Illustration: Marcus-Gunnar Pettersson

Om alla höll varandra i handen skulle ingen kriga

Grethe Rottböll och Marcus-Gunnar Pettersson har skapat en lekfull bilderbok för en värld i kris. För tänk om alla höll varandra i handen! Tänk om alla är en bok om värdet av att vara tillsammans, men också om vikten av att få vara för sig själv en stund.

tisdag 09 april 2019

Världen befinner sig i kris på så många sätt; klimatkrisen, högerextrema krafter, krig och flyktingkriser.

– Ändå är det ju så enkelt, innerst inne vet vi lösningen. Jag tänkte att en bilderbok skulle sammanfatta det så tydligt, detta att man måste kunna sträcka ut sin hand, måna om den andre och hålla samman, säger Grethe Rottböll.

De drygt 350 karaktärerna i Tänk om alla håller varandra i handen genom hela boken i en lång, myllrande ringdans. Att hålla någon i handen kan vara mysigt, men vissa praktiska problem kan onekligen också uppstå när man exempelvis behöver äta och sova.

– Det är en filosofisk bok och att man ska fundera i alla möjliga riktningar. Åt demokratihållet såklart, men man behöver inte tänka på det. Det finns för- och nackdelar med att ta hand om varandra och det där måste man få reflektera över, säger Grethe Rottböll.

Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson håller med.

– Kanske att vi alla påverkar varandra på samma sätt som OM vi faktiskt höll handen? Vi har alla de där osynliga banden som vi antingen tar för givet, ignorerar eller glömmer bort. Att även om inte alla passar ihop så passar vi alla ihop som helhet.

Bägge betonar dock att även om det finns en allvarlig underton är lekfullheten självklart viktig.

– Jag vill inte att läsaren bara ska vara förnuftig utan hejdlös också, säger Grethe Rottböll. Tänka på allt mellan himmel och jord och sådant som bara blir knasigt när man håller varandra i handen.

– Jag vill främst att läsaren ska skratta, säger Marcus-Gunnar Pettersson. SEDAN fundera... Men jag hoppas att den inspirerar till "hålla-handen-leken" och att man går balansgång, håller handen under bord, över stockar och stenar för att se hur länge man klarar av det! Det skulle vara kul!

120 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår