Fotograf: Hawta Magid

Aktuell med: Här kommer alla motorljuden Hemsida: www.halvan.se/

Född: 1962

Bor: I Uppsala tillsammans med fru Lena och barnen Vilma, Frans, Nils och Beddlingtonterriern Maskot och katten Nässla.

Yrke: Illustratör

Utbildning: RMI-Berghs 1986 - 88. Har jobbat som frilansande illustratör sen dess.
Började min illustratörsbana 1985 som mellantecknare på Cinemation i Stockholm. Filmen vi jobbade med var Grodan Boll och Kalle Stropp. Men det var inte förrän Jan Gissberg dök upp med ett original (som skulle användas som omslag till årets Åsa-Nisse-utgåva i jultidningshandeln) som jag insåg att det faktiskt fanns ett yrke som hette ”illustratör”. Jag blev eld och lågor, sökte och kom in på RMI-Berghs året därpå. Jobbar i dag nästan uteslutande med böcker av olika slag. Är det inte barnböcker så är det läromedel. Tycker det är jättekul att göra böcker!

Antal böcker: När det gäller Halvanböckerna så är vi uppe i tio stycken. Om man inte räknar pekböckerna, pysselboken och målarboken förstås. Då blir det närmare 20. Sedan har jag ju också gjort andra böcker, läromedel bland annat.
Min bästa bok: Kommer nog alltid att säga den senaste jag gjort. Tycker hela tiden att det finns något som kan bli bättre. Så jag säger Här kommer grävskopan. Men snart kommer jag nog att säga Här kommer tåget!

Läser: Det blir många barnböcker för barnen förstås. Vi är väldigt förtjusta i alla böcker av Olof Landström t.ex. Alfons-böckerna är också väldigt bra. När barnen har somnat tar jag gärna fram en biltidning. Mina barn däremot är inte lika förtjusta i bilar som jag, så några Halvanböcker blir det sällan hemma hos oss. (Det känns konstigt att ligga och läsa något man själv har varit med och gjort.)

Lyssnar på: Lite av en romantiker när det gäller musik, är på gränsen till en “lugna-favoriter-människa”. Vill jag rocka loss blir det gubbrock, typ Neil Young och sånt.

Tittar på: Missar nästan aldrig sporten på tv. Friidrott och simning tillhör det bästa jag vet att titta på. Fast jag är en sån som lätt kan fastna framför vilket tv-program som helst (inte alls nån bra egenskap) …

Husdjur: Älskar djur. Vilket mina barn också gör. Jag är uppvuxen med katt och det är också mitt absoluta favoritdjur. Vi har en liten kattjej som heter Nässla hemma hos oss, och en Beddlingtonterrier som heter Maskot.

Skrattar: Har lätt för att skratta, ibland åt mina egna skämt, tyvärr.

Idol: Finns massor av människor som jag beundrar, fast jag har aldrig haft några direkta idoler, tror jag.

Minne: Var inne i en snökoja en gång då min storebror Janne skulle göra ett fönster i samma snökoja. Spaden han använde blev som en osthyvel mot min näsa …aj! Tror det är därför som jag har en liten knöl på näsan – fast den knölen är bra att luta glasögonen mot.

Gillar att göra: Massor av saker. Jag älskar mitt jobb som illustratör, men när jag tröttnar på att teckna gillar jag att koppla av med andra roliga saker. Min härliga familj t.ex.
Vi bor i ett radhus i Uppsala med ett garage. I garaget finns mina folkvagnar. Så om jag inte tecknar eller leker med min familj så kan man hitta mig där ... i garaget med en svets eller nåt.
Om du inte har tänkt på det tidigare så titta efter nästa gång du läser en bok om Halvan. Det brukar dyka upp åtminstone ett par stycken ”bubblor” i varje bok.
Och så gillar jag havet och vågorna. När jag var yngre tillbringade jag långa perioder utomlands på en surfbräda. För att samla pengar till mina resor jobbade jag som kock (mat gillar jag också)!

Älsklingsrätt: Allt utom pölsa och blodpalt (till övriga familjens förtret ... de älskar blodpalt och brukar mobba mig då vi är hos svärföräldrarna i Skellefteå och det hamnar blodpalt på bordet).
Jag säger nog sotare, förresten! (Strömming, enrisgrillad över öppen eld, färskpotatis och smör ... mmmmm!!)

Kuriosa: Deltog i Surf-VM på Irland 1985 som förste svensk någonsin.
Representerade Sverige. (Vi kom sist såklart.)
Deltog i Vattenrutchbane-VM 2009 på Sydpoolen i Södertälje. Kom 5:a!

Läs mer Dölj
Halvans 1-2-3
"Det är en bok som både barn och vuxna kan ha glädje av och troligtvis läser man den många gånger, då det är mycket att se på bilderna och många nya ord att lära." /BTJ
TUUT-TUUT! med Halvan
"En mycket uppskattad bok att läsa och uppleva för alla små fordonsentusiaster."/ Smålands-Tidningen
TUUT-TUUT! med Halvan
"En mycket uppskattad bok att läsa och uppleva för alla små fordonsentusiaster."/ Smålands-Tidningen
TUUT-TUUT! med Halvan
"Enkelt och uppskattat." / Värnamo Nyheter
117 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
94 kr Bok - Board book
Utgiven: september 2017
75 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: september 2017
72 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
99 kr Merch - Sällskapsspel
Utgiven: september 2016
35 kr Merch - Målarbok
Utgiven: september 2016
29 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: september 2016
117 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
72 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2016
55 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: mars 2014
72 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: augusti 2012
72 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: maj 2011
72 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2009
72 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: september 2008
72 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: maj 2006

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår