Sherman Alexie föddes den 7 oktober 1966 i indianreservatet i Wellpinit, Washington, på den amerikanska västkusten. Hans mamma är Spokane-indian och hans pappa Coeur d’Alene-indian.

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

Det finns flera likheter mellan Junior i Alexies första ungdomsbok Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian och Sherman Alexies egen uppväxt. Precis som Junior föddes Sherman med hydrocefalus, dvs vattenskalle, och när han opererades för detta vid sex månaders ålder var chanserna för att han skulle överleva mycket små. OM han överlevde förutspåddes han bli gravt utvecklingsstörd. Men läkarna hade fel. Alexie fick visserligen leva med epilepsiliknande anfall, men han var ett ovanligt begåvat barn. Redan vid tre års ålder lärde han sig läsa och inom några år slukade han allt han kom över - från bilmanualer lånade på reservatets bibliotek, till John Steinbecks Vredens druvor - vilket fick hans släkt att betrakta honom som fullständigt obegriplig.
Alexie gick i indianreservatets egen skola ända tills han blev tonåring. Precis som Junior råkade han då få syn på sin mammas flicknamn i en av skolans slitna gamla böcker som de fortfarande använde sig av i undervisningen. Det här blev en så stark symbol för hopplösheten i reservatet att Sherman sökte till Reardan High, en helvit skola ca 20 miles från Wellpinit, med rykte om sig att ha bra utbildning. Där blev han även stjärna i skolans basketlag. Och precis som i boken ”var den enda indianen förutom jag själv skolans maskot”.

Försökte bli läkare

Efter att ha tagit examen från Reardan High började Sherman Alexie på läkarlinjen på Washington State University. Efter att ha svimmat tre gånger under anatomilektionerna insåg han dock att han nog borde överväga att byta karriär. Av en slump hamnade han på en poesi-workshop på universitetet. Någonting klickade och 1989 började Sherman själv att skriva. 1992, när Alexie var 23 år, debuterade han med diktsamlingarna The Business of Fancydancing och I Would Steal Horses. Då hade han sedan flera år varit alkoholist. Inför utgivningen av diktsamlingarna tog han steget och blev helnykterist. Sedan dess har han gett ut en mängd diktsamlingar och novellsamlingar, som oftast kretsar kring livet i indianreservatet och relationer mellan indianer och vita.

Stand-upare och filmmakare

Förutom författandet jobbar Alexie bland annat som stand-up-artist. Tillsammans med musikern och Colville-indianen Jim Boyd har han också spelat in albumet Reservation Blues. Han har också jobbat med filmen Smoke Signals, som vunnit flera fina priser, samt jobbat som gästlärare på Washington State University.
Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian är Sherman Alexies debut som barn- och ungdomsboksförfattare. Av hans vuxenböcker finns en översatt till svenska; Rödskinn (2004).
Sherman Alexie bor i Seattle, Washington, tillsammans med sin fru och två söner.

Läs mer Dölj

SENASTE RECENSIONERNA

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian
Ingalill Mosander har valt ut årets bästa julklappsböcker "Osannolik, underbar och sann. Om en 14-årig indianpojke som föds med vattenskalle, läspar, stammar och mobbas. Idag är han en av USA:s mest framgångsrika författare och stå-upp-komiker. Ibland överträffar verkligheten dikten." 
www.aftonbladet.se
Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian
"Betyg 5 av 5" "Det här är en underbar bok. En sorglig bok, men helt underbar! Jag älskar humorn i boken och de små teckningarna."
boktokig.blogspot.com
Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian
Pressröster om Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian "Boken är skriven med mycket dia­log och har en stor portion galghumor, den är lätt att komma in i och ta till sig. Illustrationerna som sägs vara tecknade av Junior själv är av klotterkaraktär och drivet gjorda."Svenska Dagbladet"Sherman Alexie distanserar sig från sina smärtsamma uppväxtvillkor, skruvar till dem så att det står härliga till, dock utan att bottenkänningen i svärta överbryggas."Borås Tidning"Jag skrattar fortfarande. Jag gråter fortfarande. Jag känner mig fortfarande förvirrad efter en veckas tid." Läsepanelen, Barnens Bokklubb "Han kan konsten att spetsa till det och han kan konsten att använda överraskande synvinklar. Med galghumor och ömhet." Vermlands folkblad

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår