Foto: Kajsa Göransson

Handbok för superhjältar årets bästa ljudbok för barn!

Agnes och Elias Våhlunds Handbok för superhjältar Del 1 blev vinnare på ljudboksgalan Storytel awards. Inläsare är skådespelaren Frida Hallgren.

torsdag 04 april 2019

Elias och Agnes Våhlunds serie om mobbade Lisas väg till att bli en superhjälte går från klarhet till klarhet. De fyra Handbok för superhjältar-böckerna toppar försäljningslistorna, har översatts till 18 språk och har snart sålt i 400.000 exemplar – på mindre än två år. Under Bokmässan mottog paret pris för Årets Barndeckare på Crimetime Specsavers award. Nu kan de placera ytterligare ett fint pris i hyllan, nämligen ljudbokspriset i kategorin Barn. De och inläsaren Frida Hallgren mottog priset för Handbok för superhjältar 1: Handboken.

– Det är helt galet, säger författaren Elias Våhlund.

Under en lång tid var paret Våhlund tveksamma till att det skulle bli en ljudbok eftersom de kände att det inte skulle gå att göra berättelsen rättvisa utan Agnes Våhlunds omtyckta bilder i boken.

– Jag vet inte hur många gånger vi sa nej. Men sedan fick vi höra Fridas fantastiska inläsning. Hon målade bilder med sin röst på samma sätt som Agnes med sina illustrationer. Tillsammans med ljudeffekterna och den nyskrivna musiken blev vi själva indragna i berättelsen och ville veta vad som skulle hända härnäst. Vi är väldigt stolta över att få vara en del av det här produktionen, säger Elias Våhlund.

Det är en gedigen process ligger bakom utnämnandet av vinnaren. Antal lyssningar, betyg och ljudboksupplevelsen har vägts in. Förlag har fått nominera böcker, lyssnarna har fått rösta (i år blev det röstningsrekord med 20.000 deltagare) och slutligen har en jury fått säga sitt. Årets jury i kategori Barn har bestått av: Amanda Stenberg, Bibliotekspedagog på Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm, Sara Edwardsson, programledare, skådespelare och inläsare samt Albin Alvtegen Lundgren, förra årets vinnare i samma kategori. Juryns motivering är följande:

I den här ljudboken inspireras lyssnaren till att överkomma rädslor och tro på sig själv. En klassisk historia som berättas på ett nytt sätt. En ljudbild som låter serietidning och inläsarens fenomenala gestaltande tolkning får lyssnaren att flyga fram.

Samtliga författare och inläsare som vunnit får varsin statyett, varsitt diplom och varsin prispeng på 10.000 kronor.

Detta är Storytel Awards:
Storytel Awards är galan för ljudboksbranschen och priset som hyllar ljudboken. Priset hyllar författare och inläsare i fyra kategorier: Roman, Spänning, Ungdom och Barn. Läs mer om priset och samtliga nominerade på awards.storytel.com

109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår