Aktuell med: Allt är fel Hemsida: matildasalmen.blogg.se/

Matilda Salmén föddes 1984 och växte upp i Sigtuna utanför Stockholm tillsammans med sina föräldrar och två yngre systrar. I Sigtuna fanns även hennes mor- och farföräldrar vilka hon så ofta hon kunde besökte.

Redan som pyttelitet barn älskade Matilda att teckna och visste ganska snabbt att det var barnboksillustratör hon ville bli, inte frisör, pizzabagare eller veterinär som många av hennes kompisar. Tecknandet fortsatte upp i skolåldern och från att ha tecknat prinsessor och prinsar på dagis blev det nu mer skoltema på bilderna. Skulle ett skolarbete om Ryssland lämnas in kunde man ge sig den på att Matilda tecknat ryska farbröder med pälsmössor i marginalen, lämnades indian-arbeten in så fanns detaljerade totempålar med. Matilda kunde inte låta bli att göra det hela lite mer "roligt" och personligt.

Bilder har alltid fått henne att le. En skoltext utan illustration kändes tråkig att behöva plöja igenom, men fanns det med en bild så blev texten genast så mycket roligare och intressantare! Tänk så mycket kraft en liten bild kan ha! 

Matilda började gymnasiet på SSHL i Sigtuna och fick då även sitt första illustrationsjobb, på lokaltidningen. Året efter gymnasiet började hon jobba på en skola i Sigtuna med barn i åldern 1,5–13 år. Matilda lärde sig mycket av de kloka barnen, bl.a. att teckna på en nivå som barnen gillade! 

Matilda sökte och kom in på "Serie och Bildberättarprogrammet" vid Högskolan i Gävle (80p) och startade eget företag strax innan examen. Hennes första riktiga bokjobb var på Bonnier Carlsen med antologin "Lätt & Blandat". Hon var även med i uppföljarboken "Mera Lätt & Blandat" på samma förlag. År 2007 fick hon äran att illustrera "Joy & önskeburken", vinnarboken i Rabén & Sjögrens berättartävling i Astrid Lindgrens anda. Efter det har det blivit läromedelsböcker på både Bonnier Utbildning och Dammförlag. Hon har även jobbat med diverse tidningar, privata företag och mindre bokförlag.

Matildas tecknarstil är väldigt detaljrik och färggrann. Hon tycker om skeva vinklar och att jobba fram olika uttryck i figurerna. Hennes stora idol är Ilon Wikland. Matilda älskar sitt jobb och blir lika lycklig varje gång hon får ett nytt projekt att ta tag i!
 
När hon inte sitter i sin rosa ateljé i Uppsala tycker hon om att umgås med sin sambo Mattias och deras lilla hund Tilly, ha picknick, spela fotboll, fantisera om inredning, träffa familjen och äta sushi.

Läs mer Dölj
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2021
35 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2020
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
Allt är fel
”Allt är fel är en riktigt inkännande och insiktsfull berättelse som kan läsas med stor behållning av både ängsliga och lite frimodigare barn. Matilda Salméns illustrationer förstärker både känslouttrycken och humorn på ett följsamt sätt, som ändå lämnar utrymme för hennes personliga touch och känsla för detaljer. Texten är lättläst med korta kapitel och luftiga textrader och passar finfint att läsa högt eller själv för 7–9-åringar. Helhetsbetyg: 4.” Sarah Utas
BTJ
Ensamma hemma
”I Nordins och Gordans nya sam­arbete blandas både roligt och jobbigt, precis som i livet.”
Vi Läser
Ensamma hemma
”Ensamma hemma är en jättemysig bok om vänskap och vardagsliv. Med korta kapitel och härliga bilder är den lätt att läsa och känna igen sig i.”
Piteå-Tidningen
Ensamma hemma
"Texten av Kajsa Gordan och Sofia Nordin rymmer både humor, värme och ett stråk av allvar och realism. Min enda invändning är att boken tar slut för fort! [...] Matilda Salméns bilder är uttrycksfulla och fantasieggande och det finns en tanke bakom varje liten detalj i hennes miljöer. Helhetsbetyg: 4." Sarah Utas
BTJ

NYHETER

Övernattningsäventyr med missförstånd

Allt är fel är tredje delen om Anna-Klara och Herman – nu utifrån Hermans perspektiv. I boken kombineras lantlig sommaridyll med temat vänskap, och hur den ibland kan skava. För när man är bortrest är ju allt så … annorlunda.

Illustration: Matilda Salmén

”Det är roligt när vi lyckas skriva med en gemensam röst.”

Ensamma hemma är första delen i ny, charmig serie av rutinerade författarduon Kajsa Gordan och Sofia Nordin.

Illustratör: Matilda Salmén
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår