Fotograf: Cato Lein

Press images

Aktuell med: Harry Potter och Dödsrelikerna

Min uppväxt

Jag föddes i Växjö 1976, men familjen flyttade snart till Lund. Min familj kommer från Chile och kom till Sverige strax efter kuppen runt 1973. Min storebror är fem år äldre än jag och är född i Chile. Vi kom från en stad som heter Vigna del Mar som ligger i Valparaiso. Tiden i Växjö, mina första tre år minns jag förvånansvärt nog. Och det var en mycket bra tid. Jag lärde mig svenska och det fanns hur mycket barn som helst där jag bodde. I familjen pratar vi dock nästan bara spanska fortfarande. Det känns liksom bäst. I Lund där vi bodde var nog världens bästa område. Det kallades "Ghingis Khan", efter ett känt lundaspex. Där fanns massor av studentfamiljer, invandrare, mycket chilenare och vi hade en otrolig sammanhållning. Varje år ordnade vi en Bananfest med Cirkus. Det slutade nog i början på 1990-talet, men nu har de börjat köra festivalen igen. Då fanns det miljarder barn som bodde där, vi hade hur kul som helst. Det var ren "Tillsammansstämning". Stora delar av min familj bor i Sverige, men inte alla.

Hur känns det att alla i Sverige kan se dina illustrationer på Harry Potterböckerna?
- Rent objektivt så är det kul, men om jag ser på det subjektivt känns det jobbigt när dem är överallt.

Vad har du för utbildning?
- Efter högstadiet gick jag en gymnasieutbildning som hette SGT, Skola för Grafiska Tecknare, men den lades ner samma år jag tog studenten. Det var inte så upplyftande. Men det var en otroligt upplyftande tid där, det sporrade mitt skissande något enormt. Innan hade jag mest ägnat mig åt spontant kludd. Nu lärde jag mig att planera mitt skissande, Jag insåg att jag fick mer känsla för bilderna genom att tänka igenom dem först, Jag lärde mig att komponera. Jag kom också på att jag skulle kunna jobba med mitt ritande. Där gjorde jag också min första affisch, en affisch för en festival i Lund som hette det mångkulturella Lund. Sen gick jag en folkhögskola som heter Östra Greve i Skåne på grafiska linjen i två år. Efter det kom jag direkt in på Konstfack. Samtidigt som jag gick konstfack jobbade jag, framför allt med dataspelsillustrationer.

Mitt yrkesliv
Jag har jobbat på några dataspelsföretag som konceptdesigner. När det gäller mitt yrkesliv har jag haft en enorm tur. Jag har gått direkt från utbildning till jobb. När jag pluggade på Konstfack jobbade jag samtidigt med illustrationer till dataspel. Mitt yrkesval har aldrig varit något jag har funderat över. Det bara blev så. Naturligt. Jag skulle alltid ha ritat vad jag än hade gjort. Det var oundvikligt. Jag har alltid ritat. Förutom omslagen till Harry Potter har jag gjort lite skivomslag, några affischer och lite andra bokomslag. Men allra mest gör jag dataspel. Mitt drömjobb skulle vara att göra fler bestiarium (uppslagsverk över odjur), jag har redan gjort det, men jag vill göra mer sånt. Den där sortens medeltida rittekniker är häftiga. Även att få illustrerar böcker om mytologi med olika varelser och gudar vore kul, sagor och sånt. Helst av allt vill jag bara göra sånt jag instinktivt tycker är kul!

Mina intressen
Jag har lite konstiga intressen. Jag samlar på leksaker men framför allt skumma objekt. Jag har t ex en bläckfisk i formalin, en såghajsnos och ett torkat aphuvud hemma. Skulle jag hitta en krokodilskalle skulle jag köpa den.

Min stora inspiration är serier, som jag läser oerhört mycket. Just nu är det nog bara serien Hell Boy som gäller. Jag vurmar också för euroasiatisk fornhistoria. Jag ryser när jag tänker på historia, f-n vad häftigt. Hur saker och ting händer om och om igen, kontinuiteten i historien, påverkan från historien fram till idag. Tänk de första mötena mellan öst och väst, hur Sidenvägen skapades. Hur kontakten mellan Europa och Asien har skapat migrationer, folkvandringar, mytologi, religioner. Just nu är jag såld på skyterna. Det var ett folkslag som hade sin storhetstid före Kristus och bodde i Mindre Asien runt Svarta havet, under grekernas storhetstid. De har haft ett stort inflytande på antiken, sen till kelterna och till skandinaverna. Fascinerande.

Vilket djur skulle du helst vilja vara?
- En val, eller snarare en kaskelotval. En sån som får brottas med jättebläckfiskar på havets djup som ingen människa någonsin sett.

Vilken tid skulle du helst vilja leva i?
- Kanske 1940-50- talen. Det hände så mycket då.

Vilken är din favoritillustratör?
- Stefan Kayat, en svensk rollspelsillustratör.

Vilken är din favoritförfattare?
- Ray Bradbury.

Vilken är din favoritmat?
- Chilensk lantsoppa, Casuela.

Vilken är din favoritmusik?
- All rumänsk musik! Och det amerikanska rockbandet Blue Öyster Kult.

Läs mer Dölj
211 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.