Nytt initiativ lyfter barns rättigheter genom Astrid Lindgrens texter

Foto av :

Fotograf: Roine Karlsson

Publicerad:

2019-05-03

I ett nytt initiativ ger Astrid Lindgren Aktiebolag, Radiohjälpens insamling Världens Barn och Rabén & Sjögren tillsammans ut en unik antologi, Alla mina barn, med utdrag ur åtta av Astrid Lindgrens böcker. Hundra kronor per bok går direkt till Världens Barn.

Samarbetet ska sätta fokus på barns rättigheter, då det 2019 är 30 år sedan FN antog Barnkonventionen, som också blir lag i Sverige nästa år.

– Detta är något vi verkligen vill uppmärksamma. Eftersom Astrid Lindgren var en stark röst för barns rättigheter både i Sverige och internationellt blir boken Alla mina barn en viktig del av årets stora insamlingskampanj, säger Evy Jonsson, generalsekreterare för Riksinsamlingen för Världens Barn.

I antologin finns berättelser om barns behov av drömmar, frihet, trygghet, lek och fantasi. Önskan är att boken ska ge fina lässtunder och uppmuntra till samtal och tankar hos den som läser eller lyssnar. Varje bok bidrar till att lyfta barns rättigheter. Dels genom texterna, dels genom att hundra kronor per såld bok går till insamlingen för Världens Barn.

– Astrid Lindgrens kamp för barns rättigheter var livslång och pågick både innanför och utanför bokpärmarna. För oss, hennes barnbarn, är det en självklarhet att fortsätta hennes arbete och det är därför med glädje och stolthet vi gör detta samarbete med Världens Barn, säger Annika Lindgren.

Världens Barn är Radiohjälpens största insamling och engagerar omkring 45 000 frivilliga. Kampanjen är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio P4 och 14 svenska biståndsorganisationer. Med stöd från insamlingen genomförs insatser för närmare en miljon barn runt om i världen och stärker deras möjligheter att få gå i skolan, få bättre hälsa och en tryggare vardag.

Astrid Lindgren Aktiebolag ägs av Astrids barn och barnbarn, med uppdraget att sprida och skydda hennes författarskap. I grund och botten bygger verksamheten på en kärlek till Astrid Lindgren och hennes verk, utifrån övertygelsen om att världen behöver Astrid Lindgren – kanske mer än någonsin.

Boken säljs via Världens Barns riksinsamling och levereras i september. För mer information och förbeställning: varldensbarn.se/astrid

Relaterade artiklar

David Sundin är Karlsson på taket

Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.