Illustration: Sam Klein och Sara Östlund Nilsson

Wow, den lyser ju!

Lagom till sommarlovets äventyr i naturen ger vi ut en faktarik och rolig bok om en av våra största gåtor: de självlysande djuren. Och ja, självklart lyser bokens omslag i mörker.

fredag 17 maj 2019

Har du någon gång sett små lysande prickar i gräset en sommarkväll eller glittrande ljus i havet en höstdag? Då har du nog haft turen att få se något mycket märkligt, nämligen ett eller flera av alla de djur som kan lysa. Men varför lyser de och hur går det egentligen till?

I Lysande varelser kan du läsa mer om ett av naturens största mysterier, och om de forskare som läst gåtan om de lysande varelserna. Du får även lära dig hur man bygger en insektsfälla och hur man gör en mareldshåv.

– Jag fick en väldig lust att skriva en bok en bok om lysande djur. Jag har nämligen alltid tyckt att det var så häftigt att djur kan lysa, det verkar liksom vara som att ha en slags superkraft. Men det lustiga är att i djuphaven är detta att kunna lysa faktiskt bara är helt normalt. Det visar att vi lever i en magisk värld, säger Sara Östlund Nilsson.

Sara Östlund Nilssons text är fylld av roliga fakta du inte kände till innan, som till exempel:

  1. Hos lysmaskar är det honorna med flest ägg som lyser starkast.
  2. Innan lysmasken blir en skalbagge är den larv i tre år. Däremot är vuxenlivet kort: Bara ett par veckor.
  3. I Kalifornien finns tusenfotingar där hela kroppen lyser för att varna andra att de innehåller cyanid, ett av världens giftigaste ämnen.
  4. Världens största organism är en honungsskivling, som tros väga över 600 ton! Den sträcker sig över ett område lika stort som 1600 fotbollsplaner och dess rötter lyser i mörkret.
  5. En av de märkligaste självlysande varelserna är sjöpennan, som påminner om en fjäderpenna, går på ett ben långt nere på havets botten och blinkar i blågrönt.

Sara Östlund Nilsson och Sam Kleins illustrationer lyser upp de svarta boksidorna i den här annorlunda och häftiga faktaboken som fascinerar både stora och små läsare. (Rekommenderad läsålder är dock 6-9 år.)

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.