Harry Potter

J.K. Rowling är författaren till de mångfaldigt prisbelönta böckerna om Harry Potter, böcker som slagit alla rekord. De är älskade av läsare över hela världen, serien på sju böcker har sålt en halv miljard exemplar (och fyra miljoner exemplar i Sverige) översatts till över 80 språk och blivit åtta filmsuccéer.

Den 24 augusti 1999 kom den första Harry Potterboken kom ut på svenska, i översättning av Lena Fries-Gedin.

Två år tidigare hade den getts ut i Storbritannien, till en början med en blygsam upplaga på under 1000 exemplar. Men den här lilla föräldralösa pojkens liv på trolldomsskolan Hogwarts satte alla tidigare regler ur spel. Som i ett trollslag var den boken alla pratade om. När den kom ut på svenska var den redan ett fenomen som många svenska barn och föräldrar hade väntat på.

J.K. Rowling har skrivit flera bredvidläsningsböcker för välgörenhet: Quidditch genom tiderna och Fantastiska vidunder och var man hittar dem (för Comic Relief och Lumos), och Barden Beedles berättelser (för Lumos). Hon har även skrivit ett filmmanus inspirerat av Fantastiska vidunder och var man hittar dem, vilket blev starten för en serie på fem filmer. J.K. Rowling har också varit med och skapat en ny originalberättelse tillsammans med John Tiffany och Jack Thorne, vilket blev basen till en teaterpjäs av Jack Thorne en teaterpjäs, Harry Potter och Det fördömda barnet, del ett & två. Den hade premiär i Londons West End sommaren 2016.

2012 lanserades J.K. Rowlings digitala plattform Pottermore, där fans kan ta del av nyheter, nyskrivna texter och artiklar, samt originalmaterial av författaren.

Under hela 2019 firar vi 20-årsjubileet av barnboks-serien som förändrade världen. Vi ger ut alla sju böckerna i nyutgåva med magiskt fina omslag av den brittiska formgivaren Olly Moss, lanserar Potterpodden och släpper Harry Potter och den flammande bägaren i ny illustrerad utgåva. Bland annat. Mugglare, se upp!

NYHETER

Nya magiska Harry Potter-omslag

Mugglare, se hit! I år är det 20 år sedan den första Harry Potterboken kom ut på svenska. Därför ger vi ut hela serien med magiskt fina omslag. Dessutom firar vi jubileet med en podd och en ny fanstastisk illustrerad bok i stort format.

Illustratör: Olly Moss

Smygtitt: Så kommer nästa illustrerade Harry Potter-bok att se ut

Nu är det bestämt: I början på oktober släpps den illustrerade utgåvan av Harry Potter och den flammande bägaren, den fjärde delen i den magnifika högläsningsutgåvan, som illustreras av konstnären Jim Kay.

Illustration: Jim Kay

Här är de nya Harry Potter-omslagen

I år är det 20 år sedan den första Harry Potterboken kom ut på svenska. Det firar vi med att ge ut hela serien med magiskt fina omslag, skapade av den brittiska designern Olly Moss. De nya böckerna har mjuka pärmar och kommer ut lagom till sommarlovet.

Omslag: Olly Moss

Efter filmsuccén – nu kommer manuset

När J.K. Rowling tar oss tillbaka till Hogwarts kan man räkna med att det blir massor av magi, maktkamp och fantastiska vidunder. Läsarna till Harry Potter-böckerna, som nu sålts i en halv miljard exemplar, kommer inte att bli besvikna.

Fantastiska vidunder 2 – Grindelwalds brott är här!

Det är ett tag kvar till julafton. Men det är redan julafton för alla J.K. Rowling-fans, eftersom Grindelwalds brott har premiär 14 november.

Foto: Warner Bros Ent.

11 viktiga Harry Potter-datum!

Den 31 juli firar många Potterheads Harry Potters födelsedag. Och det är inte det enda datumet från J.K. Rowlings magiska värld att högtidlighålla eller hålla koll på. Här är tio andra vikiga Potter-datum. 

Potters 20-årsdag firas med en ny podd

Nu, på 20-årsdagen sedan den första Harry Potter-boken kom ut på svenska, lanseras Potterpodden – Harry Potter bok för bok där gäster som artisten Janice, författaren Jonas Gardell och skådespelaren Björn Kjellman läser och analyserar sönder böckerna tillsammans med programledaren Marie Birde.

Foto: Eva Edsjö

Världspremiär för en ny, illustrerad, Harry Potter!

Julklappen till alla Potterheads är säkrad! Nu kommer Harry Potter och Den flammande bägaren i lyxig utgåva illustrerad av den prisbelönta konstnären Jim Kay. Låt dig sugas in i en magisk upplevelse!

Illustration: Jim Kay

Vuxnare och argare mugglare

20 år har gått sedan den första Harry Potter-boken kom ut på svenska. Nu upptäcker en ny generation J.K. Rowlings magiska värld. Är det annorlunda att vara ett Potterhead 2019 jämfört med 1999? Vi pratade med två som vet.

Nya lärarhandledningar till Harry Potterböckerna

Nu finns lärarhandledningar till Harry Potter och De Vises Sten, Harry Potter och Hemligheternas kammare och Harry Potter och Fången från Azkaban att ladda ner helt gratis.

Vilket magiskt Harry Potter-år!

I år är det 20 år sedan den första Harry Potterboken kom ut på svenska. Det har vi firat under hela året, bland annat genom att ge ut alla sju böckerna i nyutgåva. Helt säkert är att julklappen till alla Potterheads i år är säkrad! Här är sju höjdpunkter från året.

Foto: Warner Bros Entertainment
Se fler nyheter

Utgivning

More

COPYRIGHT © RABÉN & SJÖGREN, 2018
OMSLAGSILLUSTRATION AV Olly Moss © Pottermore Publishing Ltd 2016.
WIZARDING WORLD IS A TRADE MARK OF WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC.
WIZARDING WORLD PUBLISHING AND THEATRICAL RIGHTS © J.K. ROWLING
WIZARDING WORLD CHARACTERS, NAMES AND RELATED INDICIA ARE TM AND © WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALL RIGHTS RESERVED

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår