Johan Egerkrans

Foto av:

Robert Paraniak

Johan Egerkrans bor på Södermalm i Stockholm och illustrerar både sina egna och andras böcker. Med en bakgrund inom dataspels- och rollspelsvärlden har han en stor fascination för myter, vidunder och det övernaturliga, men även för dinosaurier och andra urtidsdjur.
Han debuterade 2005 med boken Taggtråds-Tim och har sedan dess illustrerat över hundra böcker. Bland dem Nordiska väsen (2013) som blev Johans stora genombrott och debut som författare. Idag är Johan Egerkrans en av Sveriges ledande illustratörer och tilldelades Elsa Beskow-plaketten 2021 för sin samlade produktion. 

Relaterat

Om boken

”Sent i november började det att snöa. Vita flingor föll över den stora skogen, bildade drivor som tyngde ner granarnas grenar och bäddade in den lilla skogvaktarstugan.”
Skogvaktarens fjärde barn har just kommit till världen. De äldre syskonen Anders, Stina och Lill-Märta är oroliga. Den nyfödde är liten och klen, hur ska han klara vargavintern?En mörk och kall natt trillar en liten stjärna ner från skyn. Stjärnan sprider värme och läkande kraft, och blir syskonens vän. Men den onda trollkarlen Corvius Craxus är ute efter Stjärnan.Snart befinner sig Anders, Stina och Lill-Märta långt bort från skogvaktarstugan, i landet Östan om Sol och Västan om Måne. Kommer de att lyckas rädda sin vän Stjärnan från trollkarlens klor? Och hur ska de hinna hem till jul?I Julstjärnan får läsaren följa med på ett hisnande äventyr och möta en rimmande jätte och hans jätteget, opålitliga spegelvarelser och en mystisk, snövit räv. En förtrollande julsaga för hela familjen av fantasymästarna Sara Bergmark Elfgren och Johan Egerkrans.

Sara Bergmark Elfgren, Johan Egerkrans

Julstjärnan

Relaterade artiklar

Johan Egerkrans får Elsa Beskow-plaketten 2021

Svensk biblioteksförenings utmärkelse Elsa Beskow-plaketten för bäst illustrerade svenska barnbok går i år till Johan Egerkrans för hans samlade produktion.