Illustratör: Sofia Falkenhem

Succéserien om monstret Frank samlade i en volym

Nu släpps en samlingsutgåva som innehåller alla delar i den hyllade trilogin av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem: Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna

fredag 10 maj 2019

Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alices hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad, kliad mellan öronen och gosad med. Men varför blir alla så rädda? 

Monstret Frank handlar om monster och människor, om att inte passa in och om att hitta sin egen flock. Det är spännande, vemodigt, roligt och alldeles lagom läskigt. 

Med monstret Frank har Mats Strandberg gjort en alldeles egen twist på den klassiska varulvsmyten, där det myllrar av skräckreferenser och igenkänning även för vuxna läsare. Huvudpersonen Frank Steen är döpt efter Frankenstein och hans föräldrar heter Mari och Kjelle efter Mary Shelley som ju är Frankensteins "mamma". Franks vän Jasse är en hyllning till Jason i "Fredagen den 13:e" och Doktor Jähkel, stans tandläkare och ledare för MYS-partiet, är döpt efter Dr Jekyll, osv ...

Att duon har haft roligt när de skapat serien står utom tvivel, och de har fått massor av fin respons från läsare som ställer kluriga och roliga frågor. 

Inför släppet av Monstret i natten närde Mats Standberg en önskan om att den skulle hitta till barn som känner sig ensamma och lite utanför ibland.
– Jag utgick mycket från mig själv när jag var barn, och den bok jag skulle velat läsa, sa Mats då.

Hans önskan har sannerligen slagit in. Böckerna har fått ett storartat mottagande av såväl läsare som kritiker och är sålda i över 60 000 exemplar. 

I höst återvänder Mats Strandberg och Sofia Falkenhem till monstervärlden men på ett nytt sätt. Med årets adventsbok, Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem, har de skapat en färgsprakande julsaga i halsbrytande tempo, där varje kapitel avslutas med en cliffhanger. Den här gången är det monstret Franks vän Ken Taur som står i centrum för berättelsen.

Några pressröster om böckerna om monstret Frank:

”Jag tar den bokälskande Frank till mitt hjärta med hull och klor. Betyg 5 av 5”
Litteraturmagazinet

”Det här är en helt underbart rolig och vacker mys-skräckis, en riktig drömbok!”
Tidningen Kulturvinden

”En både spännande och vemodig berättelse om att inte passa in och upptäcka en annorlunda väg ut ur ensamheten.”
Ingalill Mosander, Aftonbladet

Till böckerna om monstret Frank finns en lärarhandledning anpassad för åk 1-3, som kan laddas ned gratis HÄR.

139 kr Bok - Flexband
Utgiven: maj 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår