Fotograf: Maria Lindberg

Press images

Aktuell med: Jätteödlans hemlighet Hemsida: www.martenmelin.se

Även när man ljuger kan man tala sanning, brukar jag säga när jag besöker skolklasser runt om i Sverige. Vad menar jag egentligen med det?

Man ljuger när man skriver, det vet ju alla. Och jag ljuger inte så lite. Det finns ju inte spöken, troll, häxor, djävulsdöttrar, gudabarn, tolvåringar som blir förvandlade till katter och varulvar och gud vet vad. Inte egentligen. Men det finns så mycket annat som inte finns också. Att jag skulle blivit ihop med hon den där som jag var kär i under hela grundskoletiden, det fanns ju inte. Nej, det fanns inte en chans i helvetet att det skulle ha hänt. Men jag kan skriva en bok där det händer. Och ska jag ändå skriva en bok om det omöjliga, så kan jag ju passa på att skriva om det omöjliga. Hänger ni med?

Men det finns andra sanningar än sånt som har hänt. Sanningar om hur vi människor beter sig, hur vi känner, hur vi beter sig i olika situationer. Sånt är också sanning. Och när verkligheten ställs mot det till synes overkliga, då tror jag vi människor ofta visar upp vem vi verkligen är.

Jag försöker skriva väldigt realistiska böcker. Jag är noga med dialogen, att om det är en tolvåring av idag som pratar så ska det låta som en tolvåring av idag. Händer det något övernaturligt, så ska det kännas som om det skulle kunna vara på riktigt. Det är väl också en slags sanning? Och jag är inte så intresserad av att jaga meningar och betydelser i det övernaturliga, att det ska stå för något annat än vad det är.

Så här skrev Per Israelson i Svenska Dagbladet om min bok Som trolleri, där Mona blir bergtagen och alltså följer med ett troll in i berget: "Och den som ändå tycker att Monas osannolika förälskelse bör tolkas som ett tecken på något annat, undanträngd dödsdrift exempelvis – den måste nog lära sig läsa med hjärtat. För det gör man så gärna, när man läser Mårten Melin."

Det är nog det finaste och mest sanna som någon någonsin skrivit om mina böcker. Mio fryser inte ihjäl på parkbänken, han kommer till Landet i fjärran ju! Det är att döda fantasin och fantasins möjligheter att säga något annat. Man ska känna: Det här händer, det här skulle kunna hända. Därför ska både det realistiska och övernaturliga beskrivas just så, realistiskt. Som sanning.

----------------------

Mårten Melin, född 1972, är bosatt i Lund. Han arbetade tidigare på Bamseredaktionen men är numera författare på heltid. Skriver även poesi för barn.

Utmärkelser och priser:

Hans Petersonstipendiet 2008 för sin samlade produktion.
Nils Holgersson-plaketten 2011 för Som trolleri.

Läs mer Dölj
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2019
75 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Vanna Rosenberg
Utgiven: oktober 2018
109 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018
75 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2018
75 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2018
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2018
77 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2018
79 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Vanna Rosenberg
Utgiven: april 2018
79 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Vanna Rosenberg
Utgiven: april 2018
79 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Vanna Rosenberg
Utgiven: april 2018
75 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Vanna Rosenberg
Utgiven: april 2018
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2017
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2017
Helt fantastiskt
"Ett nyanserat och hoppfullt grepp. Även om tweenies är bokens huvudsakliga målgrupp, så håller berättelserna utmärkt för att läsas lite högre upp i åldrarna - de är tillräckligt välkomponerade och allmängiltiga för det. Helhetsbetyg: 4" – Sarah Utas  
BTJ
Isdrottningen
”Och 'Isdrottningen' är så spännande att jag kommer på mig själv med att längta efter en teveserie med dessa svenska ”X-men”. Magi är verkligen en extremt bra form för att gestalta krångliga mänskliga känslor.” Lotta Olsson
Dagens Nyheter
Det förhäxade huset
”'Det förhäxade huset' är en behändig och alldeles lagom läskig bok att läsa själv.”
Eskilstuna-Kuriren
Isdrottningen
"Isdrottningen är en bok om relationer och om att våga vara den man är, men också en bok om att utvecklas. Det här är en välskriven och spännande bok, en riktig bladvändare. Helhetsbetyg: 4" – Dag Hedberg.
BTJ

NYHETER

“Swish! Swish! Tjoff! Tjoff!”

Så skulle Mårten Melin beskriva sin nya superhjältebok om Isdrottningen.

Foto: Mårten Melin
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.