Sannah Salameh

Foto av:

Julia Lindemalm

Sannah Salameh (1983) är född i Malmö, där hon tillbringade större delen av sin uppväxt. Hon har periodvis även bott i Saudi-Arabien och Syrien, hennes pappas hemland. Efter studenten flyttade hon till Skottland eftersom hon var besatt av filmen Trainspotting. Via Lund, Berlin och Malmö igen hamnade hon i  Stockholm för att studera till konstnär vid Kungl. Konsthögskolan, men efter examen började hon jobba på SVT istället, som programledare för Bolibompa och Sannahs Ateljé. Därifrån gick flyttlasset till London där hon började skriva på sin debutroman, samtidigt som hon arbetade i den brittiska filmindustrin. Nu är hon tillbaka i Malmö där hon bor med sina två katter. 

Relaterat

100 % äkta fejk

Om boken

När Mariams familj flyttar från Malmö till Stockholm har hon bestämt sig: hon orkar inte med fler år av mobbning och rasistiska kommentarer om hennes arabiska påbrå. Den sista terminen i nian ska saker och ting bli bättre. Och redan första dagen öppnar sig möjligheten. "Mariamme Lellouche, är det ett franskt namn?" frågar hennes klassföreståndare. I wish, tänker Mariam, men ur hennes mun kommer ett ja.

Mariam blir Mariamme, en världsvan och sofistikerad fransyska som tillbringat all sin lediga tid på Paris gator och torg. Konstigt nog är det ingen som ifrågasätter hennes lögner, och dessutom blir klassens populäraste tjej, som är helt besatt av Paris, väldigt mån om att välkomna Mariam i gänget. Frågan är bara hur långt man kan dra en lögn?

I 100 % äkta fejk skildras en resa från botten till toppen i högstadiets hierarki. Det är en humoristisk berättelse om popularitet, vänskap och tillhörighet. Men också en mörkare historia om maktspel, skam och självutplåning.

Detta är Sannah Salamehs debutbok.

Sannah Salameh

100 % äkta fejk

Relaterade artiklar

Från botten till toppen i högstadiets hierarki

Sannah Salameh romandebuterar med 100% äkta fejk, där en lögn förändrar allt. Huvudpersonen går från bespottad till klassens coolaste – men är det värt det? Tunga ämnen som utanförskap och självförakt vävs skickligt samman med humor.