Fotograf: Hugo Thambert

Press images

Aktuell med: Min storslagna död

Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, som även nominerades till Slangbellan. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!, Comedy Queen och Mitt storslagna liv.

I sina böcker vågar Jenny Jägerfeld ta sig an de stora och svåra existentiella frågorna. Med djup respekt för läsaren – och ämnet – gestaltar hon psykisk ohälsa, adhd, barnfattigdom, könsidentitet, självmord och utanförskap. I samtliga skildringar spelar också humorn en stor och förlösande roll.

Jenny Jägerfeld hörs ofta i radio och tv och har samtalsserien Psykologer läser böcker. Hon skriver även för Svenska Dagbladet och dess tidning för barn, SvD Junior. Ett hundratal frågor från den populära SvD-spalten Fråga Jenny sammanställdes 2019 i boken Fråga Jenny! Om kroppen, själen och allt runtomkring.

Jenny Jägerfeld har också pluggat massa filosofi, sexologi och litteratur. En gång reste hon från Danmark till Indien i en risig röd buss. Det tog femtio dagar. Hon har också jobbat som postsorterare, biokassörska, servitris, karaokevärdinna och inom hemtjänsten.

Priser och utmärkelser:
Augustpriset 2010 för Här ligger jag och blöder
Stora läsarpriset 2010
Nominerad till Slangbellan 2010 för Här ligger jag och blöder
Lavapriset 2014
Astrid Lindgren-priset 2017
Nominerad till Augustpriset 2018 för Comedy Queen
Barnradions bokpris 2018 för Comedy Queen
Broocmanpriset 2019
Nominerad till Augustpriset 2019 för Mitt storslagna liv
Expressens kulturpris Heffaklumpen 2020

Läs mer Dölj
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2021
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
159 kr Bok - Flexband
Utgiven: juni 2019
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
Min storslagna död
"Hon har åter gjort det som få behärskar: skrivit en inte bara mångbottnad utan också genuint rolig bok."
Nerikes Allehanda
Min storslagna död
"Alla borde läsa Jenny Jägerfelds 'Min storslagna död' [...] Jag tror att många kan gilla den eftersom de flesta kan relatera till handlingen. Alla borde läsa den, jag kommer inte på något som är dåligt!" Juniorrecensent, Tilia 13 år
Borås Tidning
Min storslagna död
"Hon lyfter viktiga frågor som mobbning, adhd, psykisk ohälsa, utanförskap och könsidentitet och kryddar med humor."
Specialpedagogik
Min storslagna död
"Skrivarglädjen är uppskruvad till max, med språkliga krumsprång och kvicka vändningar i varje kapitel – men orden är ändå bara tapeten som inte alltid kan hindra smärtan från att tränga ut i skarvarna. [...] Som barnboksförfattare är Jenny Jägerfeld definitivt en av Sveriges mest ambitiösa identitetsarkeologer – därtill utan att hennes andra yrkestitel, psykologens, lyser igenom på något irriterande sätt. Jägerfeld har skildrat allt från transidentitet till självmord utan att darra på författarrösten, med en humor som gör motsatsen till att skratta bort det svåra. Den jägerfeldska humorn låter sorgen vara rolig utan att för den skull brista i allvar." Martina Montelius
Expressen

NYHETER

Nominerade till Barnradions bokpris 2021

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Bland dem finns två böcker från Rabén & Sjögren som handlar om längtan efter tillhörighet och psykisk ohälsa i familjen.

”En bok där sorgen får vara rolig utan att brista i allvar.”

Vad är man beredd att göra för att passa in utan att göra för mycket avkall på sig själv? Om det handlar Jenny Jägerfelds bok, Min storslagna död, som nu får strålande recensioner. 

Efterlängtad fortsättning på ”Mitt storslagna liv”

Prisbelönta Jenny Jägerfeld släpper andra delen i sin första bokserie, Skärblackatrilogin! Min storslagna död är den efterlängtade fortsättningen på Augustnominerade Mitt storslagna liv, och handlar om vad man är beredd att göra för att passa in utan att göra för mycket avkall på sig själv.

Foto: Hugo Thambert

Comedy Queen filmatiseras av Sanna Lenken

Nu står det klart att inspelningen av Comedy Queen, baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman, startar den 4 maj. Filmen regisseras av hyllade Sanna Lenken, vars senaste regiverk Tunna blå linjen precis gjort succé på SVT.

Foto: Johan Paulin

Mitt storslagna liv vinner Barnradions bokpris 2020

Barnjuryn har enats och utsett Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld till årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är andra gången Jägerfeld får priset. 

Foto: Hugo Thambert
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår