Fotograf: Sofia Runarsdotter

Press images

Aktuell med: Inte längre min Hemsida: www.ann-helen.nu/

I Nedre Soppero finns en särskild sten vid Lainioälven. Där brukar jag stå och titta ut över forsarna. Och då kommer dem till mig. Agnes. Maja. Och alla andra i mina böcker.

Jag föddes i Kiruna 1971, en väldigt speciell stad som till stor del kommer att rivas för att underjordsgruvan behöver expandera och det skapar sprickor i marken. Den spektakulära stadsomvandlingen och sorgen över att mitt kvarter har rivits och att Kiruna snart inte är sig likt berättar jag om i Tio över ett. Tonåriga Maja är både arg och ledsen över att hon måste flytta från sitt hus, men mest av allt livrädd för att stan ska rasa ner i ett gruvhål. I oktober 2016 var jag på Bokfestivalen i Kiruna och stod och tittade ut över gruvan när jag fick veta att jag nominerats till Augustpriset. En månad senare vann jag och tog emot statyetten på scenen i Konserthuset i Stockholm.

Jag debuterade som författare 2007 med boken Sms från Soppero när jag vann en manustävling med temat ”Att vara ung same i dag”. Agnes från Solna och Henrik från Soppero, två samer med helt olika förutsättningar i en kärlekshistoria som följdes upp av ytterligare tre böcker, Hej vacker, Ingen annan är som du och Hitta hem.

Mitt samiska och tornedalska ursprung är väldigt viktigt för mig och därför berättar jag om platserna och människorna i mina hemtrakter. Jag skriver om identitet, tillhörighet och lyckan men också svårigheterna i att tillhöra två eller flera kulturer. Och trots att jag bott i Solna sedan 1999 så är det alltid Kiruna och Soppero som är hemma för mig.

-----------

Ann-Helén Laestadius, född 1971, är journalist och författare. Hon utsågs till ledamot i regeringens läsdelegation i oktober 2016. År 2016 utkom ungdomsromanen Tio över ett för vilken hon tilldelades Augustpriset 2016 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann hon också Norrlands Litteraturpris för Tio över ett. Hon har också tilldelats Rubus Arcticus 2008, Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2008 och Solna stads kulturstipendium 2009. 2017 var hon Sommarpratare i Sveriges Radios P1.

Läs mer Dölj
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: juni 2017
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: juni 2017
134 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2016
59 kr Bok - Pocket
Utgiven: augusti 2013
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2012
Tio över ett
"Laestadius tecknar en fin och tänkvärd historia där tonårsförälskelse blandas med oviljan och skräcken inför den stora stadsflytten. Helhetsbetyg: 4" – Anna Wilner. 
BTJ
Inte längre min
”Inte länge min är en underbar berättelse om plats – men också om förändring, politik, psykologi och längtan. Jag hoppas på en tredje bok om Maja från Bläckhornet.”
Västerbottens-Kuriren
Inte längre min
"Författaren Ann-Helén Laestadius tecknar trovärdiga karaktärer och miljön bör varje Kirunabo känna igen. Boken tar upp teman som vänskap, kärlek och svartsjuka i en ung människas liv." – Charlotte Nordenfelt, BTJ
BTJ
Inte längre min
”Författaren kan varje gata; bara det ger stark närvaro men hon skriver också som att detta slår rakt i hennes eget hjärta.”
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning

NYHETER

”Det är inte fascinerande, det är provocerande”

Ann-Helén Laestadius tillbaka med ny bok om Maja och ett Kiruna i förvandling.

Ann-Helén Laestadius tilldelas Norrlands litteraturpris 2017

Ann-Helén Laestadius tilldelas Norrlands litteraturpris 2017, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Tio över ett med motiveringen: "Lika trovärdigt som om hon varit en betraktande jämnårig på Högalidskolan, skildrar Ann-Helen Laestadius i Tio över ett några månader av to...

Foto: Sofia Runarsdotter

Ann-Helén Laestadius vinner Augustpriset 2016

Det prestigefyllda Augustpriset har delats ut i Stockholms Konserthus och Årets svenska barn- och ungdomsbok är Tio över ett av Ann-Helén Laestadius.

Fotograf: Sören Andersson
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår