Fotograf: Paulina Harr

Aktuell med: Gör det själv

Mitt namn är Annakarin Nyberg och jag är född 1975 och bosatt i Västerbotten. Som liten ville jag bli sekreterare eftersom de verkade så glada och så fick de skriva på skrivmaskiner och se lite viktiga ut. Sedan ville jag bli författare.

Hemma blev jag uppmuntrad att läsa och skriva och avlönades med 2:50 för varje bokrecension jag skrev. Men för att få mina kronor var jag också tvungen att besvara frågor om författarens syften, vilka värden jag upplevde i en bok eller vad den kunde tänkas tillföra andra läsare. Som sjuåring tyckte jag att motprestationen var väl hög för mina 2:50.

Efter högstadiet drömde jag om att bli elektriker och så småningom sökte jag till systemvetenskapliga programmet på universitetet. Anledningen var att jag avskydde datorer, men att jag nog ändå ville lära mig lite mer för att bättre kunna förklara varför jag aldrig skulle jobba med dem.

Det är märkligt hur det kan bli. Idag är jag filosofie doktor och forskare i informatik vid Umeå universitet, och jag är också författare och föreläsare. I huvudsak går alltså mitt arbete ut på att analysera samhällets datorisering. Därutöver skriver jag även en hel del. Kanske inte alltid lika glatt som sekreterarna i min dröm, däremot kan jag se ganska viktig ut om jag måste.

Parallellt med mitt arbete vid universitetet gör jag en mängd andra saker! Bland annat arbetar jag med produkt- och tjänsteutveckling både digitalt och analogt och så har jag tillsammans med Clara Lidström utvecklat konceptet till en ny bokserie med gör-det-själv-böcker för barn, Baka, Fixa och Odla, som vi skriver för Rabén & Sjögren.

Tidigare har jag gett ut boken Digitalt entreprenörskap som visar hur bloggande på sina håll har kommit att professionaliseras och formas till jobb och motorer i växande företag. Hösten 2014 gav jag också ut boken Sociala medier och härskartekniker som analyserar de sociala spel som pågår på nätet och visar på hur vi kan förstå och förhålla oss till dem. Den senare skrev jag tillsammans med min kollega Mikael Wiberg.

Jag gillar helt enkelt att ha många saker på gång samtidigt, och jag gillar dessutom att göra väldigt olika saker! Kanske skulle någon beskriva mig som spretig. Själv skulle jag beskriva mig som en person med mod att välja sin egen väg.

Läs mer Dölj
123 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: maj 2017
117 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
117 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2016
118 kr Merch - Sällskapsspel
Utgiven: april 2016
120 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: oktober 2015
117 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2015
117 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2014
117 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: maj 2014
Glad sommar
En livsbejakande hyllning till den ljusa årstiden. Fotona mellan recepten är helt underbara och boken fungerar ypperligt som "blädderbok" eller bilderbok för att få upp humöret vilken regnig dag som helst"
tidningenkulturen.se
Laga
"... en riktigt bra och vettig kokbok för nybörjaren." /BTJ
Laga
"De två författarna kompletterar varandra på ett fint sätt, och boken är genomgående illustrerad med roliga teckningar och läckra foton som får det att vattnas i munnen."
tidningenkulturen.se
Kalas
"Kalas med Underbara Clara och Annakarin Nyberg är verkligen ett kalas man vill bli bjuden på!" "Mycket partygrejor kan man göra tillsammans på kalaset, det blir som en gemensam pysselaktivitet. Kul och minskar på stressen!Minska på prestationskraven: ta efter Underbara Clara och Annakarin och låt barnen själv göra en glassbomb!Du behöver inte ens hjälpa barnen med ugnen."Belinda Graham
tidningenkulturen.se

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår