Fotograf: Ulrika Pousette

Smilla Luuk släpper bok med glutenfria recept till årets alla högtider

Smilla Luuk debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt. Det visade sig snabbt att boken var efterlängtad bland alla unga (och gamla) glutenallergiker och ELLE Mat & Vin utnämnde henne till ”en allergihjälte i matlagningens tjänst!” Nu släpps hennes tredje bok, Smilla firar glutenfritt. Vi fick en pratstund med Smilla.

onsdag 17 januari 2018

Hur föddes idén till den nya boken?

– Jag försöker alltid göra recept som jag märker att det finns ett behov av och som folk saknar. Just kring högtider får jag alltid mycket frågor om högtidsknutna recept så som t ex lussebullar, västerbottensostpaj och midsommartårta. Så jag tyckte att det kändes som en klockren idé att göra en kokbok fylld av alla recept som man verkligen behöver under ett år!

Hur har du tänkt kring urvalet av högtider i boken?

– Jag älskar alla sorters festligheter och högtider och vill gärna maxa firandet! I den här boken har jag utgått från de högtider som de flesta firar här i Sverige så som midsommar, jul och kräftskiva, och även lagt till vissa bakverksknutna dagar så som semmeldagen.

Vilken är den vanligaste frågan du får från dina läsare?

– Jag får mycket frågor från folk som nyss börjat äta glutenfritt, och som vill ha enkla recept som inte går att misslyckas med och som innehåller ingredienser som man kan hitta i vilken affär som helst. Det har jag haft i åtanke när jag skapat recepten till denna bok. Det ska inte vara krångligare att baka glutenfritt!

Förutom en mängd smarriga recept bjuder du på några bak-hacks i boken. Vilket är ditt bästa trick eller genväg i köket?

– Att blöta händerna med vatten eller olja istället för att mjöla händerna när man ska hantera en kladdig deg! Det är extra bra när det kommer till glutenfri bakning för att glutenfria bakverk tenderar att bli lite torra om tillsätter massa extra glutenfritt mjöl vid utbakning.

169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.