Illustratör: Mari Ahokoivu

Boktips till alla som har, ska få, eller längtar efter ett syskon

Att få en liten syster eller bror står högt på många barns önskelista. Men hur blir det egentligen när syskonet väl kommer? 

måndag 18 mars 2019

I sprillans nya Gulliga lillebror har Dorran fått en bror. Han är så liten att han inte kan gå, inte prata och inte äta kex. Det enda han kan är att tutta, sova, skrika och bajsa gult. Lillebror är tråkig, tycker Dorran och dessutom bryr sig alla bara om honom. ”Jag vill slänga lillebror i soptunnan”, snyftar hon. Om Dorran också blir en bebis, kommer alla att gulla med henne också? Med för liten tröja och lillebrors napp känns allt perfekt – ända tills de kommer fram till förskolan, kompisarna och leken. Då är det kanske inte är så dumt att vara stor ändå!

Igenkänningen lär vara hög hos alla flerbarnsfamiljer – att gå från att vara ensam till att dela uppmärksamheten med någon är inte alltid det lättaste. Här är fler härliga berättelser för barn som precis skall bli eller har blivit storasyskon.

Augustprisvinnaren Emma AdBåge är en mästare på att fånga och skildra det lilla barnets känslor och uttryck. I Leni blir en bebis är allt först som vanligt. Leni ligger i sin säng och lillebror Sigge ligger i sin spjälsäng. Men allting är inte som det brukar och plötsligt vet Leni vad det är som har hänt. Hon har blivit en bebis förstås! Fast det syns inte, det bara känns. Nu kan inte Leni klä på sig, eller kissa på toaletten eller gå själv ...

I Uffe Syskonbror av Marie Norin och Maria Nilsson Thore har Uffes mamma och pappa fått en ny bebis. Och trots att Uffe har sagt att de ska kasta ut den så gör de inte det. Säger att man inte kan kasta ut en lillasyster. Varför inte? tycker Uffe. Bebisen får ju all uppmärksamhet. Uffe tänker uppfinna en grej, en bebismosare. Men då får Uffe hålla i sin lillasyster, och hon är alldeles mjuk. Bebisen tittar rakt upp i hans ögon, och det ser ut som små speglar i bebisens ögon, två små Uffe i dem. Det kanske är lite för svårt att bygga den där bebismosaren trots allt.

Antologin Vi är syskon samlar tolv berättelser för alla som ska få ett syskon, har ett syskon eller kanske längtar efter ett syskon. Här finns välkända syskon som Benny och Lilla syster Kanin, men också helt nyskrivna berättelser om att längta efter en syster man bara får träffa varannan vecka, om att vara stor men vilja vara liten och om att bli avundsjuk när kompisen får ett syskon. För illustrationerna står några av Sveriges allra främsta tecknare: Eva Eriksson, Emma AdBåge, Olof Landström, Ellen Ekman och många fler.

”Lillebrors bebiskläder var mina förut. Nu är allt för litet, rumpan sticker ut.” Jag är storasyskon nu! av Anthea Simmons och Georgie Birkett är en fin historia om att inte längre vara minst. Det handlar lika mycket om att få syn på sin egen utveckling som att förstå vad som händer när det blir tillökning i familjen.

Peter är rädd att hans föräldrar tycker mer om lillasyster än om honom. Han ångrar att han önskade sig ett syskon. Varför önskade han sig inte en trehjuling i stället? Fast då hade han inte haft någon att ha roliga kuddkrig med. Jag vill också ha ett syskon av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är en fin klassiker med alltid aktuellt tema!

Lilla Spöket Laban och Lillprins Bus brukar leka med varandra i slottet Gomorronsol. En dag hörs konstiga ljud från källaren – lillasyster Labolina har kommit till världen! Lilla spöket Laban får en lillasyster av Inger & Lasse Sandberg är en populär klassiker för de allra minsta.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
72 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2017
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2016
69 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår