd tid, vill jag påstå. Många ser böcker som någon form av verklighetsflykt - jag har aldrig förstått varför. Det är ju genom böckerna man lär känna alla de platser, epoker och öden man aldrig skulle haft tid, råd, möjlighet eller ens lust att stifta bekantskap med i levande livet. Ja, genom böcker kan man till och med få tillgång till andra människors tankar, deras innersta skräck och glädje, något man annars sällan blir bjuden på, ens när man kommer människor nära.

När jag så själv började skriva på det som skulle bli min debutbok försökte jag vara elva år igen. Vad skulle ha fått mig att lyfta boken med iver i händerna, vad skulle ha fått mig att läsa oavbrutet till sista sidan? Övergivna djur förstås, och "förr i tiden". Skog och kojor och överlevnadskamp, en huvudperson som blir starkare, och något som får en att gråta på slutet. Något var jag tvungen att kompromissa med mitt vuxna jag, min smak och mina begränsningar; det blev inga övergivna djur, och inget förr i tiden. Men skog och överlevnadskamp, och en huvudperson som på sätt och vis blir starkare. Fast huruvida man gråter på slutet, det vet bara mina läsare ...

Läs mer Dölj
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2020
143 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: april 2019
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2018
103 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2017
103 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2016
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2016
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2015
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2015
107 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: april 2014
79 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2014
79 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2014
63 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2011
42 kr Bok - Pocket
Utgiven: augusti 2010
Bästisar ibland
”... en vardagsnära mix av humor och allvar. Det är en berättelse om vänskap och rätten att få vara sig själv. Och om att våga stå på sin kompis sida när andra är elaka. Ett guldkorn som högläsningsbok!”
Mariefreds Tidning
Bästisar ibland
”Författarparet Kajsa Gordan och Sofia Nordins bok är en riktig pärla, både att läsa själv och som högläsning och passar för barn mellan ungefär 7-9 år. Helhetsbetyg: 4.” Sarah Utas
BTJ
Ensamma hemma
”I Nordins och Gordans nya sam­arbete blandas både roligt och jobbigt, precis som i livet.”
Vi Läser
Ensamma hemma
”Ensamma hemma är en jättemysig bok om vänskap och vardagsliv. Med korta kapitel och härliga bilder är den lätt att läsa och känna igen sig i.”
Piteå-Tidningen

NYHETER

Kompisstrul och kalaskaos i ny bok om Anna-Klara och Herman

Kajsa Gordan och Sofia Nordin är tillbaka med en vardagsnära berättelse om vänskap som inte alltid är så lätt. Bästisar ibland är den andra delen i serien om Anna-Klara och Herman med illustrationer av Matilda Salmén.

Illustratör: Matilda Salmén

”Det är roligt när vi lyckas skriva med en gemensam röst.”

Ensamma hemma är första delen i ny, charmig serie av rutinerade författarduon Kajsa Gordan och Sofia Nordin.

Illustratör: Matilda Salmén
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår