Fotograf: Marianne Witvliet

Marit Törnqvist i stor utställning på Astrid Lindgrens Näs

Årets stora sommarutställlning på Näs har fått namnet "En lycklig ö – 30 år av ord och bild" och handlar om berättelsens kraft, om Marit Törnqvists konstnärskap och engagemang för en bättre värld och hennes alldeles unika relation till Astrid Lindgren.

fredag 22 mars 2019

Marit Törnqvist debuterade 1989 som illustratör av Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan. Efter det samarbetade de intensivt under många år, inte minst när Marit Törnqvist skapade miljöerna till Sagotåget på Junibacken i Stockholm. I vår – 30 år och ett helt konstnärsliv senare – är hon dubbelt aktuell som illustratör av Astrid Lindgrens älskade vaggvisa Alla ska sova och nyutgåvan av Astrid Lindgrens klassiska bilderbok Kalle – den lille tjurfäktaren. Samtidigt som Marit Törnqvists konstnärsgärning sammanfattas i en stor utställning på Astrid Lindgrens Näs.

– Det känns fantastiskt att ställa ut här. För även om Astrid inte lever längre så finns hon ofta med som en röst i mitt huvud som kan ge mig goda råd. Därför är det så fint att ställa ut på platsen där hon växte upp, säger Marit Törnqvist.

Marit Törnqvist har illustrerat både egna och andras berättelser, fått många prestigefyllda uppdrag och vunnit en rad priser och utmärkelser för sina böcker. Utställningen består av många originalillustrationer, men skildrar även skapelseprocessen. Besökaren får kika in i Marits ateljé, se hur arbetet med en bok växer fram, ta del av ”misslyckade” bilder som Marit valt bort och själv prova på olika illustrationstekniker. 

Utställningen öppnar på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby den 29 juni och pågår till den 3 november. Utställningen produceras av Astrid Lindgrens Näs i nära samarbete med Marit Törnqvist. 

99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår