Åsa Rosén

Foto av:

Sören Vilks

Åsa Rosén, född 1967 i Övertorneå, debuterade med 2013 med Cirkus Caramba och Eldslukarmysteriet. Efter det har hon skrivit ytterligare två böcker om Cirkus Caramba. Hon har även fortsatt att illustrera andra författares texter, som Kerstin Lundbergh Hahns bokserie om Fröken Spöke (Nypon förlag). Nu är hon aktuell med trilogin Viskornas dal.
Åsa har utbildat sig på Skrivarakademin, Pedagogik/Teknik vid Stockholms universitet, Academy of Art i San Fransisco och Rmi Berghs. 2021 nominerades hennes bok Väktarinnan till Norrlands litteraturpris.

Åsa berättar om sig själv: ”I vårt kök hemma i Tornedalen stod kaffebryggaren alltid på. Där samlades renskötare, jägare, dragspelare, tullare, smugglare och nasare. Jag hängde vid köksbordet och lyssnade till deras berättelser. Byn hade också ett bra bibliotek, det och att vara omgiven av starka karaktärer väckte lusten och intresset att skriva.
 
Jag ritade och skrev berättelser och fyllde mina dagböcker med rapporter om alla människor som jag mötte. Min stora släkt brukade säga att jag hade ett rikt inre liv. Eftersom jag alltid var omgiven av så många människor var min fantasivärld det enda stället där jag kunde vara ostörd.
När jag var 20 flyttade jag till Stockholm för att börja på en konstskola och nu bor jag i Nacka i bagar Bengtssons gamla bageri med man, barn och katt. 
Fortfarande ser jag Tornedalen som mitt hem och det är dit jag åker för att hitta lugnet och inspirationen.”

Relaterat

Tvillingarnas tid

Om boken

Det har gått ett par månader sedan sommarens dramatiska händelser, och hotet mot viskorna är än en gång borta. Snart är det dags för vintersolståndet då skrindviskorna återkommer till Kaulinpää. Iza har med bävan sett fram emot att träffa Varkjaur igen, deras känslor för varandra går inte att dölja längre.

Samtidigt är det någonting i luften, som om något oundvikligt håller på att hända. Det mullrar i bergen runtomkring. Är det gruvexploatörerna som är ute efter dalens kristaller igen, eller är det något annat? Flera märkliga tecken dyker upp. Torneälvorna finns med ens överallt, och Iza möter en tjej som ser exakt ut som hon själv. Paul säger att det är hennes spegeltvilling. Även Enok träffar sin. Och fler än Iza visar sig ha magiska förmågor ...

Vad betyder allt? Och kan det ligga någon sanning i den gamla profetian om tvillingarnas tid?

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Tvillingarnas tid är den tredje och avslutande delen i trilogin Viskornas dal som börjar med Väktarinnan och Kristallgrottan.

"Izas envisa kamp, vredesutbrott och förtvivlan över att inte bli trodd är tecknat med stor inlevelse [...] Hon visar prov på en dödsföraktande kämpaglöd [...] Bokens dramatiska avslut pekar mot en mycket intressant fortsättning." Helhetsbetyg: 5 av 5 / BTJ om Väktarinnan

Åsa Rosén

Tvillingarnas tid

Väktarinnan

Om boken

Nominerad till Norrlands litteraturpris 2021.

Virva tog sig fram på bara fötter över blåbärsriset. Varför hade hon inga skor? Marken var ju jättekall! Iza kom tveksamt efter. Rötterna sträckte sig spretande mot henne som häxfingrar från gamla sagor.
Här är det.
Virva hade stannat vid tre stora klippblock och flyttade nu undan stenarna med en lätthet som om de vore av frigolit. Iza stirrade på Virvas tunna armar och sedan på stenarna. Var de inte riktiga? Det kunde de inte vara. I så fall hade den här tjejen superhjältekrafter.

Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Pappa har haft en hjärtinfarkt och behöver jobba mindre, och Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Där ska de bo tills det nya huset är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna.

Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag ...

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal.

Åsa Rosén

Väktarinnan

Relaterade artiklar

Grande finale för Tornedals-trilogin Viskornas dal

Tonårskärlek och magi i norr! Det här är tredje och sista delen i urban fantasy-serien Viskornas dal, om Iza, som just flyttat från Stockholm till Tornedalen. Spänningen stiger och märkliga saker händer …