Fotograf: Hugo Thambert

Press images

Aktuell med: Mitt storslagna liv

Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, som även nominerades till Slangbellan. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!, Comedy Queen och Mitt storslagna liv.

I sina böcker vågar Jenny Jägerfeld ta sig an de stora och svåra existentiella frågorna. Med djup respekt för läsaren – och ämnet – gestaltar hon psykisk ohälsa, adhd, barnfattigdom, könsidentitet, självmord och utanförskap. I samtliga skildringar spelar också humorn en stor och förlösande roll.

Jenny Jägerfeld hörs ofta i radio och tv och har samtalsserien Psykologer läser böcker. Hon skriver även för Svenska Dagbladet och dess tidning för barn, SvD Junior. Ett hundratal frågor från den populära SvD-spalten Fråga Jenny sammanställdes 2019 i boken Fråga Jenny! Om kroppen, själen och allt runtomkring.

Jenny Jägerfeld har också pluggat massa filosofi, sexologi och litteratur. En gång reste hon från Danmark till Indien i en risig röd buss. Det tog femtio dagar. Hon har också jobbat som postsorterare, biokassörska, servitris, karaokevärdinna och inom hemtjänsten.

Priser och utmärkelser:
Augustpriset 2010 för Här ligger jag och blöder
Stora läsarpriset 2010
Nominerad till Slangbellan 2010 för Här ligger jag och blöder
Astrid Lindgren-priset 2017
Nominerad till Augustpriset 2018 för Comedy Queen
Barnradions bokpris 2018 för Comedy Queen
Broocmanpriset 2019
Nominerad till Augustpriset 2019 för Mitt storslagna liv

Läs mer Dölj
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
169 kr Bok - Flexband
Utgiven: juni 2019
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
Mitt storslagna liv
”Det är Jägerfeldland, det är livet extra allt. [...] Sigges kamp för att bli accepterad är bränn­het, och scenerna som gestaltar hans position nederst i hackordningen, på skolgården eller i matsalen, är precist gestaltade.”
Sydsvenskan
Mitt storslagna liv
"Varning för både skratt och tårar under läsningen av denna Augustnominerade bok!"
Smålänningen
Mitt storslagna liv
”Jägerfeld håller sentimentaliteten stången och låter sina romangestalter vara tänkande och mångskiktade individer som inte definieras av sina livsöden. Hon skriver i lugn och ro, med utsökt balans mellan humor, vardag och katastrof, ur ett perspektiv hämtad från helt vanliga barns hjärnor. [...] Sigges envetna försök att bli en tråkigare människa är både rörande och skrattstänkt spännande.” Martina Montelius
Expressen
Mitt storslagna liv
”Allvarligt och extremt humoristiskt om utanförskap, vänskap och kärleken till sin familj (även de icke-mänskliga medlemmarna) - hur konstig och udda den än må vara!”
Bokkoll

NYHETER

Lärarhandledningar till två av årets Augustnominerade titlar!

Vi har tagit fram lärarhandledningar som du kan använda i ditt arbete som lärare eller bibliotekarie – helt gratis!

Tre nomineringar till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger, Tiger, Jordgubbsbarnen och Mitt storslagna liv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Jenny Jägerfeld får Broocmanpriset 2019

Norrköpings Tidningars stora kulturpris har delats ut sedan 1958 till någon som gjort "kulturellt berömvärda insatser" och som har anknytning Norrköping och Östergötland. I år heter pristagaren Jenny Jägerfeld. 

Fotograf: Hugo Thambert

Jenny Jägerfeld: ”Mina böcker ska vara både kul och sorgliga”

Efter succén med Comedy queen tänkte Jenny Jägerfeld ge sig i kast med ett lättsammare ämne: Humoristiska hästar som dejtar. Döm om hennes förvåning när det blev en bok om en pojke utan vänner.

Foto: Hampus Marcussen

Jenny Jägerfeld: ”Jag tar alla frågor på allvar”

”Hjälp! Mina föräldrar lyssnar för mycket på Kent” och andra nödrop från den populära SvD-spalten Fråga Jenny finns nu som bok.

Illustration: Johanna Arpiainen
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.