Foto: Anna Wahlgren

Patrik Lundbergs debut i en uppdaterad pocket

Gul utanpå handlar om sökandet efter sina biologiska rötter och mottagandet går knappt att beskriva, berättar Patrik för oss. 

fredag 03 juni 2016

Din debutbok Gul utanpå fick ett överväldigande mottagande när den utkom 2013. Hur upplevde du tiden då boken mötte sina läsare?

Boken handlar ju om sökandet efter mina biologiska rötter. Jag tänkte att den skulle engagera ett antal människor, men mottagandet går knappt att beskriva och då jobbar jag ändå med ord. Blev intervjuad från morgon till kväll i flera veckor. Blev hyllad av recensenterna. Tyvärr hann jag inte riktigt njuta av stunden. Jag brände nästan ut mig, men nu mår jag bättre.

Du är aktiv i adoptionsdebatten – ser du någon rörelse i den?

Massor har hänt på sistone. Framför allt har fler författare skrivit sina vittnesmål, inte minst Maja Lee Langvad med diktsamlingen "Hon är arg" och Lisa Wool-Rim Sjöbloms seriealbum "Palimpsest". Jag ser att samtalen om adoption börjar få fler dimensioner, inte bara svart eller vitt där både barn och föräldrar skuldbeläggs.

Nu finns Gul utanpå i pocket, lätt uppdaterad. Vad är nytt i pocketboken?

Tungt uppdaterad skulle jag säga! Fotografen Anna Wahlgren (obs, inte barnläkaren) har varit i Korea och gjort ett superreportage om adoptionsindustrin. Vi har bland annat besökt en så kallad "baby box" där ensamstående kvinnor anonymt går och lämnar bort sina barn om natten. Jag har aldrig blivit så berörd av någonting i hela mitt liv.

Vad ligger i framtiden? Skriver du på något nytt du vill berätta om?

Jag försöker skriva ett epos om kärlek, men jag räknar kallt med att den tar femtio år att färdigställa och att den får utkomma postumt. Däremellan jobbar jag med ett hemligt projekt som förhoppningsvis kommer att offentliggöras inom kort.

------------
Patrik Lundberg bor i Malmö och jobbar som författare, journalist och föreläsare. Han är kolumnist på Aftonbladet och aktiv i adoptionsdebatten. Gul utanpå är hans självbiografiska debut som författare. Boken nominerades till debutantpriset Slangbellan och till Skånskans kulturpris och belönades med Sölvesborgs kulturpris. 2014 släpptes Patrik Lundbergs andra roman, Onanisterna.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår