Foto: Göran Segeholm

Allvar och humor blandas i "Hemma hela sommaren"

Ellen Ekman och Elin Johansson som 2016 gjorde succé med Veckan före barnbidraget är nu tillbaka med en ny bok - Hemma hela sommaren.

fredag 04 maj 2018

Ellen Ekmans illustrationer är redan bekanta för de som känner till hennes populära seriestripp "Lilla Berlin". I samarbetet med författaren Elin Johansson känns den serieinspirerade estetiken igen. Och precis som i deras första bok blandas klassperspektiv och allvar med en stor dos humor.

I duons nya bok återser vi samma familj som i deras första boksamarbete. Då handlade det om hur man får pengarna att räcka till i slutet av månaden - nu handlar det om att inte ha råd att åka på semester. Deras förra bok lyftes som årets viktigaste barnbok i Expressen. Med värme och humor skapade den igenkänning för familjer som har det knapert, men den bidrog också till förståelse för hur andra har det. Kanske mest av allt visade boken hur viktigt det är med representation, att det kan göra stor skillnad för barn att för en gångs skull känna igen sitt eget liv i en berättelse. I Hemma hela sommaren är klassperspektivet fortfarande framträdande, men den här gången ligger mer fokus på hur vi jämför oss med andra.

- Temat är en klassiker, man kommer tillbaka från sommarlovet och så har alla utom en själv gjort jättefestliga saker. Mamman i boken har planerat en ganska trevlig sommar med museum och bad, det är ju egentligen väldigt kul. Men när man jämför med alla andra som ska åka utomlands så låter det inte så kul längre. Då blir inte museet och badplatsen så mycket att berätta om. Om det i den förra boken var mycket fokus på pris och pengar är det i denna bok mer fokus på jämförelsen med andra, säger författaren Elin Johansson i en intervju med Fria Tidningen.

Läs intervjun med Elin Johansson i Fria Tidningen här!

Och läs ETC:s artikel om boken här!

121 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår