Foto: Leif Hansen

Lisa Bjärbo tilldelas Astrid Lindgren-priset 2018

Rabén & Sjögren-författaren Lisa Bjärbo har tilldelats Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.
– Det här är nästan större än rymden. Jag är så extremt glad. SÅ EXTREMT GLAD, säger Lisa Bjärbo. 

onsdag 14 november 2018

Juryns motivering lyder:

”För ett mångsidigt, insiktsfullt och lovande författarskap som inte räds svåra ämnen, och som med hög trovärdighet skapar stora läsupplevelser för barn i alla åldrar.”

Lisa Bjärbo, född 1980, är journalist och författare. Hon släppte sin första ungdomsroman Det är så logiskt alla fattar utom du år 2010. Sedan dess har det blivit en rad roliga och sorgliga nutidsförankrade böcker om vardag, relationer och känslor för barn och unga i olika åldrar.

Lisa Bjärbo, som är aktuell med boken Viggo och rädslolistan, tar barnets känslor och rädslor på allvar och både stora och små kan känna igen sig i den här fina vardagsskildringen.

– Jag satt på ett trångt pendeltåg utan täckning när meddelandet om att jag vunnit det här priset försökte ta sig fram till mig genom novemberdimman. När jag till slut fattade vad det var frågan om ploppade hjärtat nästan ut genom öronen. För en smålänning som vuxit upp fullständigt marinerad i Astrid Lindgrens berättelser, lekar, miljöer och tankar är det här nästan större än rymden. Jag är så extremt glad. SÅ EXTREMT GLAD, säger Lisa Bjärbo.

Hon säger att hon har enorm respekt för Astrid Lindgren.

– Hennes barnperspektiv, hennes blick, hennes humor och allvar, hennes betydelse för svensk barnlitteratur, både som förläggare och författare. Det låter så platt, för det är så många som sagt det förut. Men vare sig vi fattar det eller inte är vi väldigt många som har Astrid Lindgren att tacka för mycket, säger Lisa Bjärbo.

Om Astrid Lindgren-priset

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn-  och ungdomslitteraturen. Sedan 2017 delas priset ut tillsammans med Astrid Lindgren AB och prissumman är på 100 000 kronor. Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman och Annika Lindgren från Astrid Lindgren AB samt Cecilia Knutsson, publicistisk chef textbok och Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Bland de tidigare mottagarna av priset finns bland andra Lennart Hellsing (1970), Maria Gripe (1972), Barbro Lindgren (1973), Inger och Lasse Sandberg (1974), Kerstin Thorvall (1977), Viveca Sundvall (1985), Max Lundgren (1991), Ulf Stark (1993) Anna-Clara och Thomas Tidholm (1997), Sven Nordqvist (2003), Jujja Wieslander (2005), Pija Lindenbaum (2008) och Jenny Jägerfeld (2017).

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018
69 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Farzad Farzaneh
Utgiven: november 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.