Fotograf: Ulrica Zwenger

Press images

Aktuell med: Prinsen av Porte de la Chapelle Hemsida: www.anneliedrewsen.se

Annelie Drewsen är författare, journalist och gymnasielärare i svenska som andraspråk. Hon föddes 1980 och bor i Spånga med sin familj.

Hon föreläser, håller skrivarverkstäder och arbetar med Nobel i Rinkeby tillsammans med grundaren Gunilla Lundgren. Annelie Drewsen är ledamot på stol nummer 7 i Svenska Barnboksakademin.


Annelie berättar om sig själv:
Jag är en väldigt nyfiken person och då är författare ett perfekt yrke. Man kan lägga näsan i blöt överallt, ställa massvis av dumma frågor till vem som helst och sedan skriva lite som man vill i alla fall. Det viktiga är att det blir spännande att läsa!

När jag var 31 år kom min första bok ut. Jag var så glad att äntligen kunna kalla mig författare. Det hade jag drömt om sedan jag var liten. Jag drömde också om att bli läkare och om att få ett syskon. De drömmarna slog inte in, men längtan efter ett syskon hade jag nytta av när jag skrev min bok Stella skaffar ett syskon.

Drömmen om att bli läkare tror jag handlade om att hjälpa människor att leva bra liv. Men i skolan tyckte jag att ord och språk var mycket roligare än kemi och biologi. Jag kom på att läkare nog inte var för mig i alla fall. Vad jag inte tänkte på som barn var att det finns andra yrken som är lika viktiga för att människor ska få bra liv. Ett sådant yrke är lärare – och det blev jag faktiskt.

Jag har undervisat nyanlända ungdomar från hela världen i svenska som andraspråk. Det var superhäftigt att vara med när de hittade sin röst på svenska. För precis som man behöver ett starkt hjärta och en kropp som funkar för att leva ett bra liv, behöver man ett språk. Med språket kan man säga vad man tycker, förstå vad som händer i samhället och säga ifrån när andra människor gör fel eller är taskiga. Dessutom är det roligt med ord för de kan få andra människor att känna, förstå och lära sig något.

Nu är jag författare på heltid. Mitt arbete handlar om att hitta de ord som behövs för att berätta en spännande historia och få läsaren att känna något. För jag vill att den som läser mina böcker ska bli berörd.

Förutom att skriva böcker gör jag författarbesök och håller i skrivarverkstäder för barn och ungdomar. Det är världens roligaste jobb, om du frågar mig.

Läs mer Dölj
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2021
79 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2017
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2013
Prinsen av Porte de la Chapelle
"Annelie Drewsens ton är enkel och trovärdig. De hemskheter Salar utsätts för på resan träffar i hjärtat." Kajsa Söderberg
Kyrkans Tidning
Prinsen av Porte de la Chapelle
”... en viktig och stark berättelse om att vara på flykt, att söka efter ett hem och något så grundläggande som sitt eget människovärde.” Emma Holm
Dagens Nyheter
Prinsen av Porte de la Chapelle
”Prinsen av Porte de la Chapelle är en stark, rak och gripande roman som berör på riktigt. Den går rakt in i hjärtat. [...] Jag imponeras av det laddade språket som är tillsynes enkelt, men i själva verket rymmer både klarhet, sorg och ilska. Bitvis blir de korta meningarna ren poesi.”
Opsis
Prinsen av Porte de la Chapelle
”Jobbigt, påfrestande och väldigt angeläget [...] En bok som får en att värdesätta sin varma, sköna säng och inse turen i att man föddes just här. Vilket lotteri livet är.”
Vi Läser

NYHETER

”Det finns inte en Salar i verkligheten, utan tusentals.”

Prinsen av Porte de la Chapelle är en skönlitterär skildring av en svensk-afghansk pojke som tvingas leva som hemlös i Paris. Det är en lättillgänglig roman av något av det svåraste som pågår i Europa just nu.

Fotograf: Ulrica Zwenger

Om gemenskap och om att inte längre få kallas en planet

Annelie Drewsen har skrivit flera böcker för barn, men hon arbetar också som journalist och är i grunden utbildad lärare. Sedan våren 2016 sitter hon i styrelsen för den barn- och ungdomslitterära sektionen inom Författarförbundet (BULT). Vi fick en pratstund med Annelie.

Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår