Fotograf: Kajsa Göransson

Skuggslem och bus med Sommarskuggan!

Sommarskuggan har under flera somrar busat med barn och vuxna i programmet Sommarlov och har blivit en superstjärna. Nu kommer äntligen den första boken om barn-tv:s främste busare! 

onsdag 25 september 2019


– Nu räcker det med bus och skuggslem, säger Angelika Prick högt för sig själv.

Förste skuggjägare Angelika Prick är ute på ett viktigt uppdrag: hon ska gömma den magiska Sommarskuggan-dräkten. Just nu ligger den nerpackad i en tung träkista längst bak i lastutrymmet på hennes bil. Åtminstone är det vad hon tror…

På Nordmannaskolan förbereder sig alla barn för halloween och den årliga pumpajakten. Men någon smyger omkring i korridorerna och ställer till det riktigt ordentligt. Bästisarna Puck och Sasha utses till skuggjägare och får det viktiga uppdraget: att stoppa och fånga Sommarskuggan!

Sommarskuggan och halloween-buset är ett härligt, mysrysligt äventyr skrivet av Tina Mackic, som till vardags skriver tv-manus om den populära karaktären. 

Sommarskuggan, den magiska dräkten som ständigt är på jakt efter sin utvalda person, har blivit omåttligt populär efter drygt fyra år i rampljuset.

– Vi skulle ha ett superhjälte-tema i Sommarlov (SVT Barn) och behövde en skurk, berättar Tina Mackic. Då skapade jag, tillsammans med mina kollegor, Sommarskuggan. Tanken var att den bara skulle vara med en sommar men den blev så populär att den fick en egen serie. Sommarskuggan har funnits sen 2016 och fortsätter än idag att busa med Sommarlov.

Hur är det att jobba med Sommarskuggan?

– Roligt, spännande och skuggslemmigt!, svarar Tina Mackic. Man känner sig väldigt liten bredvid den 240 cm långa dräkten. Sen är det som att jobba med en rockstjärna, folk blir tokiga när Sommarskuggan dyker upp. Ibland får jag skydda den när vissa försöker dra av skugghandskarna.

Johanna Arpiainen står för illustrationerna i boken.

– Att göra de första skisserna på Sommarskuggan var både spännande och nervöst. Jag ville ju få det att bli så likt som möjligt, förklarar Johanna Arpiainen som står för illustrationerna i boken. Som tur är så är Skuggan ganska tacksam att teckna av, den har många utmärkande drag som gör den lätt att jobba med. Men det var ändå trixigt att få det att se "rätt" ut. Till en början missade jag till exempel att skuggan har lurviga fötter, en sak som jag själv aldrig tänkt på.

Hur har det varit att arbeta tillsammans?

– Jag tycker att arbetet med Sommarskuggan och halloween-buset har gått superbra, säger Johanna Arpiainen. Tina är noggrann precis som jag och hon har ett öga för detaljer. Sen har vi haft en fantastisk redaktör, Malin Bergman, som samlat ihop korr från var och en och gjort så hela processen gått smidigt. Ett dream-team skulle man kunna säga.

– Det är magi när man får se Johanna skapa en bild av något man haft i huvudet, säger Tina Mackic. Jag älskar hennes illustrationer och tycker de är precis så knasiga och kluriga som skugghistorien är. Att jobba med Johanna har varit, som förste skuggjägare Angelika Prick skulle säga, schmäki täki päk-fantastiskt.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår