Lotta Geffenblad

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Lotta Geffenblad är illustratör och animatör. Hon har gjort mängder av bilderböcker, bl.a. älskade Astons stenar och böckerna om Vina Vina tillsammans med Jujja Wieslander.

Relaterat

Vi är monsterbarn

Om boken

Här är ett litet monster som har sitt eget sätt.
Hon gör inte som de andra men för henne är det rätt.
Är det dags att kliva in är det hon som kilar ut.
Hon vill gå sin egen väg, för den tar aldrig slut.

Här möter vi sex små monster som är precis som vilka barn som helst (fast monstrigare förstås). Varje litet monster har sitt eget sätt att vara på: ett är tyst, ett blir aldrig trött, ett har ingen vän - känslor och egenskaper vi alla kan identifiera oss med. Alla monsterbarn är olika, men i slutändan lyckas de hitta sin alldeles egen plats.

Eva Whitebrook debuterar med en tonsäker bilderbok på rim, om rätten att vara sig själv. En bok som går rakt in i hjärtat och kommer att leda till viktiga samtal mellan små och stora. Lotta Geffenblad porträtterar monstren på ett både inkännande och humoristiskt sätt och leder oss genom monstrens värld, som faktiskt inte är så olik vår egen.

Eva Whitebrook, Lotta Geffenblad

Vi är monsterbarn

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Om boken

Äntligen - femtio sånger av Jujja och Tomas Wieslander med musikmodul! Tryck på knappen och sjung med!

Här finns klassiker som Fem fina fåglar, Gunga lite grann, Hej vädret, Klappa händerna och Vipp-på-rumpan-affären. Här finns bebisvisor och gonattvisor, visor om traktor och brandbil och tigertåg ...

Musikerna Backa Hans Eriksson och Malou Meilink har satt noter till och arrangerat sångerna för en lång rad instrument, t ex koskälla, altfiol, flöjt, dragspel och tågvissla!

Sven Nordqvist, som tecknar Mamma Mu och Kråkan, bidrar med både nya och gamla bilder. Marit Törnqvist, som också tidigare samarbetat med Jujja Wieslander i Du och jag och min lilla cykel (2010), liksom Catarina Kruusval som samarbetat med författaren i Trimmel tramm (2008) är också representerade. Emma Adbåge, Lotta Geffenblad och Lena Sjöberg har gjort helt nya bilder till sångerna i boken.

Kärleken till Jujja och Tomas Wieslanders sånger är grundmurad, både hemma och på förskolan. Sångerna har som inga andra vuxit fram i avlyssnandet av barns skapande lek. Denna sångskatt har vuxit sig fast i medvetandet hos en hel generation barn och föräldrar sen starten i slutet av 1970-talet.

Jujja Wieslander skriver i boken:

Precis som visorna kommit till, direkt avlyssnade från sådana lekar, ville vi att instrumenteringen på samma sätt skulle bli lekfull och uttrycka andan i sången. Om det var en sovvisa skulle instrumenten snarka, om barnet lekte uggla i ett ihåligt träd skulle hela låten hoa och hette visan Bang bang balans skulle man känna barnets koncentration.

Backa Hans Eriksson har tillsammans med Malou Meilink arrangerat låtarna på nytt och de spelar alla instrument. Med stor spännvidd och varierad instrumentering har de lyckats återskapa stämningen från de ursprungliga låtarna. Jag har valt ut femtio av de mest omtyckta.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist, Emma AdBåge, Lena Sjöberg, Marit Törnqvist, Catarina Kruusval, Lotta Geffenblad

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Relaterade artiklar

Bilderbok på rim om starka känslor och rätten att vara sig själv

I var sin dikt möter vi sex små monster som är mycket olika varandra, både till temperament och personlighet. Men några saker har de gemensamt. Alla bär på unika drömmar och alla vill följa sin egen vilja. Och alla längtar efter att få höra till, utan att behöva kompromissa om den de innerst inne är.