Foto: Hugo Thambert

En normbrytande kärlekshistoria

Niklas Mesaros debuterar med Sjöhästar, en relationsroman för unga vuxna som dissekerar ett uppbrott.

måndag 18 juni 2018

Han är dubbel svensk mästare i poetry-slam och har turnerat i både USA och Europa. Nu debuterar Niklas Mesaros som romanförfattare.

Niklas beskriver Sjöhästar som en queer-feministisk kärlekshistoria och en handbok för brustna hjärtan. I romanen skrivs det aldrig fram vilket kön huvudpersonerna har, de gestaltas bara utifrån hur de känner och agerar mot varandra.

- Det viktiga är att vi möter två älskande i känslomässigt fritt fall, inte vad de har mellan benen, menar Niklas.

Romanen handlar om Nilo och Nasim som har varit ett par i fem år, men en dag är det inte så längre. Plötsligt finns det ett före och ett efter. Berättelsen handlar om att våga släppa taget, och att lära sig att älska sig själv utanför ett vi. Och själva bokens titeln har en dubbel mening.

- Titeln fungerar som en metafor för Nilos och Nasims relation. I en scen tittar de på you tube-videor med sjöhästar. När de parar sig så krokar de ihop sina svansar, men ironin är att de inte längre kan hålla sig flytande utan sjunker tillsammans mot botten. I djurriket är också sjöhästar normbrytare; det är nämligen "hanen" som är gravid, säger Niklas.

Berättelsen utspelar sig under en vecka i november då Nilo satsar allt för att rädda sitt förhållande. Eller åtminstone försöka försonas med tanken på att det kanske är slut.

Sjöhästar är en stark berättelse om ett plågsamt uppbrott: om smärtan, desperationen och ensamheten, men även om det spirande hoppet om pånyttfödelse. Kanske måste man våga släppa taget ibland för att kunna älska igen, inte minst sig själv?

"Mellan persiennerna faller solen i perfekta rader över min kropp, och jag ligger som bunden på rälsen. Men jag vill inte att du räddar mig.
Jag vill att du ska vara tåget."
  Ur Sjöhästar

142 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.