Foto: Henric Lindsten

Sara Bergmark Elfgren nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Norra Latin utspelas på en fiktiv gymnasieskola. I en parallell verklighet lik den vi lever i, men med övernaturliga inslag.

måndag 26 mars 2018

Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Engelsforstrilogin som hon skrev ihop med Mats Strandberg. Romanen har tokhyllats av kritiker och läsare sen den kom ut i oktober 2017. Den har bland annat tilldelats Stora Ljudbokspriset i kategorin ungdom och i Dagens Nyheter utnämndes den till en av årets bästa böcker. Nu är Sara och hennes Norra Latin nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Nordiska rådet beskriver romanen som ett osedvanligt skickligt möte mellan skarpsint realism och trovärdiga fantastiska inslag. Ytterligare lyder motiveringen ”Norra Latin är ett gediget romanbygge där Sara Bergmark Elfgren väver samman historia, myt och magi med vardagsrealism. Med en engagerande berättarlust beskriver hon ångesten och livsdrömmarna hos tonåringar av kött och blod, som kämpar med att stå på egna ben och inte i skuggan av andra. De våndas över mobbning, destruktiva relationer, maktbalanser och socialt utanförskap. Det är drivet och skickligt berättat om känslor och rädslor, och miljöbeskrivningarna av Norra Latin, med sina nationalromantiska väggmålningar, vindlande trapphus och otäcka vindsutrymmen, är knivskarpa och exakta. Mötet mellan dåtid och nutid visar även att vissa problem, begär och strukturer förblir intakta från en tid till en annan.”

Sara är även manusförfattare och dramatiker, skriver bilderböcker och serier. Hon har skapat De dödas röster, en poddserie för Sveriges Radio, som hade premiär 2016 och nominerades till Prix Europa. Serien blev en enorm succé både bland lyssnare och kritiker.

187 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår