Ellen Ekman

Foto av:

Kajsa Göransson

Ellen Ekman, född 1986, är illustratör och serietecknare, som på mycket kort tid etablerat sig som bilderboksskapare. Hennes strippserie Lilla Berlin går löpande i Dagens Nyheter och andra tidningar både i Sverige och Norge.

Som bilderboksskapare debuterade Ellen Ekman 2016 med Veckan före barnbidraget tillsammans med Elin Johansson. Boken rönte mycket uppmärksamhet och 2018 kom uppföljaren Hemma hela sommaren. Tillsammans med Lotta Lannebo har hon skapat böckerna om Olle och Bolle och deras småstressade mamma. Hon har också illustrerat flera av Lennart Hellsings verser, i både pekboksformat och i antologi. 2019 kom Ellen Ekmans första egna bilderbok, Idde och Hajen.

Priser och utmärkelser:
Rosenströmska Kulturpriset 2017
Svenska Serieakademins Adamsonstatyetten 2016
Albert Engströms ungdomspris 2016
Stora Ponduspriset 2013

Relaterat

Olle och Bolle är bröder

Om boken

Olle vill leka med smålego eller med glaskulorna, bygga tågförbindelser och järnvägsknutar på mattan. Olle vill baka och stå på pallen och hjälpa till. Men det går inte för Olles lillebror Bolle vill bara vara med och han är för liten.

Olle och Bolle är bröder är Charlotta Lannebo och Ellen Ekmans första gemensamma bilderbok om bröderna och deras småstressade mamma. Charlotta fångar på pricken stök och tonläge, lugnet och sekunderna innan bråk som genom Ellen Ekmans illustrationer får kropp, smak och känsla. Bilder att titta länge på och en bok att läsa många gånger.

Charlotta Lannebo, Ellen Ekman

Olle och Bolle är bröder

Idde och maskeradkalaset

Om boken

Idde fyller år och ska ha ett stort maskeradkalas hemma. Det är ballonger, discoljus och mamma har förberett lekar. Åh så roligt det ska bli med kalas. Riiing riiing! Det ringer på dörren och där står Iddes kompis Miriam utklädd till katt. Precis som Idde, men Miriam har den fina kattdräkten från affären, dräkten som Idde önskade sig men inte fick. Idde kan inte leka, inte dansa, inte käka popcorn. Hon kan bara titta på Miriams maskeraddräkt, den är otrolig. Hon blir så avundsjuk att hon inte vet vad hon gör.
Tredje boken om älskade kattokiga Idde, en fristående fortsättning på böckerna Idde och Hajen (2019) och Idde och den bortsprungna katten (2021).Bakom böckerna står prisbelönta serieskaparen Ellen Ekman, som med humor och värme gestaltar avundsjuka och vänskap. Ellen har tidigare också illustrerat Veckan före barnbidraget, Hemma hela sommaren och böckerna om Stella och Olle och Bolle.Sagt om böckerna med Idde:”Ellen Ekmans handlingskraftiga Idde tar raskt saken i egna händer i denna varmt humanistiska bilderboksskildring.” DN”Högsta betyg! Den här berättelsen har allt man kan önska av en barnbok, den är varm och äkta och samtidigt får läsaren veta mycket om katter och allt vad de behöver.” BTJ”Jag älskar Ellen Ekmans detaljrika bilderböcker. /…/ Idde och den bortsprungna katten rymmer mycket värme och kärlek, precis som alla Ekmans böcker.” Sydsvenskan

Ellen Ekman, Ellen Ekman

Idde och maskeradkalaset

Är du rädd, Stella?

Om boken

Stellas storasyster Agnes ska vara barnvakt ett par timmar, när mamma och pappa ska på föräldramöte. Den här gången är Agnes inte så intresserad av att leka, men Stella vill bygga koja, och efter lite tjat hjälper hennes storasyster till. Det blir en magnifik, stor och mysig koja! Stella och Agnes släcker ner och samlar alla gosedjur därinne. Men så ser plötsligt Agnes lurig ut och vill berätta spökhistorier, om Stella vågar alltså! Det vågar Stella, i alla fall nästan. Men vem blir egentligen mest rädd?

En rolig bok om syskon, det bästa och värsta som finns. Den fristående uppföljaren på Se upp, Stella!

Susanne Trydal har tidigare skrivit en fantasytriologi för mellanåldern och med serien om Stella och hennes syster gör hon sina första bejublade bilderböcker tillsammans med Ellen Ekman. Ellen är serieskapare med en hel rad bilderböcker med roliga och actionfyllda vardagsskildringar bakom sig, mest kända är hennes egna böcker om Idde och Hajen.

Susanne Trydal, Ellen Ekman

Är du rädd, Stella?

Relaterade artiklar

Fristående fortsättning på hyllade ”Idde och Hajen”

Idde, den sexåriga ”crazy cat ladyn”, är tillbaka. Med sin karaktäristiska värme och humor berättar Ellen Ekman om en bortsprungen katt som kommer till rätta när Idde tar saken i egna händer. Här möter läsaren många av de riktiga kattpersonligheterna från hennes egen Stockholmsförort.