Illustratör: Per Gustavsson

”Jag tror det handlar mycket om att passa in”

Kim är starkast i klassen, han kan lyfta en hel lekstuga minsann. Men så en dag kommer Adnan som är ännu starkare. Jonas Lindén och Per Gustavsson har skapat en absurd och humoristisk bilderbok om machokultur och om att förlora sin plats i hierarkin.

tisdag 23 april 2019

Kim är starkast i 1B. Kanske starkast på hela lågstadiet? Han kan lyfta nästan allting, till exempel en fröken, eller en skolbänk, fast Lill-Jensa sitter ovanpå!
– Wow, säger alla. Kolla på Kim!
Men en dag börjar Adnan i klassen. Han kan lyfta en skolbänk hur lätt som helst, fast Lill-Jensa OCH Malou sitter på! Han kan till och med lyfta en rektor. Nu börjar en styrkemätning som snabbt urartar, för ingen kan väl lyfta en hel matsal! Eller?

Författaren Jonas Lindén har inspirerats mycket av sina egna barn och deras umgänge. Mycket är taget direkt från skolgården.

Kan du lyfta en fröken? handlar om roller, om att vara osäker, om identitet, om att vara barn, säger Jonas Lindén. Den här typen av styrkemätningar är vanligare bland pojkar än flickor. Även hos vuxna. Jag tror det handlar mycket om att passa in, att hitta sin roll i gruppen.

Även illustratören Per Gustavsson tänkte på historien som en machoberättelse.

– Efter att Jonas och jag diskuterat historien kom jag med förslaget att låta saker ske i bakgrunden. Jag ville visa att samtidigt som de två killarna verka ta all plats i anspråk så pågår det ett liv vid sidan av. Där andra barn gör fantastiska saker tillsammans.

Kan någon av er lyfta en fröken?

– En väldigt liten i så fall, säger Jonas Lindén.
– Jag kan lyfta fröknar i 50-kilosklassen, tror jag..., säger Per Gustavsson.

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.