Foto: Hugo Thambert

Jenny Jägerfeld tilldelas Astrid Lindgren-priset

Författaren Jenny Jägerfeld tilldelades idag Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

tisdag 14 november 2017

Motiveringen lyder:

"Jenny Jägerfeld skriver känsligt och insiktsfullt om stora, samtida livsfrågor. På en vacker, lättflytande prosa låter hon både smärta, drama och drastisk humor ta plats i texten och skapar på så vis stora läsupplevelser för unga läsare".

Jenny Jägerfeld är författare och utbildad psykolog. Hon debuterade 2006 och har bland andra gett ut den Augustprisbelönta ungdomsboken Här ligger jag och blöder (2010) och den mycket uppmärksammade barnboken Brorsan är kung! (2016).

"När det ringde hade jag fem minuter tidigare råkat välta ut ett paket med kalaspuffar som jag dessutom trampat i. Så när jag svarade var jag fullt upptagen med att försöka ta bort kalaspuffar från strumporna. När jag fattade vad det gällde bara skrek jag rakt ut: ÄR DET SANT? ÄR DET SANT?", berättar Jenny Jägerfeld för oss.

"Jag blev så fruktansvärt glad. Och hedrad. Astrid Lindgren är en sådan ikon, är så känd att man ibland nästan glömmer bort hur oerhört bra hon var. För att hon liksom är en sådan självklar del av vår litteraturhistoria. Men hon har ju skrivit allt det där, det kom ju från hennes hjärta och hjärna. Och jag tänker, så som hon lyckades framkalla känslor, sätta ord på allt det man kan vara med om i livet oavsett om det är svåra känslor som sorg, förlust, ilska eller härliga känslor som glädje, nyfikenhet, livsglädje har såväl hjälpt som roat barn och vuxna ända sedan hennes första bok kom ut. Om jag bara kunde åstadkomma en promille av det hon gjort kommer jag att dö nöjd."


Foto: Hugo Thambert

Jenny Jägerfeld hörs ofta i radio och tv, sänder podden Superältarna, har samtalsserierna Psykologer läser böcker, Psykologer tittar på film och Psykologer går på teater och skriver för Svenska Dagbladets tidning Junior. Parallellt med författandet arbetar hon som psykolog och föreläsare.

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60- årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Priset är ett av de främsta prisen för författarskap för barn och unga. I samband med prisets 50-årsjubileum i år dubbleras prissumman till 100.000 kr. Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsinnehavare går in med 50.000 kr som medstiftare.

Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman, Annika Lindgren, Cecilia Knutsson samt Ann Sköld.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.